Nyheter

Här hittar du alla nyheter publicerade på Lunds stifts webbplats.

Prenumerera via RSS

Biskop Johan Tyrberg visiterar Laurentiistiftelsen

Publicerad

11-12 februari 2023 besöker biskop Johan Tyrberg Laurentiistiftelsen i Lund för att fira gudstjänst och samtala genom en så kallad biskopsvisitation. Alla är välkomna att fira högmässa 12 februari kl. 10 i S:t Laurentii kyrka då biskopen predikar.

Förintelsens minnesdag uppmärksammas runt om i Lunds stift

Publicerad

Förintelsens minnesdag infaller varje år 27 januari, en dag då vi hedrar minnet av alla som mördades under Förintelsen och de som stod emot. I församlingar och pastorat runt om i Lunds stift arrangeras gudstjänster, andakter, manifestationer, föreläsningar, ljusvandringar, utställningar och konserter för att uppmärksamma dagen.

Bönevecka för kristen enhet

Publicerad

18-25 januari varje år firas "Böneveckan för kristen enhet" i 120 länder runt om i världen. Temat för 2023 är ”Gör det goda, sträva efter rättvisa” (Jesaja 1:17). Runt om i Lunds stift beds det och firas ekumeniska gudstjänster.

Mat och prat - recept mot ensamhet

Publicerad

Män som ses, lagar mat och samtalar - så ser receptet ut för att bryta ensamhet och bygga nya sociala nätverk i Norra Nöbbelövs församling i Lund.

Jämshögs församling investerar i solcellsenergi

Publicerad

Jämshögs församling i Blekinge satsar stort på solenergi. De tre anläggningarna är tänkta att förse de egna byggnaderna med el, men förhoppningen finns också att anläggningarna ska generera ett elöverskott som kan säljas vidare.

Mellanösterndag i Lund

Publicerad

15 april bjuder Lunds stift och Lunds domkyrkoförsamling in till en heldag i Lunds domkyrkoforum om kristnas situation i dagens Mellanöstern. Samuel Rubenson, Göran Rosenberg, Anita Goldman och Sally Azar ger sin bild av det dagliga livet och statusen för kyrkorna i området.

Kyrkorådsutbildning vid fyra tillfällen i mars

Publicerad

Ledamöter och ersättare i kyrkoråd och kyrkoherdar inbjuds till Lunds stifts kyrkorådsutbildning. Den kostnadsfria utbildningen omfattar tre timmar och ges av stiftsjuristerna vid fyra tillfällen den 24–25 mars 2023 på Stiftsgården Åkersberg i Höör.

Svenska kyrkan och det hyggesfria skogsbruket

Publicerad

Den svenska skogsdebatten har nästan helt kretsat kring hyggen. I Karlstads stift pågår försök i större skala med hyggesfri avverkning. Men hur ser det ut i Lunds stift?

Nominerade filmer klara till Svenska kyrkans ungdomsfilmpris

Publicerad

11-17 mars 2023 går den internationella barn- och ungdomsfilmfestivalen BUFF av stapeln i Malmö. Under festivalen delar Svenska kyrkan ut ett ungdomsfilmpris på 100 000 kronor till en film som synliggör aktuella, existentiella, rättvise- och sociala frågor som berör både unga och vuxna. Åtta filmer är med och tävlar om priset.

En dag ska jag dö

Publicerad

Att dö är att lämna allt ifrån sig, avstå allt. Under fastan kan jag avstå från något som annars förgyller mitt liv. Det blir som en övning i avstående, i att dö. Läs biskop Johan Tyrbergs tankar på askonsdagen som inleder fastan.

Kyrkan satsar på strålande framtid med solenergi

Publicerad

Solceller är hett åtråvärda i dessa tider med höga energipriser. Prästlönetillgångarna i Lunds stift satsar såklart på sol. Fem anläggningar ska till våren bli sex. Följ med hem till arrendatorn Jörgen Håkansson strax utanför Lund.

Gör som Vera – bli trainee i Svenska kyrkan

Publicerad

Hallå där Vera Landin, en Staffanstorpstjej på 20 år som efter gymnasiet testar på att jobba i Svenska kyrkan, närmare bestämt i Uppåkra församling. Vad gör du om dagarna som trainee?

Minskat svinn och goda matlådor i Ystad

Publicerad

I Ystad pågår just nu ett samarbete som både lyckas minska matsvinn och samtidigt ger behövande personer en matlåda tillagad av restaurangkock. Hur är det möjligt? Jo, genom samarbete mellan Coop, Ystad saltsjöbad och Svenska kyrkan Ystad.

