Foto: Nicki Schmidt

Klimatvecka i S:t Johannes kyrka

Nyhet Publicerad Ändrad

22-29 mars uppmärksammas klimatet genom samtal, bön och musik i S:t Johannes kyrka. Utställningen Carbon Ruins tar oss med till år 2053, i Gränsland blir det samtal om jorden och den sista hamburgaren och i konserten 25 mars får vi vara med när allt stängs ner och violinen får fylla kyrkorummet.

Utställning, samtal, musik och bön för klimatet

Restfest, återvinn, fordonspool, vegetariskt, återbruka, tågluffa, vädra kläder, cykla – ord som känns igen och som är en av nycklarna till ett bättre klimat.

Under veckan 22 mars – 29 mars vill S:t Johannes kyrka genom Gränsland lyfta frågorna kring klimatet i samband med Earth hour som infaller lördagen 25 mars.

Hur härlig är jorden? Och hur ser den sista hamburgaren ut?

Veckan inleds med Gränsland: Hur härlig är jorden? Och vernissage av utställningen Carbon Ruins. En kväll då kärleken till jorden lyfts och vi får blicka in i framtiden och år 2053 – vad har vi lämnat bakom oss? Utställningen finns sedan att besöka under hela veckan i kyrkan under kyrkans öppettider.

Bön för klimatet

Fredagen den 24 mars klockan 12.00 samlas vi till bön för klimatet, och i samband med det har ni också möjlighet att höra Veronika Österberg tala. Veronika är en av initiativtagarna till den nystartade radikala gemenskapen ”Ta tillbaka framtiden”, en grupp av unga människor som med fredligt motstånd vill verka för ett samhälle som agerar kraftfullt för att hantera klimatkrisen och motarbeta orättvisorna.

Medverkande: Håkan Norén, präst
Sofia Söderberg, musiker
Veronika Österberg från Ta tillbaka framtiden, talare 

Lost seasons - förlorade årstider, när klimatet förändras

På lördagen blir det samtal och sedan konsert med skånskskotske musikern Ian Peaston tillsammans med hans laptop och elfiol. Ian kommer att spela sin version av Vivaldis De fyra årstiderna - Lost seasons. Hur årstiderna vi är vana vid har ändrats och kommer att förändras om vi inte gör något. När klockan slår 20.30 stängs strömmen av och det blir en unplugged konsert för att uppmärksamma Earth Hour.

Sista dagen på veckan, onsdag 29 mars, bjuds vi in till Gränsland: Den sista hamburgaren. Så minns vi den fossila eran, 1849-2049. Då får vi möta några av skaparna bakom utställningen Carbon Ruins och får höra deras tankar om den och mot en fossilfri framtid.

Carbon Ruins - Välkommen till år 2053

22 mars - 29 mars ordnar Gränsland en klimatvecka i S:t Johannes kyrka, och i samband med den kommer utställningen Carbon Ruins att visas. Utställningen är framtagen av Lunds universitet och den visar hur vi 2053 har klarat klimatmålen och räddat planeten. Vernissage 22 mars kl. 18 i Gränsland: Hur härlig är jorden?

Gränsland: Den sista hamburgaren

25 mars kl 18.00 i S:t Johannes kyrka. Året är 2053. Sverige har uppnått målet om noll utsläpp av växthusgaser. Ett museum öppnas för att minnas det fossila samhället. Där ligger den sista hamburgaren som en relik. Utställningen Carbon Ruins blickar tillbaka från en klimatförändrad framtid.