Ung kvinna med hörlurar lyssnar på mobilen.
Foto: Matej Kastelic /Shutterstock

Tid med Gud hemma

Det finns många appar och poddar med kristen inriktning, gratis att ladda ner eller lyssna på där appar och poddar finns. Svenska kyrkan har också ett eget Spotifykonto med spellistor på olika teman. SVT och Sveriges radio sänder helgmålsringning och gudstjänster.

Appar

Ladda ner gratis via Appstore eller Google Play.

Kyrkan - appen för barn i förskoleåldern

Interaktiva lek- och spelmoment för barn i förskoleåldern, för att upptäcka Svenska kyrkan

Bibelappen för barn (life.church)

Genom engagerande äventyr och vackra animationer kan barn utforska de stora berättelserna i Bibeln. Bibelappen för barn är en glädjefylld upplevelse utformad för att uppmuntra barnen att återvända igen och igen. 

Bibel (life.church)

Titta, lyssna och läsa Bibeln i olika översättningar på många språk.

Kyrkoåret (Fjellander Media)

Hjälper att hålla reda på Svenska kyrkans sön- och helgdagar under året.

Stjärnans väg (UIS Innovation AB) 

Frågesportsbaserat spel om kristen tro.

Poddar

Det finns många poddar med kristet innehåll. Här är några poddar som tål att lyssna på. Har du tips på poddar som borde finnas med på sidan, maila till kommunikation.malmo@svenskakyrkan.se 

Prata till punkt med ärkebiskopen

Ärkebiskop Antje Jackelés podd där hon samtalar med kända personer om existentiella frågor, kristen tro, och det goda samhället.

Länk till podden Prata till punkt med ärkebiskopen

Teologi i tiden

En podd från Svenska kyrkans enhet för forskning och analys om olika samtidsteologiska frågor. Enheten är en del av det nationella kyrkokansliet i Uppsala.

Länk till podden Teologi i tiden

På djupet - med biskop Johan (Lunds stift)

I fem podd-avsnitt samtalar Lunds stifts biskop Johan Tyrberg med företrädare för den judiska och den muslimska tron om gemensamma texter, tolkning och det religiösa livet idag.

Länk till podden På djupet med biskop Johan

Präster med gäster (Tyresö församling)

En poddcast med Annafia Trollbäck och Rebecka Tudor - präster i Tyresö församling. Gästen är en nu levande eller historisk person som prästerna sätter sig i förbindelse med - och pratar om det som kommer upp i mötet med den gästen.

Länk till podden Präster med gäster

Vardagsro (Särö pastorat, Göteborgs stift)

Sång, musik och tankar av och med Tomas Philipson och Maria Blåberg, Särö pastorat.

Länk till podden Vardagsro

Se människan

Författarsamtal från Se människan-scenen på Bokmässan. 

Länk till Se människan podden 

Kyrkans Tidning

Nyheter, debatt och opinion om Svenska kyrkan och samhället.

Länk till Kyrkans tidnings podd

Tolkning pågår (Lunds stift)

En teologipodd för dig som vill delta i tolkande samtal om tro och liv och för dig som vill få inspiration i predikoförberedelsen. Varje poddavsnitt är ett samtal mellan två eller fler personer. De som håller i podden är sju präster i Svenska kyrkan i Skåne: Clara Nystrand, Ida Wreland, Ola Fornling, Jessica G Nordqvist, Martin Wallén, Lisa Svensson och Jonas Persson.

Länk till podden Tolkning pågår

Kinamockaskogen

Svenska kyrkan i samarbete med Sensus, Kyrkans tidning och Universitetskyrkan i en podd som rör sig i skärningspunkten mellan samhälle, kultur och tro. Det är något som också speglas i de gäster som podden har, som representerar en salig blandning av olika erfarenheter och infallsvinklar. Podden drivs av prästerna Kent Wisti och Susanne Dahl.

Länk till podden Kinamockaskogen

Artikel om podden Kinamockaskogen (Luleå stift)

Angeläget (Umeå stift)

En samtalspodd med kyrkoherde Lena Fagéus och gäster om olika ämnen, små som stora.

Länk till podden Angeläget

Ingen hinner fram (Carl Johans församling, Göteborgs stift)

Om kyrka, tro, samhälle, populärkultur och kanske lite politik. Fördjupande samtal kring aktuella händelser, debatter eller fenomen inom Svenska kyrkan. Bakom podden står prästerna Ludvig Lindelöf och Pontus Bäckström. 

Länk till podden Ingen hinner fram

Kaffe med Karolina

Småprat, trams och djupdykningar i frågor som håller oss vakna på natten. Bakom podden står prästen Karolina Sandros, Svenska kyrkan Öckerö.

