”Gemensam bön – där du är”

Nyhet Publicerad Ändrad

I denna tid av kris, oro, ovisshet och mycket ensamhet inbjuds vi till att dela bönens gåva med och för varandra och vår värld. Oavsett om du är van att be eller ovan är du välkommen med i gemenskapen. Det fina med bön är att även om vi inte kan träffas fysiskt så delar vi gemenskapen i det att vi ber tillsammans - samma tid. Vi ber för vår värld, för vårt land, våra medmänniskor och för oss själva.

 

De tider du kan komma med och be är kl.8, 12 och 18 varje dag. Du ber där du är. 

Välj en av dessa tider eller alla och gör det till en del av din dagsrytm. (Tips - ställ mobilalarmet) 

Bönen behöver inte vara lång.

Om du vill - Be Vår Fader (eller Fader vår):

"Vår Fader, du som är i himlen.

Låt ditt namn bli helgat.

Låt ditt rike komma.

Låt din vilja ske, på jorden så som i himlen.

Ge oss idag det bröd vi behöver.

Och förlåt oss våra skulder,

liksom vi har förlåtit dem som står i skuld till oss.

Och utsätt oss inte för prövning,

utan rädda oss från det onda.

Ditt är riket,

din är makten och äran,

i evighet.

Amen." 

Eller sjung/läs en psalm och be en bön. Läs en bibeltext om du vill.
Har du en psalmbok finns det förslag på böner längst bak i psalmboken. 

Biskop Åsa har formulerat denna bön att använda om man vill:

"Käre Gud, du som vårdar din skapelse och förbarmar dig över allt levande.

I denna oroliga tid sträcker vi oss mot dig i bön. Vi ber om vishet, vägledning och uthållighet för alla som har ett övergripande ansvar i samhället – regering, riksdag, myndigheter. Vi ber att de frimodigt visar tydligt ledarskap som strävar efter det gemensamma bästa. Hjälp oss att leva så att vi hindrar smittan från att sprida sig. 

Vi ber för alla som arbetar inom sjuk- och hälsovården, och andra som upprätthåller viktiga samhällsfunktioner. Ge kraft, hälsa och vishet. Låt oss alla bidra till ett samhällsklimat präglat av dialog och respekt, till ett samhälle som värnar alla människors värde och värdighet. 

Vi ber för alla som drabbas av sjukdom och för alla som känner oro och ängslan. Förbarma dig över oss. Vi ber om läkedom och din frid som övergår allt förstånd. Ge oss kraft att som människor i Sverige och världen stödja varandra bortom egna intressen. 

Vi ber för hela din världsvida kyrka, för Svenska kyrkan och alla våra församlingar.  Hjälp oss att tjäna dig och våra medmänniskor. Ge oss kreativitet och en vilja att hitta nya sätt att vara i din tjänst för fred och läkedom åt alla. 

Låt din Ande vägleda oss. Ge oss impulser, både till handling och till vila. Ge oss förmåga att ge vidare den kärlek och solidaritet som du visat oss.

Vi ber i Jesu namn.

Amen.

Gud välsigne er."