Other languages with Google Translate

Maria Magdalena församling Besöksadress: Sankt Paulsgatan 10, 11846 Stockholm Postadress: BOX 15010, 10465 STOCKHOLM Telefon:+46(8)4622940 E-post till Maria Magdalena församling

Global konfirmation Berlin våren 2020

Konfirmationsläsning under våren 2020, helgläger och resa till Berlin på påsklovet.

Om Global konfirmation

Konfirmationsläsning med träffar på onsdagskvällar, helgläger och en resa till Berlin. Vi gör även en inre resa där vi reflekterar över vår tro och samtidigt funderar över varför världen ser ut som den gör med orättvisor och fattigdom.

Det finns många pågående intressekonflikter i världen idag. Förenklat kan man dela upp dem i motsättningar mellan t ex öst-väst, fattiga-rika, skilda kulturella uttryck och brist på tolerans.

Framför Berlinmuren.

Under historiens gång har religionen haft stor betydelse för utvecklingen på gott och ont. De finns de som begår hemska handlingar i olika religioners namn, samtidigt som det religiösa idealet verkar vara fred. Varför ser världen ut som den gör? Finns det en Gud? Vad är rättvisa? Hur lever vi med sorg? Hur lever vi med glädje?

Under global konfirmation kommer vi inte hinna prata om allt men vi kommer resa en stund tillsammans på spännande upptäcktsfärder i oss själva och i Berlin.

Berlin

Vi åker buss till Berlin och bor på Berlins stadsmissions ungdomsgästhus vid Hauptbahnhof.

Det finns mycket att berätta om Berlin som återtagit lite av sin plats som Europas huvudstad. Vi kommer bland annat tala om andra världskrigets hemskheter, bekännelsekyrkans kamp mot nazismen, Berlinmuren och dess uppbyggnad och fall, Sovjets förtryck och Stasis säkerhetstjänst. Vi kommer även besöka Judiska museet, åka 5 mil norr om Berlin till Sachsenhausens koncentrationsläger och se East Side gallery – konstverk på en del av Berlinmuren.

Anmäl dig här:

Läs mer om anmälan, förtur och bekräftelse här.

Sista dag för anmälan är 20 december 2019.

Start

Vi börjar onsdag 15 januari 2020 kl 16.30 och ses sedan varje onsdag kl 16.30-18.30 fram till konfirmationen 10 maj. Mötesplats Ragvaldsgatan 10.

Helgläger

7-9 februari 2020

Berlinresan

Resa till Berlin 4-11 april 2020

Att ta med

Det har varit olika när vi varit där på påsken, från vår till vinter. Så man
måste vara beredd på olika väder. Vi är ute och går mycket under eftermiddagarna, så ta med bra skor att gå i. Bra att ha en liten ryggsäck för att ta med sig på färjan med det som behövs på båten (handduk och tvål finns på färjan). Ryggsäcken kan sedan även användas på våra utflykter.

Exempel på packlista:

• Varm, vindtät jacka
  • Mössa, vantar och halsduk
  • Hygienartiklar
  • Varma, bra skor att gå med i Berlin
  • Ombyteskläder: underkläder, t-shirt, byxor, strumpor och tröja mobilladdare (eluttag finns på bussen)
  • Vattenflaska
  • Fickpengar: allt ingår utom två middagar. En som vi äter på en marknad och en på kebabens ursprungsställe. Beräknad kostnad c:a 150 kr för maten samt 200-300 kr till någon glass eller fika när vi är ute och tittar på Berlin. Mer om man ska handla något.

För de som inte är döpta ges tillfälle till det under våren

Kostnadsfritt

Konfirmation

Konfirmation: söndag 17/5 kl 11 Gudstjänst i S:ta Maria Magdalena kyrka. Bellmansgatan 13.

Församlingspedagog Tomas Sundberg tomas.sundberg@svenskakyrkan.se

08-462 29 64 kopplad till mobiltelefon 073-941 55 26