Person studerar ritning över S:t Johannes kyrka

Fotoutställning: Sankt Johannes kyrka med omgivning-då och nu.

21 april till 19 maj kommer fotoutställningen "Sankt Johannes kyrka med omgivning-då och nu" att finnas i dopkapellet i S:t Johannes kyrka. Fotografier på kyrkan och områdets utveckling samt fakta kommer du att få möta.

Gruppen ”Sankt Johannes kyrkans vänner” bildas

Under hösten 2019 på ett personalmöte föddes idén om att skapa en grupp som jobbar för att samla in och förmedla kunskap om S:t Johannes kyrkans historia genom texter och bilder till kyrkans besökare.
I dagsläget består gruppen av tre medarbetare ur arbetslaget, och de hoppas kunna bli fler i framtiden.

– Vi hoppas kunna sprida vår kunskap och vårt intresse för historien vidare till alla våra besökare, berättar John-Åke, vaktmästare.

Johan, vaktmästare, fyller i:

– Vi hoppas kunna utveckla gruppen och få fler med samma intresse att bli en del av den, så att vi tillsammans kan hjälpas åt att bevara historien genom egna minnen och bilder.

En utställning växer fram

En pandemi drabbar världen, allting stannar, och plötsligt är tillfället här. Det är dags att ta tag i projektet. En utställning om kyrkan i kyrkan.
Arbetet påbörjas under hösten med planering av och hur utställningen skulle utformas, och efter jul gick arbetet in i en ny fas.
Sankt Johannes kyrkans vänner har letat fram gamla bilder, besökt Malmö stadsarkiv för att få se de gamla ritningarna på de bidrag som skickades in i arkitekttävlingen 1903 - riktiga konstverk, och de har samlat ihop fakta och historia om kyrkans uppbyggnad och blivandet av en församling.

21 april öppnar fotouställningen

– Det har varit mycket jobb men det känns kul att se den växa fram, berättar Theo, vaktmästare.

Nu hoppas Sankt Johannes kyrkans vänner att de som kommer till kyrkan ska ha glädje av fotoutställningen trots rådande restriktioner på max 8 personer i kyrkan exklusive personal.

– Vi får hjälpas åt att respektera avståndet till varandra, använda handsprit och inte besöka fotoutställning om man inte känner sig frisk, säger Johan.

Theo fortsätter:

– Vi kommer att utforma utställningen så att den blir enkelriktad för att göra den så säker som möjligt.

Under kyrkans öppettider måndag-fredag kl.11–17 och lördag-söndag kl.10–16 kan du se utställningen i dopkapellet i S:t Johannes kyrka.
Utställningen är gratis att besöka, och finns på plats fram till onsdagen 19 maj.

Är du intresserad av att vara med i ”Sankt Johannes kyrkans vänner”?

Johan Lundén

Vaktmästare, S:t Johannes kyrka