S:t Johannes kyrkas byggnadshistoria
S:t Johannes kyrka byggdes åren 1903–1906 efter ritningar från år 1901. Byggmästare var Frans Andersson. Malmö stad växte och för att avlasta Petri och Pauli församlingar tillkom S:t Johannes kyrka. På grund av försening i arbetet invigdes kyrkan på Heliga Trefaldighets dag av biskop G Billing år 1907 istället för som planerat 1906.
Kyrka i jugendstil
Kyrkan, ritad av Axel Anderberg (1860-1937), är uppförd i jugendstil, typisk för sina mjuka, rundade former. S:t Johannes kyrka är en av mycket få intakta jugendkyrkor i Sverige. Vid sidan om Engelbrektskyrkan i Stockholm, räknas den som ett av den svenska jugendtidens huvudverk.
S:t Johannes kyrka är byggd i rött tegel på granitsockel med ett glaserat tegeltak. Ett tjugotal olika naturstensorter ingår i kyrkans utsmyckning. Tornet står på norra sidan för att markera den nya tid som var på väg istället för på västra sidan som var det vanliga.
Kyrkan byggdes som en basilika, en romansk byggnadsstil, med ett treskeppigt långhus med två kort korsarmar och ett kor i form av en femsidig halvbåge och absid i samma form. Mittskeppet är mycket brett i förhållande till sidoskeppen, som endast utgör smala gångar. Allt och alla ska få plats. Den är tänkt som Guds rymliga famn. I korsarmarna finns dopkapellet (norra) och Mariakapellet (södra) placerade.