Volontär i Anafora

– Det är ingen hemlighet att jag sitter fast här nu när jag skriver de här raderna. Två veckor blir snart till två månader, men världen är annorlunda för alla nu. Vi måste överlämna oss till det okända och lita på att det ordnar sig.

Simon Gruvström som är informatör i Nättraby-Hasslö församling åkte till Anafora i Egypten som volontär ett par veckor i december 2019. Han beskriver det som att han inte kände sig färdig där och åkte därför till Anafora igen i mars för två veckors volontärarbete. Då dök Corona-viruset upp och Simon kunde inte lämna Egypten som det var tänkt. Efter två månader är han fortfarande kvar, men Simon har inte tappat modet utan gör det bästa av situationen. Såhär berättar han om livet i Anafora.

Det finns något med Anafora och människorna här som man inte kan beskriva med ord. Det kanske är för att man arbetar med visionen ”att lyfta upp andra” så mycket. Det är påtagligt och man kan inte gå någonstans utan att man möter leenden från alla väderstreck. De frågar hur man mår och om man har allt man behöver. De säger att de är tacksamma för allt när jag frågar dem. Det är tacksamma för det enkla, för de vet att i de enklaste tingen växer också det mest extraordinära fram. Allra mest tacksamma verkar de vara för människorna som bor där och kommer dit, och för att de får lyfta upp andra. Biskop Thomas menar att ”För att lyfta upp någon, måste man först böja sig ner”.

Några stenkast bort från där jag sitter just nu uppförde man några av de första klosterbyggnaderna i den kristna världen. Jag känner historiens vingslag när jag tänker på hur de gamla ökenfäderna hade svarat på kallelsen som svepte med vinden över sanddynerna. Evangelisten Markus har kommit till Alexandria, året är ca 44 e.Kr. och tiden är nu kommen. Det är dags att översätta evangeliet till koptiska och sprida kristendomen i Egypten.

Jag tar med mig tacksamhet hem, den dagen flyget går igen.

Simon Gruvström

Ordet kopt betyder egyptier och härstammar från ordet aegyptus, vilket var benämningen på de forntida egyptierna. Kopterna själva säger sig ha en direkt blodslinje till människorna som levde under faraonernas tid. Efter en invasion på 600-talet blev de kallade gypt p.g.a. svårigheter i uttal och det skrevs som copt. Kopterna är i dag den största kristna inhemska befolkningsgruppen och utgör någonstans mellan 15-20% av Egyptens befolkning.

Det är svårt att beskriva vad Anafora är, men det är en by mellan Kairo och Alexandria med kyrkor, skolor, besökscenter, affärer, rum för gäster, bageri, flera kök, kontor och alla möjliga byggnader. Anafora är också en farm, ett kloster, ett pilgrims- och retreatcenter. I Anafora bor det arbetare, ett tjugotal systrar med olika ansvarsområden, två präster, biskop Thomas och Katja Bexar. Katja som tidigare var utrikeskorrespondent för SvD i Kairo bor här permanent. De producerar det mesta själva och här växer det apelsinträd, mangoträd, hibiskus, olivträd och nästan alla grödor du kan tänka dig. Varje morgon kommer det farmare på en motorcykel med jordiga grönsaker från åkern - direkt in i köket.

Dagens it-teknik har gjort det möjligt för mig att fortsätta leverera till mitt arbete och med fjärrstyrda datorer, molnbaserade program och ett system som gör att jag kommer åt mina filer, datorer och skrivare i Sverige m.m. ordnar sig det mesta. Efter att jag ordnat fram dator och förklarat att jag måste sköta mitt arbete hemma härifrån, vilket inte var något problem, kom biskopen till mig som hade hört att jag arbetade med information och film. Han sa till mig att han tidigare inte tyckte om den typen av marknadsföring, men förstod att det nu var viktigt att sprida filmer via Youtube och sociala medier, när kyrkorna i Egypten är stängda. Han frågar om jag vill hjälpa honom med det efter att jag gjort mina svenska arbetsuppgifter och jag svarade självklart. Han sa till mig att det var meningen att jag hade kommit hit nu. Det fick mig att tänka på det arabiska ordet ”maktub” som betyder ”det står skrivet.”

Två dagar senare hade biskop Thomas upprättat en helt ny filmstudio med filmrekvisita i mängder. Vi bildar tillsammans Anafora Media Center efter att koptiska påven Tawadros II i Alexandria skickat meddelande om att vi nu ska börja spela in filmer till tre olika kristna tv-kanaler. Vi har sagt att vi ska plantera träd här för oss som är med i gruppen just nu. Tidigare har biskop Thomas, svenske biskopen emeritus Martin Lönnebo, Jan Henningsson och Kjell Jonasson planterat tre skuggpalmer här i en triangel, där tanken var att en stol skulle stå i mitten som de kunde turas om att sitta och filosofera i, men biskopen skrattar och berättar att i takt med att träden växte så blev ytan i mitten så liten, att stolen inte längre fick plats.

Det är mycket jag har varit med om här på kort tid. Jag tar med mig tacksamhet hem, den dagen flyget går igen. Tacksamhet till Anafora, alla som bor här, till familj, mina arbetskamrater som ställer upp, förtroendevalda och frivilliga för stöd, vänner, samt alla som hör av sig. Jag tar med mig leendet hos alla som bor här och tanken om att böja mig ner oftare så att jag kan lyfta upp andra.

Simon Gruvström, informatör i Nättraby-Hasslö församling

För dig som vill veta mer:
Bishop Thomas YouTube-kanal.
Anaforas vänner på Facebook.

Bild: Privat