Karta över Sverige, Danmark, Tyskland och England med vandringens sträckning utritad.
Foto: Pilgrim´s walk for future

Pilgrims Walk for Future

Pilgrim´s Walk for Future startade 19 juli i Vadstena. 30 oktober ska vandrarna vara framme i Glasgow, i tid till klimatmötet COP26. Vandringen är Svenska kyrkans sätt att lyfta klimatfrågan och sätta den högst upp på agendan igen. 20–21 augusti passerar vandringen Malmö. Här kan du läsa allt om vandringen och hur du kan delta.

Se samtalet Den yttre och inre resan

Fredag 20 augusti kl. 18 sänds ett samtal live från S:t Matteus kyrka. Temat för samtalet är pilgrimsvandring som en yttre och inre resa. Medverkande i samtalet är Annika Spalde (vandringsledare för Pilgrim's Walk for Future), Jessica Nettelbladt (regissör för filmen Drömprins) samt Erik (huvudrollsinnehavare i filmen Drömprins). Samtalet leds av kyrkoherde Gunilla Hallonsten. 

Pilgrimsvandring till klimatmötet COP26

Vadstena pilgrimscentrum har fått ett nationellt uppdrag från Svenska kyrkan att leda en pilgrimsvandring till klimatmötet COP26 i Glasgow, Storbritannien 2021. Projektet sker i samarbete med Växjö- och Lunds stift och är en del av Svenska kyrkans nationella färdplan för klimatet. Vandringen startar den 19 juli vid klosterkyrkan i Vadstena och beräknas vara framme i Glasgow lagom till klimattoppmötet COP26 i början av november.

De 180 milen går genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.  20–21 augusti beräknas vandringen passera Malmö.

Budskapet är tydligt – ta ansvar och agera nu

Pilgrim's Walk for Future manar oss alla att ta jordens klimatnödläge på allvar. Var och en av oss behöver ta ansvar och agera nu för att minska den globala temperaturökningen. Vi behöver snabbt förändra vårt sätt att leva för att uppnå noll-utsläpp av växthusgaser senast år 2050. 

Som en del av denna omställning uppmanas alla som på olika sätt är en del av Pilgrim’s Walk for Future att under sin vandring rannsaka sina liv, staka ut en personlig färdplan och sätta sig själva i rörelse mot ett mer hållbart liv.

Projektet ställer samma krav på beslutsfattarna som Fridays for Future: 

  • att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 °C
  • följa Parisavtalet
  • säkerställa klimaträttvisa och lyssna på den bästa förenade vetenskapen som för närvarande finns.

Kärntrupp går före 

På grund av det rådande pandemiläget kommer vandringen att genomföras med en kärntrupp på 8 personer som leds av Annika Spalde. Till denna kärntrupp kan sedan dagvandrare ansluta sig. Vandringen är öppen för alla, oavsett livsåskådning. Du kan välja att gå hela eller delar. Vissa sträckor kommer vara anpassade för barnfamiljer och för dig med funktionsvariation.

Läs mer nedan om vandringens coronastrategi och hur du kan delta. 

I Skåne går vandringen längs Birgittavägen

Genom Lunds stift kommer vandringen att gå längs Birgittavägen från Skånes Fagerhult i norr till Malmö i söder. Det kommer att finnas möjlighet att ansluta till etappvandringar längs Birgittavägen, vilka anordnas av Pilgrimscentrum i Lund.
Före, under och efter vandringen anordnas det också föreläsningar och kortare vandringar i Pilgrim's Walk for Futures namn.

20 augusti anländer kärntruppen till Malmö där de stannar till och med 21 augusti då de beger sig vidare med segelbåt till Dragör. Ta chansen att gå sista etappen i Skåne, längs den del av Birgittavägen som kallas för Barmhärtighetens väg och som går mellan Arlöv och Malmö. Det kostar inget att gå med. Samling kl. 8.30 vid Arlövs kyrka. Vandrarna börjar gå kl. 9.

Läs om Barmhärtighetens väg på pilgrimsvagen.se

 

Coronastrategi

Genom de lättnader som skett i restriktionerna är man som dagsvandrare välkommen att sluta an och vandra med den förtrupp om 8 personer som vandringsledare Annika Spalde leder. En annan möjlighet att delta i vandringen under rådande restriktioner är att starta en egen Pilgrim's Walk for Future med ditt kompisgäng eller i din församling. Förtruppen servar alla vandrare med dagligt digitalt innehåll och en stark känsla av gemenskap genom gemensamma digitala morgonböner och samlingar.

Orange cirkel med pilgrimsmärke i mitten och texten Pilgrim´s Walk for Future runt om.

Skapa din egen Pilgrim´s Walk for Future vandring

Skapa din egen vandring med ditt kompisgäng, i din församling eller i din egen familj. Oavsett storlek eller längd är din Walk for Future ett sätt för dig att sätta igång din personliga resa mot ett hållbarare liv. Samtidigt hjälper du till med att nå ut med manifestationens budskap. Allt du behöver göra är att ställa dig bakom Pilgrim´s Walk for futures budskap, använda deras symbol på affischer eller i sociala medier och registrera din vandring på deras webbplats.

Röd bakgrund och en hand som håller i en Youtube-logga.

Ta del av morgon- och kvällsbön från kärntruppen

Via Vadstena Pilgrimscentrums Youtubekanal kan du varje dag ta del av morgonbön, hälsningar från kärntruppen och kvällsbön. Hålltider: kl. 8.40 Morgonbön och hälsning från kärntruppen, kl. 21 kvällsbön.

Pilgrimsvägens logotyp är ett rött kors mot en gul bakgrund

Kalender Walk for Future i Lunds stift

Här hittar du alla aktiviteter kring Walk for Future som arrangeras av Pilgrimsvagen.se

Pilgrimsvandra och väck engagemang för klimatet

Hallå där… Magnus Malmgren, pilgrimspräst, hur går det med planeringen av pilgrimsvandringen Walk for Future där man ska vandra 100 dagar för klimatets skull?

Beställ boken "Walk for Future"

Bokomslag.
Foto: Pilgrims Walk for Future

Nu finns boken som tagits fram för Pilgrim's Walk for Future. Boken innehåller 17 reflekterande texter med frågor att ta med sig på sin egen Walk for Future, en sammanfattande beskrivning av det ekologiska nödläget och vägen framåt, samt ett upplägg med tideböner för tre veckor.

Boken kommer snart finnas tillgänglig att beställa från Pilgrimscentrum Vadstenas webbshop som öppnar inom kort. Men redan nu kan du förbeställa boken genom att skicka ett e-post till pilgrimscentrum. Uppge hur många böcker du vill ha samt leveransadress. Pris 55 kr plus porto. 

ALLA NYHETER FRÅN SVENSKA KYRKAN MALMÖ OM WALK FOR FUTURE

Inspirerande samtal kring hållbarhet och tro

Fler filmer kring Walk for Future hittar du på Pilgrimscentrum Liberiet, Lund på Youtube

Möt Annika Spalde

Annika Spalde är vandringsledare för kärntruppen i Pilgrim's Walk for Future. I en intervju med Emanuel Eriksson från Pilgrimscentrum Vadstena berättar hon om förberedelserna inför den 180 mil långa vandringen.

Kontaktperson Walk for Future Malmö

Karin Pråmell

Svenska kyrkan Malmö

Arbetsledande Präst, Kontaktperson Pilgrim Malmö, S:t Pauli kyrka

RELATERAD INFORMATION