Ljus bortom det mörka
Foto: Gustaf Hellsing /Ikon

Fastan

Fastan är en förberedelsetid inför den största kristna högtiden, påsken. Det är en tid att tänka över sitt liv, att se efter vad man kan avstå ifrån, och en tid för att komma närmre Gud.

Årets största fastetid är tiden före påsk

Årets största fasta i kristendomen är tiden före påsk. Den börjar 40 dagar före påsk och avslutas på påskafton. På söndagarna bryts fastan. Det är fortfarande fastetid men söndagarna får innehålla det man väljer bort under övriga fastan.

Under fastetiden före påsk tänker vi på Jesus som gick genom lidandet och döden mot uppståndelse och ett nytt liv.

en tid för att avstå till förmån för någon annan

Fastan är inte bara att avstå från kött, socker eller tv-tittande utan fastan är en tid för att förlåta, ge och att hjälpa din nästa. Det är en tid att tänka över sitt liv, vad har jag i överflöd och vad kan jag avstå ifrån till förmån för någon annan.

Under fastan påbörjas Act svenska kyrkans fasteaktion, detta år med temat: Under samma himmel.  Mycket av aktiviteterna som brukar anordnas för att samla in pengar är inställda på plats ute i kyrkorna men mycket kommer att ske digitalt och tillsammans kan vi hjälpas åt att fylla bössorna.
Fasteaktionen börjar fastlagssöndag 14 februari och pågår fram till palmsöndag den 28 mars. Läs mer om fasteaktionen längst ner på sidan. 

Fastan börjar på askonsdagen

Fastan börjar på askonsdagen, i år den 17 februari ,och i många kyrkor firas det askonsdagsmässa. En gudstjänst med nattvard.  Askonsdagen har fått sitt namn efter en gammal kristen sedvänja att strö aska på dem som kom till kyrkan och lyfte fram sina synder.  Vill du läsa mer om Askonsdagen och fastan hittar du information längre ner på sidan. Askondagens mässor hittar du i kalendern nedan.

Sista veckan i fastan kallas Stilla veckan

Den sista veckan i fastan kallas för Stilla veckan eller passionsveckan. Det är dagarna som leder upp till påsken, vilken inleds med påskdagen. Läs mer om de olika dagarna i stilla veckan längre ner på sidan. 

Stilla veckan

Sista veckan i fastan kallas för stilla veckan. Under stilla veckan hålls ofta andakter eller gudstjänster som berättar om vad som hände under de sista dagarna i Jesus liv. Det är ett drama som brukar kallas passionsdramat. Gudstjänsterna kallas passionsgudstjänster.

Palmsöndagen

På palmsöndagen handlar bibeltexterna som läses i kyrkan om när Jesus red in i Jerusalem på en åsna. Då togs han emot som en kung av folket som viftade med palmblad av glädje och sjöng Hosianna.

Dymmelonsdag

Onsdagen i stilla veckan kallas dymmelonsdag. Då bytte man förr i världen ut kyrkklockans metallkläpp mot en kläpp av trä, en dymmel. Då lät klockklangen dovare.

Skärtorsdagen

Torsdagen under stilla veckan kallas för skärtorsdagen. Då äter Jesus för sista gången med sina lärjungar. Senare på natten, när Jesus och hans lärjungar har samlats i Getsemane trädgård, grips Jesus av de romerska soldaterna.

Långfredagen

På långfredagen blir Jesus dömd till döden. Han får själv bära sitt kors till en kulle utanför staden, och blir korsfäst bredvid två rövare.

Följ Fastekalendern 2021

FASTAN