Other languages with Google Translate

Maria Magdalena församling Besöksadress: Sankt Paulsgatan 10, 11846 Stockholm Postadress: BOX 15010, 10465 STOCKHOLM Telefon:+46(8)4622940 E-post till Maria Magdalena församling

Global konfirmation Krakow hösten 2019

Konfirmationsläsning under hösten 2019, helgläger och resa till Krakow på höstlovet. Krakow 2019 är fullt men vi har platser kvar vår/sommar 2020.

Stora torget i Krakow. Duvor enligt legenden är förvandlade soldater Bild: Vilma Waldelind

Konfirmationsläsning med träffar på onsdagskvällar, helgläger och en resa till Krakow. Vi gör även en inre resa där vi reflekterar över vår tro och samtidigt funderar över varför världen ser ut som den gör med orättvisor och fattigdom.

Det finns många pågående intressekonflikter i världen idag. Förenklat kan man dela upp dem i motsättningar mellan t ex öst-väst, fattiga-rika, skilda kulturella uttryck och brist på tolerans.

Under historiens gång har religionen haft stor betydelse för utvecklingen på gott och ont. De finns de som begår hemska handlingar i olika religioners namn, samtidigt som det religiösa idealet verkar vara fred. Varför ser världen ut som den gör? Finns det en Gud? Vad är rättvisa? Hur lever vi med sorg? Hur lever vi med glädje?

Under global konfirmation kommer vi inte hinna prata om allt men vi kommer resa en stund tillsammans på spännande upptäcktsfärder i oss själva och i Krakow.

Krakow
Polen och Sverige har ett gemenast förflutet bl a med kung Sigismund, som ligger begraven i Krakow. Under vår resa kommer vi framför allt att fokusera på den moderna historien där kyrkan har spelat en stor roll och har varit en av krafterna som stod på folkets sida under tider av förtryck.

Saltgruvan trappan 380 steg Bild: VIlda Waldelind

Kyrkan i Polen spelade en avgörande roll i frigörelsen från kommunistregimen och Berlinmurens fall. Påvens besök i Krakow och den kommunistiska säkerhetspolisens mördande av en polsk präst var händelser som bidrog.

Fackförbundet Solidaritet startade en folkrörelse som var en stor del av motståndet mot kommunistregimen och även de hade nära band till kyrkan.

Vi kommer bl a att besöka Auschwitz och det judiska kvarteren. Vi kommer att samverka med den lutherska församlingen i Krakow i S:t Martins kyrka, där vi kommer ha konfirmandpass och gudstjänster.

Start onsdag 11/9
Lägerhelg 4-6/10
Krakow 27/10-2/11
Konfirmation 15/12 (Obs ny dag!)

Krakow 2019 är fullt

Kontaktperson: Hillevi Uddenfeldt, 08-462 29 53
hillevi.uddenfeldt@svenskakyrkan.se

Läs vår integritetspolicy här: