Premiär för reportageserien Framtiden bor hos oss

Under ett års tid har filmaren Tobias Olingdahl från Södertälje församling följt vardagen i nätverket Framtiden bor hos oss. Det har resulterat i en reportageserie om fem avsnitt som visas på Youtube under hösten med start 29 oktober. Onsdagen den 6 oktober visades en filmversion av reportageserien med glimtar från de olika avsnitten på biograf Panora i Malmö.

I reportageserien lyfts vardagliga problem som kyrkan ställs inför som rasism, utanförskap och orättvisor. Vi följer samtidigt kyrkans arbete med upprättelse, hopp och värme. Bland annat möter vi Lunds stifts biskop Johan Tyrberg och diakon Ebba Älverbrandt från Fosie församling och de människor hon möter i sitt arbete.

– Jag gillar filmarens sätt att närma sig de här åtta områdena, hur han skildrar verkligheten som den är, att både skavet och skörheten finns med. Vi som jobbar i de här områdena är vana vid att jobba i skavet, det blir ju friktion när olika krockar sker och det är det normala. I det sköra och i det sårbara finns det igenkänning, säger Ebba Älverbrandt, diakon i Fosie kyrka.

– Vi som jobbar i de här områdena är vana vid att jobba i skavet.

Ebba Älverbrandt, diakon i Fosie kyrka

Fem avsnitt visas på Youtube

Reportageserien kommer att visas i höst på Youtube-kanalen för Framtiden bor hos oss med start den 29 oktober. Avsnitten kommer sedan att sändas fem fredagar fram till första advent. Varje avsnitt skildrar en av de åtta församlingarna.

Filmen visar glimtar från alla församlingarna

Den 6 oktober visades en filmversion av reportageserien på biograf Panora i Malmö. Filmen innehåller glimtar från alla medverkande församlingar.

Om reportageserien Framtiden bor hos oss​

En serie om livet i de där kyrkorna som är precis som alla andra, fast inte alls som alla andra. I delar av Sverige som många älskar skamlöst, men andra pratar illa om.

Där många är religiösa, men där Svenska kyrkan är i minoritet.
Dit människor har flytt och där ungdomar drömmer stort.
Där gamla traditioner vårdas och man hittar nya sätt att samverka.
Dit vissa aldrig åker, men andra aldrig lämnar.
Där framtiden formas, och kyrkan med den.

I "Framtiden bor hos oss" får vi möta både anställda och besökare som berättar om sina erfarenheter av flykt, om att våga säga "Hej!", om att lära sig nya språk, om att misslyckas, om sin tro, om att växa upp, om glädje och om sorg.​

Youtube-kanalen för Framtiden bor hos oss kan du se en trailer för serien