Då många människor inte tar sig till kyrkan som vanligt under coronapandemin sänder många församlingar gudstjänster och andakter på webben som kan följas från hemifrån.
Daniel Jansson Brask är präst i Ludvika församling och sänder kvällandakt på församlingens Facebooksida
Foto: Alex Giacomini /Ikon

Svenska kyrkan Malmö pausar öppen verksamhet fram till 22 december

Med anledning av de nya restriktioner som införs 24 november pausar kyrkorna i Malmö sin öppna verksamhet till och med 22 december. De flesta gudstjänster firas digitalt under samma tid. Det är extra tråkigt att stänga ner fysiskt just kring advent och jul, men helt nödvändigt för att minska smittspridningen. Det blir jul ändå, men på ett annat sätt än vad vi är vana vid. Här hittar du information om vilken verksamhet som fortfarande är igång. Sidan uppdateras löpande.

Gudstjänster firas främst digitalt

Varje dag sänder kyrkorna andakter och gudstjänster på nätet, framförallt via sina lokala Facebooksidor och i vissa fall även via Youtube. Enstaka kyrkor har öppet för gudstjänstdeltagare men endast fyra deltagare tillåts eftersom det är fyra tjänstgörande per gudstjänst. Se kalendariet för uppgifter om plats och tid.

Dop, vigsel och begravning

När det gäller dop och vigslar kan de genomföras med en begränsning på fyra personer eftersom det alltid är fyra tjänstgörande och vi max får samlas 8 personer. Vid begravningar gäller max 20 personer exklusive personal. Önskar du boka om till ett senare tillfälle går det naturligtvis bra. Hör av dig till pastorsexpeditionen.

Boka dop, bröllop och begravning

Begränsat antal personer 24 november–22 december

24 november–22 december är antalet personer vid dop och vigsel begränsat till fyra personer plus fyra personal. Vid begravningar tillåts 20 personer exklusive personal. Kontakta pastorsexpeditionen om du redan har en bokning och önskar boka om till ett senare tillfälle.

Boka dop, vigsel och begravning

Dop och vigsel i Malmös kyrkor bokas via pastorsexpeditionen. Begravning bokas oftast via en begravningsbyrå, men det går även bra att kontakta Svenska kyrkan Malmö direkt. Pastorsexpeditionen kan även hjälpa dig med frågor om medlemskap och kyrkobokföring.

Dop kan också preliminärbokas via vår webbtjänst Boka dop på nätet.

Telefon

040-27 90 01. Pastorsexpeditionen har telefontid helgfria vardagar kl. 9–15, lunchstängt kl. 12–12.30.

pastorsexp.malmo@svenskakyrkan.se

Svenska kyrkan, Box 346, 201 23 Malmö

Kyrkorna öppna för ljuständning och bön

Kyrkorna håller öppet för ljuständning och enskild bön. Se din lokala kyrkas webbsidor för öppettider.

Låt kyrkan be för dig

Om du vill så ber kyrkan gärna för dig. Skicka in ditt böneämne till din närmsta kyrka så ber vi för dig.

Skicka in ditt böneämne

Samtal och stöd via telefon

Hör av dig om du vill prata med någon, telefonnummer finns på varje lokal kyrkas webbsidor eller så kan du ringa till växeln på 040-27 90 00.

Musik på nätet istället för konserter

En digital musikalisk adventskalender kommer att finnas under hela december via Facebook och webben med lucköppning varje dag.

Många kyrkor planerar också att sända musikaliska hälsningar och kortare konserter via nätet under december. Du hittar dessa i kalendariet. Såväl radio som TV kommer också att sända lucia- och julkonserter.

Samlingssida med bra tips och länkar

På sidan Tid med Gud hemma har Svenska kyrkan Malmö samlat tips och länkar till bra poddar, radio- och tv-sändningar. Hör gärna av dig om du har fler tips på bra sidor och länkar.

Synpunkter och frågor

Karin Rosvall