Foto: Karolina Johansson

Någon att prata med

Ibland behöver vi tala med någon som lyssnar och som har tystnadsplikt. Vill du prata med en präst eller diakon kan du vända dig till din församling. Du är också välkommen att ringa jourhavande präst, telefon 112.

Kontakta jourhavande präst

Är du ledsen, rädd, orolig, eller känner dig ensam?
RING Jourhavande präst tar emot samtal alla dagar 21-06. Ring 112 och fråga efter Jourhavande präst.
SKRIV DIGITALT BREV Du kan skicka ett digitalt brev till Jourhavande präst när du vill. Brevlådan är alltid öppen.
CHATTA Genom vår chatt når du Jourhavande präst alla dagar 20-24.

Vi kan alla hamna i lägen då livet känns tufft och man är ledsen, orolig eller rädd. Då gör det skillnad att få samtala med någon som tar sig tid att lyssna på hur man har det, och vad man tänker och känner.

Om du vill samtala med någon på din hemort kan du ta kontakt med din församling. Alla församlingar erbjuder samtalsstöd för den som behöver någon att tala med. Till din församling kan du också vända dig med frågor om kristen tro, aktuell verksamhet, eller annat som rör Svenska kyrkan.

Jourhavande präst finns över hela landet och i jouren arbetar både kvinnor och män i alla åldrar anställda i Svenska kyrkan. Jourhavande präst har absolut tystnadsplikt. Det betyder att det som sägs mellan er i samtal, chatt eller digitalt brev inte får föras vidare.

Alla församlingar erbjuder samtalsstöd.

Jourhavande präst är öppen för alla klockan 21.00 - 06.00 varje natt.

Svenska kyrkan finns närvarande också på sjukhus genom Sjukhuskyrkan, i det militära, i kriminalvården, samt på högskolor och universitet. Här erbjuds samtal, stöd i krissituationer och gudstjänst. Ofta arbetar kyrkans präster och diakoner tillsammans med representanter för andra kristna kyrkor och samfund. Kontakter förmedlas med företrädare för annan tro.
För den som är anställd eller förtroendevald i Svenska kyrkan finns Lunds stifts själavårdscentrum som stöd.

Samtal eller själavård

Att bli lyssnad till och att få ge uttryck för sina tankar kan vara till stor hjälp. Inom kyrkan använder vi ofta ordet själavård. Ett själavårdande samtal skiljer sig från ett vanligt samtal genom att det också handlar om Gud och andlighet. Det ska hjälpa människor i deras andliga sökande och vara en väg till inre mognad och fördjupning. Samtalet sker ofta i ett speciellt rum med kristna symboler och under absolut tystnadsplikt.

En människa som håller en kopp med en liten spricka i.

Få hjälp och stöd

Välkommen att kontakta Svenska kyrkan när du behöver någon att prata med. I Svenska kyrkan finns utbildad personal som lyssnar och ger stöd och råd vid allt från sorg till relationsproblem.

Jourhavande präst - en livräddare och en röst som gör skillnad

- Samtalet till oss jourhavande präster är ibland en livlina som gör att man inte tar steget. Man tar inte tabletterna, lyfter repet av halsen, går bort från perrongen eller ringer efter ambulans.

Mer om kraften av samtal

Församlingspedagogen pratar om både Gud och hockey

Församlingspedagog är ett av flera yrken inom Svenska kyrkan. Möt Mia Dahl som arbetar i Asarums pastorat. "Det bästa med pedagogyrket är att få möta ungdomar", säger hon.

Lyssna ‒ ibland viktigare än att prata

I kyrkan talas det väldigt mycket – och det är ett understatement. Många människor är i dag ganska trötta på det. Det är viktigt att också lyssna lite. I vårt överflödssamhälle finns så många som är ”olyssnade”. Det säger Björn Wiedel, teologie doktor i religionspsykologi.

Att prata om psykisk ohälsa kan rädda liv

Marias dotter tog sitt liv 17 år gammal. Nu har Maria Ter-Borch gjort det till en mission att verka för att förebygga psykisk ohälsa. Hon vill påverka andra och få fler att våga prata och våga fråga.