Karta över Sverige, Danmark, Tyskland och England med vandringens sträckning utritad.
Foto: Pilgrim´s walk for future

Pilgrims Walk for Future

Pilgrim´s Walk for Future startar 19 juli i Vadstena. 30 oktober ska vandrarna vara framme i Glasgow, i tid till klimatmötet COP26. Vandringen är Svenska kyrkans sätt att lyfta klimatfrågan och sätta den högst upp på agendan igen. 20–21 augusti passerar vandringen Malmö. Här kan du läsa allt om vandringen och hur du kan delta.

Pilgrimsvandring till klimatmötet COP26

Vadstena pilgrimscentrum har fått ett nationellt uppdrag från Svenska kyrkan att leda en pilgrimsvandring till klimatmötet COP26 i Glasgow, Storbritannien 2021. Projektet sker i samarbete med Växjö- och Lunds stift och är en del av Svenska kyrkans nationella färdplan för klimatet. Vandringen startar den 19 juli vid klosterkyrkan i Vadstena och beräknas vara framme i Glasgow lagom till klimattoppmötet COP26 i början av november.

De 180 milen går genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien.  20–21 augusti beräknas vandringen passera Malmö.

Budskapet är tydligt – ta ansvar och agera nu

Pilgrim's Walk for Future manar oss alla att ta jordens klimatnödläge på allvar. Var och en av oss behöver ta ansvar och agera nu för att minska den globala temperaturökningen. Vi behöver snabbt förändra vårt sätt att leva för att uppnå noll-utsläpp av växthusgaser senast år 2050.

Pilgrim's Walk for Future ger tillfälle för varje människa att under vandringen rannsaka sitt liv, staka ut en personlig färdplan och sätta sig själva i rörelse mot ett mer hållbart liv.

Projektet ställer samma krav på beslutsfattarna som Fridays for Future:

• att hålla den globala temperaturökningen under 1,5 °C
  • följa Parisavtalet
  • säkerställa klimaträttvisa och lyssna på den bästa förenade vetenskapen som för närvarande finns.

Kärntrupp går före

På grund av det rådande pandemiläget kommer vandringen att genomföras med en kärntrupp på 8 personer som leds av Annika Spalde. Till denna kärntrupp kan sedan andra vandringsgrupper om 8 personer ansluta sig. Vandringen är öppen för alla, oavsett livsåskådning. Du kan välja att gå hela eller delar. Vissa sträckor kommer vara anpassade för barnfamiljer och för dig med funktionsvariation.

Läs mer nedan om vandringens coronastrategi och hur du kan delta.

I Skåne går vandringen längs Birgittavägen

Genom Lunds stift kommer vandringen att gå längs Birgittavägen från Skånes Fagerhult i norr till Malmö i söder. Det kommer att finnas möjlighet att ansluta till etappvandringar längs Birgittavägen, vilka anordnas av Pilgrimscentrum i Lund.
Före, under och efter vandringen anordnas det också föreläsningar och kortare vandringar i Pilgrim's Walk for Futures namn.

20 augusti beräknas kärntruppen anlända till Malmö där de stannar till och med 21 augusti då de beger sig vidare till Köpenhamn. Ta chansen att gå sista etappen i Skåne, längs den del av Birgittavägen som kallas för Barmhärtighetens väg och som går mellan Lund och Malmö.

Mer information om etappvandringen och övriga programpunkter i Malmö publiceras här under maj och juni 2021.

Läs om Barmhärtighetens väg på pilgrimsvagen.se

Pilgrimsvandring på Katarinaleden. Riseberga - Vadstena 18-24 maj 2020.

Coronastrategi

Rådande restriktioner sätter en maxgräns för 8 personer att samlas offentligt. Därför uppmanas du som vill delta i Walk for Future att forma din egen grupp om max 8 personer. I Walk for Future´s olika kanaler kommer din grupp kunna följa den kärntrupp om 8 personer med Annika Spalde i spetsen som vandrar hela sträckan från Vadstena till Glasgow med vandringens budkavle. Ni kan delta i böner och delande med kärntruppen. Antingen väljer ni att vandra i samma fotspår som Annika Spalde går eller formar ni er egen vandring och deltar en dag från favoritstigen på hemmaplan.

Orange cirkel med pilgrimsmärke i mitten och texten Pilgrim´s Walk for Future runt om.

Skapa din egen Pilgrim´s Walk for Future vandring

Skapa din egen vandring med ditt kompisgäng, i din församling eller i din egen familj. Oavsett storlek eller längd är din Walk for Future ett sätt för dig att sätta igång din personliga resa mot ett hållbarare liv. Samtidigt hjälper du till med att nå ut med manifestationens budskap. Allt du behöver göra är att ställa dig bakom Pilgrim´s Walk for futures budskap, använda deras symbol på affischer eller i sociala medier och registrera din vandring på deras webbplats.

Hallå där… Magnus Malmgren, pilgrimspräst, hur går det med planeringen av pilgrimsvandringen Walk for Future där man ska vandra 100 dagar för klimatets skull?

Pilgrimsvandra och väck engagemang för klimatet

Pilgrimsvägens logotyp är ett rött kors mot en gul bakgrund

Kalender Walk for Future i Lunds stift

Här hittar du alla aktiviteter kring Walk for Future som arrangeras av Pilgrimsvagen.se

ALLA NYHETER FRÅN SVENSKA KYRKAN MALMÖ OM WALK FOR FUTURE

Inspirerande samtal kring hållbarhet och tro

Fler filmer kring Walk for Future hittar du på Pilgrimscentrum Liberiet, Lund på Youtube

Möt Annika Spalde

Annika Spalde är vandringsledare för kärntruppen i Pilgrim's Walk for Future. I en intervju med Emanuel Eriksson från Pilgrimscentrum Vadstena berättar hon om förberedelserna inför den 180 mil långa vandringen.

Kontaktperson Walk for Future Malmö

Karin Pråmell

Ledamot verksamhetsrådet S:t Johannes kyrka, Arbetsledande Präst, Kontaktperson Pilgrim Malmö, S:t Johannes kyrka