Prata mer om risker och hot – innan olyckan är framme

Publicerad

- De bästa frågorna som ställts till mig idag är de som bottnar i att man själv reflekterat över sin egna arbetsplats. Då har det hänt något i deltagarna. Det konstaterar prästen, legitimerade psykoterapeuten och utbildaren Katarina Tingström.

Herren lever, våga tro det!

Publicerad

Vi trodde vi var förlorade, men här står vi med segern! Läs biskop Johans tankar om påskutropet.

Involvera och inspirera - nyckelord i kursen ”Att vara kyrka”

Publicerad

I S:t Andreas kyrka i Malmö har de ideella medarbetarna alltid varit många. I dagsläget är ett drygt 50-tal ideella engagerade i olika verksamheter, gudstjänster och mötesplatser. Men för att utveckla arbetet, bygga för framtiden och få ännu fler att engagera sig, går anställda och ideella tillsammans nu utbildningen ”Att vara kyrka” på Helsjöns folkhögskola.

Från dödsrikets eld till hoppets påskljus

Publicerad

I Filippinerna symboliserar den stora påskelden dödsriket. Men det är också från denna eld påsknattens ljus så småningom sprider sig, skriver Per Kristiansson.

Samtal på köpcentrum firar 10 år 2023

Publicerad

Naturen läker själen sägs det – men hur står det till med den andliga tillväxten på ett köpcentrum? Ja, om du besöker Väla köpcentrum utanför Helsingborg, kan du faktiskt prata om livet stora frågor under shoppingturen. Prästerna funnits tillgängliga bland butikerna sedan 2013 och initiativet firar alltså 10 år i år.

Den är som en fanfar!

Publicerad

... så säger biskopen om psalm 155, som också kallas Lundapsalmen.

Grundkurs för ideella som vill leda gudstjänst

Publicerad

Hösten 2023 ordnar Lunds stiftskansli en grundkurs för dig som är ideell i församling eller pastorat och vill leda gudstjänst. Kursen hålls på Stiftsgården Åkersberg i Höör. Anmälan görs av din hemförsamling senast 16 juni.

#kidsedition bidrar till hopp och livsglädje för barn i Helsingborg

Publicerad

Hur härligt är det inte att få leka på samma gräsmatta som prinsar och prinsessor lekt? Eller att mitt inne i skogen hitta en källa med rent och klart vatten, kupa sina händer och dricka av det friska livgivande vattnet? Projektet #kidsedition arbetar för att barn ska få en ökad tillit till vuxna och till samhället och visar på nya positiva sociala miljöer.  

Ljus framtid tack vare ESF-projektet Grogrund

Publicerad

Sedan fem år tillbaka gör Grogrund i Osby skillnad för människor som är långt från arbetsmarknaden. ”Utvecklingen är positiv. Hittills har vi kunnat ge sex personer anpassade anställningar i Osby pastorat. Det är oerhört glädjande”, säger projektledaren Cecilia Andersson.

Grundläggande kurs om Svenska kyrkan

Publicerad

Under hösten 2023 och våren 2024 erbjuder Jämshögs folkhögskola tillsammans med Lunds stift och studieförbundet Sensus en grundläggande kurs om Svenska kyrkan. Kursen riktar sig till dig som arbetar i eller samarbetar med Svenska kyrkan, antingen som anställd, förtroendevald eller ideell. Anmälan görs via Jämshögs folkhögskola.

Nytt samarbete ger koll på byggnadsbeståndet

Publicerad

Hur är det ställt med prästlönefastigheterna i Lunds stift? Den frågan blir enkel att besvara när alla byggnader snart har nya vård- och underhållsplaner. Följ med till Möllerups gård när stiftingenjör, jordbruksförvaltare och arrendator ses för att gå igenom allt från taktäckning till husgrund.

Linda Raimosson ny stiftsdirektor

Publicerad

Linda Raimosson, idag chef för Helsingborgs kyrkogårdsförvaltning tar över tjänsten som stiftsdirektor för Lunds stiftskansli efter Lena Simonsson Torstensson som går i pension. Linda tillträder tjänsten 1 september.

Lisa Svensson ny stiftsadjunkt

Publicerad

1 september tillträder Lisa Svensson som ny stiftsadjunkt på stiftskansliet i Lund, avdelningen för pastoral utveckling. Hon kommer att arbeta med frågor som rör gudstjänst, predikan, miljö-och hållbarhetsteologi samt inkludering.

