Målning på Maria och ett foto på en gravid kvinnas mage
Foto: Eva Andersson

Bibliodrama i advent

Fredag 10 december erbjuder Sjukhuskyrkan i Malmö en dag för SUS anställda och andra intresserade med improvisation, musik, rollspel och samtal. Låt din egen livsberättelse möta en ung kvinna som genom sin graviditet ställs inför en okänd situation. Ingen förkunskap kvävs. Bibliodramat ges i samarbete med studieförbundet Sensus och med Romska Kulturcentret i Malmö.

En ung kvinna blir gravid, pappans identitet verkar vara oklar. Situationen skulle kunna bli komplicerad…

Kvinnan heter Maria. När hon för en släkting berättar om sin situation, brister hon överrasaknde ut i glädje: ”…min ande jublar över Gud!”. I sina lovord, den berömda Magnificat, välkomnar Maria bebisens ankomst och den förändring som kommer att påverka så mycket mer än bara henne själv. Hon är fylld av hopp och tacksamhet. Något nytt börjar här.

Dagen handlar om inre och yttre förändringar hos oss som individer och i ett globalt perspektiv. Advent betyder ankomst. Vi kan låta oss inspireras av den kraft med vilken Marias välkomnar Jesu ankomst i Lukasevangeliet.

I Bibliodrama används olika kreativa uttryckssätt och samtal i grupp för att ge deltagarna möjlighet att känna igen sig i de människor, miljöer och händelser som texten handlar om. Ordet biblio (bok) visar på att metoden utgår ifrån en text. Ofta är texten hämtad från Bibeln, men även andra existentiella texter, sagor och poesi används inom bibliodrama. Ordet drama visar på att den egna livsberättelsen möter texten.

Kostnad och plats

300 kr (ink. fika). Ta med din egen lunch. Dagen startar kl. 9.30 med drop-in-fika och avslutas kl. 16. Bibliodramat hålls i Sensus lokaler i Malmö, Studentgatan 2, Sensussalen.

Ledare

Corinna Friedl, sjukhuspräst vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, dipl. gestalt-psykoterapeut.

Eva Andersson, församlingspedagog, lärare vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Lund, bibliodramaledare.

Erland Kaldaras, föreståndare Romska Kulturcentret i Malmö.

Anmälan

Kursen genomförs med hänsyn till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Anmälan stänger 6 december eller när kursen är full.

Länk till anmälan (Sensus)

Corinna Friedl

Präst - Sjukhuskyrkan

Mer om Corinna Friedl

Finns på medicin, kvinnoklinik, förlossning, neonatal. Ansvar för sorgegrupper i samband med förlossning, själavårdsutbildning (CPE-orienterad), religionsdialog och bibliodrama. Utbildning gestaltpsykoterapi (diplom).