En kvinna visar sin legitimation för en man som tar emot valkuverten
Foto: Magnus Aronson/IKON

Så här röstar du i kyrkovalet

Alla som har rösträtt får ett röstkort som skickas ut till folkbokföringsadressen. Ta med röstkortet och din legitimation. Har du tappat bort röstkortet kan du få ett nytt på plats.

Röstkortet kommer hem i din brevlåda

Alla som har rösträtt i kyrkovalet får ett röstkort som skickas ut till folkbokföringsadressen. Du bör ha fått ditt röstkort senast 1 september 2021.

Röstkortet behövs när du förtidsröstar

Du måste ha med dig ditt röstkort om du förtidsröstar 6–19 september. Röstkortet används för att skicka din röst till din vallokal. Det är också viktigt att du har med dig legitimation.

Det är inte obligatoriskt att ha med sig röstkortet till vallokalen på valdagen den 19 september, men det underlättar för att enkelt kontrollera att du är i rätt vallokal. Däremot behöver du ha med dig legitimation.

Om du tappat bort ditt röstkort kan du få ett nytt

Har du tappat bort ditt röstkort kan du själv beställa ett via webben från och med 30 augusti. Du kan också vända dig till en församlings- eller pastorsexpedition för att få ett nytt utskrivet. Beställer du via webb eller telefon skickas röstkortet till din folkbokföringsadress. Beställer du på plats på en expedition behöver du ha med dig legitimation.

Vad du röstar till och valsedlarna

I kyrkovalet röstar du på nomineringsgrupper och kandidater i tre val:

Val till kyrkofullmäktige, som använder vita valsedlar
Val till stiftsfullmäktige, som använder rosa valsedlar.
Val till kyrkomötet, som använder gula valsedlar.

Personröster

Du kan rösta på upp till tre kandidater genom att kryssa i deras namn på valsedeln. Dina kryss ökar deras möjlighet att bli valda.

Nomineringsgrupper och kandidater

Här kan du söka efter nomineringsgrupper och kandidater som ställer upp i kyrkovalet 2021. Det går att söka antingen efter postnummer eller via stift, kommun eller församling.

Sök efter nomineringsgrupper och kandidater

Hitta din lokal

Sök efter din vallokal eller en förtidsröstningslokal att rösta i.

Hitta din lokal