Länk till podden Kaffe med Karolina

Enkla frågor – en podcast utan facit

Tio frågor. Tjugo människor. Alla pratar om frågor som är viktiga för oss som människor, som till exempel: vilka är vi och vad är vår plats i tillvaron? Hur gör vi för att leva, vem eller vad är Gud, och vad innebär egentligen döden? De intervjuade är allt från ateister till troende, och samtalen präglas av en stor spännvidd mellan olika åsikter och funderingar. Varje avsnitt följs av ett kort musikstycke du kan reflektera till. Vad blir ditt svar? Eller din fråga? Hur tänker du?

Länk till podden Enkla frågor

Dagens människa – Tidningen Dagen

Tidningen Dagens podcast, där journalisterna Malin Aronsson och Daniel Wistrand pratar om Gud med kända svenskar.

Länk till podden Dagens människa

Existentiell hälsa 

Drivs av Krokoms pastorat. Här finns både avsnitt att lyssna på och inspelade föredrag om existentiell hälsa.

Länk till Existentiell hälsa 

Människa bland människor (Karlstad stift)

I podden Människa bland människor möter biskop Sören Dalevi personer han av någon anledning är lite extra nyfiken på. 

Länk till podden Människa bland människor

Behåll hatten på

Podden för dig som funderar kring teologi, normer och hbtq. Att lyfta på hatten och gå vidare vid ett svårt bibelord är en klassisk luthersk tanke. Denna podd vill med detta som utgångspunkt försöka hitta befrielsen också i det som skaver och det som är svårt. Programledare är Frida Ohlsson Sandahl och Erik Gyll

Länk till podden Behåll hatten på

Bönepodden (Löftadalens pastorat i Göteborgs stift)

Slappna av och ta en paus i stressen runt omkring dig. Lyssna till Bönepodden och få tid för dig själv och din egen reflektion. Avsnittens innehåll kopplas oftast till veckans tema som finns i församlingarnas gudstjänster.

Länk till Bönepodden

Darwins stege  (Oscar Fredriks församling – Göteborgs stift)

Prästen Pontus Nilsen har ett brinnande intresse för tro och vetenskap. I poden pratar han om livets stora frågor med forskare från akademin.

Länk till podden Darwins stege

En Präst & en Mammut

Reflektioner, berättelser och problematiserande tankar om och kring dagens kyrkliga verklighet. En podcast med ungdomspedagogen Andreas Salé och prästen Kjell Dellert, hemmahörande i Sollentuna församling.

Länk till podden En präst & en mammut

Existenspodden ​(Stockholms stift)

Präster, diakoner, författare och lekmän samtalar om existentiella frågor. Liv och död, utmattning och återhämtning, glädje och sorg.

Länk till Existenspodden

Tro, hopp och fördom

En podd där unga med olika religösa och kulturella bakgrunder, pratar om viktiga samhällsfrågor. Podden är ett samarbete mellan:
Tillsammans för Sverige, Svenska Kyrkans Unga, Act Svenska kyrkan, En värld av grannar, Liv1, Tro möter tro ung i Örebro och Lunds missionssällskap.

Länk till podden Tro, hopp och fördom

Människor och tro (Sveriges radio P1)

Människor och tro befinner sig i skärningspunkten mellan religion och politik.
Programmet fördjupar aktuella händelser med religiös anknytning och erbjuder historiska perspektiv, framåtblickande analyser, kommentarer och reportage. Sänds torsdag kl. 14.03, repris lördagar kl. 17 och söndag kl. 2.02. Finns att lyssna på när du vill via appen SR-play och webbplatsen sr.se.

Länk till Människor och tro 

Svenska kyrkan på Spotify

Svenska kyrkan har ett konto på Spotify där du kan hitta spellistor på teman som oändlig nåd, bön på bussen, begravningspsalmer, sånger till dop med flera. 

Länk till Svenska kyrkans profil på Spotify

Helgmålsringning på svtplay.se

Varje lördag rings helgen in med reflektioner från kyrkor runt om i Sverige. I år fyller programmet 50 år. Helgmålsringning (med titeln Helgmålsbön en period) började sändas varje lördag 1970 och gör så än idag. Det innebär att programmet är ett av de äldsta som sänds på SVT.

Gudstjänst på svtplay.se

Varje söndag under året sänder SVT en gudstjänst från någon av landets alla kyrkor.

Solen lyser igenom ett buskage på en åker.

Morgonandakten i Sveriges radio P1

Tankar och reflektioner delas utifrån ett andligt perspektiv. Andakterna är kristna, men i samband med större högtider sänds även judiska och muslimska och temaveckor med de fem världsreligionerna. Bygger på text ur helig skrift, bön och egen reflektion. Måndag till fredag kl. 5.45 i Sveriges radio P1.

Hyllie kyrkklocka

Helgsmål i Sveriges radio P1

När klockorna ringer på lördagskvällen vet du att helgen är här. En stund av vila och helig tid. Lördagar kl. 18 i Sveriges radio P1.

Veckans gudstjänst i Sveriges radio P1

Kristna gudstjänster från olika kyrkor och samfund runt om i landet. Även religionsmöten eller samtalsgudstjänster om livets stora frågor. Söndag 11.03 och flera större helger.