Foto: Zandra Erikshed

Vildåsnans ordförande ber med passion

Maja Ekström från Lund är ordförande i den kristna vegetariska föreningen Vildåsnan. För henne hör mat och kristendom ihop.

Vilka är ni?
Vildåsnan är en kristen vegetarisk förening som funnits sedan 2006. Vi är cirka 70 medlemmar runt om i Sverige som är förenade i engagemanget för Guds djur. Vårt ändamål är att förespråka och sprida vegetarianism som ett sätt att återspegla Guds kärlek för alla skapelsens varelser och för att förhindra det lidande som drabbar djur i djurfabriker och på slakterier. Denna kost möjliggör också en bättre miljö och en mer rättvis fördelning av jordens resurser. Vi tror att vegetarianism är ett sätt att "förkunna evangeliet för hela skapelsen" (Mark 16:15) genom att i handling vittna om vår tro på en medkännande Gud. Vi har en hemsida där man kan läsa mer och komma i kontakt med oss, vildasnan.se.

På vilket sätt hänger kristendom och mat ihop?
Det hänger i hög grad ihop. Kristna bekänner en Gud som sagt om sig själv att han är livets bröd. Betlehem, platsen där Jesus föddes, betyder för övrigt brödhus. För inte så länge sedan fick vi den spännande frågan om vi kunde tänka oss att registrera Vildåsnan som ett trossamfund vilket jag personligen är starkt tveksam till (förutom som en slags politisk aktivism kanske, som det också handlade om i detta fall). Anledningen till min tveksamhet är att frågan om mat och kost, inte utan grund, är mycket kontroversiell i kristna sammanhang. Senast på ett panelsamtal jag medverkade i under hösten fick jag indignerat frågan om vi ville starta en ny religion eller variant av kristendom. Självklart inte! Bakgrunden till detta är att den judisk-kristna gemenskapen som utvecklades kring Jesus Kristus tidigt gjorde ett brott med den religiösa mattradition man vuxit fram från, den judiska, genom att upphäva alla sorters matförbud. Inklusiviteten kring matbordet är en viktig teologisk markör, så in i våra dagar. Nya testamentet innehåller inte matanvisningar på samma sätt som Gamla testamentet. Guds rikes radikalism består av dess universalism. I jesusrörelsen öppnas bordet för alla människor och en annan sorts religiositet växer fram där Gud inte ger matföreskrifter, Gud ger sig själv som mat.

Mitt engagemang vänder sig till den kristna kyrkan och bekännande och sökande kristna. Och jag tycker förstås det finns alla anledningar för oss att bli mer djurvänliga och äta vegetariskt. Att registrera sig som ett nytt trossamfund bekräftar för alla de kristna som inte tycker deras tro har något med deras livsstil, hushållande av skapelsen eller matval att göra att de har rätt, men vi menar att det här också är sfärer av det mänskliga livet som Gud vill helga, göra mer sanna och rättfärdiga. Och i slutändan tänker jag detta endast är ett nådefullt erbjudande, att se skapelsen i ännu högre som fylld av Guds mening, skönhet och kärlek.

Vad har du själv för relation till bönor? Och böner?
Jag odlar bönor och äter gärna baljväxter. De är vackra och smakar gott, särskilt på sommaren. Ett klassiskt tips är att odla bönor tillsammans med majs och pumpa, då ger grödorna stöd och skydd åt varandra. Dessutom är de praktiska att förädla och bevara, man kan ju torka dem och ha dem hela året, och jag har även prövat att mjölksyra bönor hela i skidan vilket blev supergott. Bön är en ännu större passion än grönsaker och djurrätt. Jag längtar efter att bli en bedjande människa. Jag ber gärna med ord ur Bibeln, fast ännu hellre sitter jag stilla inför Guds kärleksfulla blick i tystnad.

Missa inte Majas sopprecept nedan.

EN RIKTIGT GUL  ÄRT- OCH MAJSSOPPA

Supergod gul ärtsoppa med draghjälp av apelsin, lime och majs. Söt och mustig på samma gång.

4 PORTIONER
500 g torkade gula ärtor
2 ½ liter vatten
2 apelsiner, tvättade och halverade
2 stora gula lökar, skalade och halverade
3 vitlöksklyftor
2 grönsaksbuljongtärningar
1 msk mortlade gula senapsfrön
2 tsk mald/mortlad spiskummin
2 tsk malda/mortlade korianderfrön
1 dl finhackad schalottenlök alt gul lök
2 msk finhackad ingefära 300 g majs
½-1 lime, saften
2 nypor salt
1 kruka koriander
nymald svartpeppar

Gör så här:

Blötlägg ärtorna. minst 12 timmar i förväg.  Koka upp ärtorna med vatten, apelsiner, gul lök och lätt tilltryckta vitlöksklyftor.
Låt koka minst 60 minuter. troligtvis närmare 90 minuter.
Ta upp apelsin, lök och vitlök ur grytan när ärtorna känns färdigkokta. (testtugga en)  Lägg i buljongtärningarna och låt dem lösas upp. Hetta upp senapsfrön, spiskummin och korianderfrön i en stekpanna till dess att senapsfröna knäpper. Mortla kryddorna. Hetta upp en ordentlig slurk olja i en stekpanna och fräs lök och ingefära. Rör ner majsen och kryddorna. Låt steka någon minut. Stöt under tiden ärtorna i kastrullen med en potatiskross eller slev (eller kör hälften av dem med en stavmixer) så att soppan reds. Blanda ner majsröran i soppan. Salta, peppra och pressa i lime.
Rör även ner ungefär 1 dl finhackad koriander,  även stjälkarna går bra att använda. Koka upp och låt puttra 5-10 minuter. Servera med finhackad koriander och mer lime.