Rött tegelhus med vita putsade detaljer.
Foto: Ajan Gendel

S:t Andreasgården

S:t Andreasgården på Rosenholms allé 10b fungerar sedan 1952 som församlingshem till S:t Andreas kyrka. Här har många av kyrkans grupper och mötesplatser sitt hem.

Landshövdingens hem blev församlingshem

11 januari 1952 invigdes S:t Andreasgården som församlingshem för den då relativt nybildade Slottsstadens församling. Tidigare hade huset varit residens för landshövding Ramel, men när det blev till salu köptes det genom en massiv insamlings- och inteckningaktion bland församlingsborna. Huset är inrett med i stort sett uteslutande gåvor.

Mötesplats för många

Idag är S:t Andreasgården en mötesplats för främst samtalsgrupper och studieverksamhet i församlingen. På sommaren håller trädgårdskaféet Öppen gård öppet i S:t Andreasgårdens trädgård och det är också här som S:t Andreas kyrka firar midsommar. I källaren huserar Klädskåpet, med försäljning av second hand-kläder. Där möts också ett flertal självhjälpsgrupper.