Stiftsdirektor Lena Simonsson-Torstensson tackar för sig

Publicerad

Från dopprojekt, till påvebesök och digitalisering – snart lämnar Lena Simonsson-Torstensson över stafettpinnen efter 16 års tjänst som stiftsdirektor. Den siste augusti tar hon farväl av såväl kollegor som arbetsrummet med magnifik utsikt över Lunds domkyrka. Ett nytt liv som pensionär i Sundets pärla stundar. - Det har varit omvälvande, lärorika och intensiva år. Nu ser jag fram emot att äga min tid, säger Lena.

Stora pilgrimsveckan på Österlen

Publicerad

Från Jakobsdagen 25 juli till Olofsdagen 29 juli varje år pågår Stora pilgrimsveckan på Österlen. 2023 bjuds det på både längre och kortare pilgrimsvandringar från olika orter med målet S:t Olofs kyrka. Programmet innehåller också guidade kyrkovisningar, labyrintvandringar i Östra Vemmerlöv och mycket mer.

Närodlade ekar blir till ljuv musik

Publicerad

Just nu pågår ett spännande utbyte mellan Svenska kyrkan i Kristianstad och Lunds stifts prästlönetillgångar. Kraftiga ekar, på mark som Lunds stift förvaltar, kommer att utgöra delar av Lorentz-orgeln från 1631 som håller på att rekonstrueras.

Lyssna i hängmattan

Publicerad

Sommaren är här och med den sommarlov och semester. Lyssna till Lunds stifts poddar medan du tar en promenad, rensar ogräs eller bara njuter av ledigheten.

Uppenbarelse - Lunds stifts kyrkospel

Publicerad

Den 6 augusti är det nypremiär för Lunds stifts kyrkospel "Uppenbarelse". Spelet är inspirerat av Uppenbarelsebokens dramatiska texter och handlar om människans längtan efter att hitta hem. Utöver åtta föreställningar i Lunds domkyrka blir det en i S:t Petri kyrka i Klippan.

Ny miljösatsning skapar en oas längs Skivarpsån

Publicerad

Skivarpsån rann tidigare fram som ett rakt streck i landskapet. Nu meandrar ån istället och glider mjukt och smidigt fram som en glittrande orm genom dalgången. Detta naturvårdsprojekt med vinster för miljön är resultatet av ett lyckat samarbete mellan Prästlönetillgångarna i Lunds stift, Länsstyrelsen och arrendatorer.

Kyrkan sprider hopp och framtidstro i Sydsudan

Publicerad

Efter en lång och komplicerad visumprocess, blev det äntligen dags för ett efterlängtat och långväga besök från Sydsudan: Biskop Stephen Dokolo med frun Lilian Clement, från LUI-stiftet, tillbringade två varma juniveckor i Lunds stift. - Vi har mött så mycket kärlek och värme, gästfrihet och leenden, säger Lilian.

Ljuset från vetenskapen – en dag där teologi och naturvetenskap möts

Publicerad

15 september arrangeras en seminariedag i Lund där teologi och naturvetenskap möts. Förmiddagen ägnas åt föreläsningar med Bengt Kristensson Uggla, professor Åbo akademi och Sara Wrige, präst, teknologie doktor i fysik. Under eftermiddagen blir det panelsamtal med ovanstående samt Mats Lindroos, Head of Accelerator Division ESS Lund och Johan Tyrberg, biskop Lunds stift.

Debatten om skogen – en nödvändig debatt

Publicerad

Allemansrätten är uppskattad av, och självklar för, de flesta som lever i Sverige. Den innebär att vi får röra oss väldigt fritt i naturen – under ledorden ”inte störa – inte förstöra”. Många har njutit av att få vandra i skogen och har därmed utvecklat en nära relation till den. Därmed är skogsbruket också ett ämne som intresserar och engagerar många. 

Jordbrukets utmaningar är utmaningar för oss alla

Publicerad

Lunds stift är en av de största markförvaltarna i Skåne och Blekinge. Stiftet brukar ingen jord själv utan arrenderar ut den. Här får vi möta ett par av arrendatorerna som nyligen fick ett besök av biskop Johan Tyrberg tillsammans med jordbruksförvaltare Hans Törnlycke.

Lär dig att våga ta svåra samtal

Publicerad

Lär dig metoder och förhållningssätt som du som ideell kan använda i mötet med personer som behöver prata om djupare frågor. Under tre kvällar i oktober 2023 kan du lära dig grunderna i att föra inlyssnande samtal.

Ideell i kyrkan- Färdplan klimatet

Publicerad

15 november har du chansen att få inspiration och tips om hur du kan bli mer klimatsmart i ditt engagemang som ideell i Svenska kyrkan.

Kyrkoherden hoppas på fortbildning och fördjupning på MR-dagarna 2023

Publicerad

Mänskliga rättighetsdagarna är Nordens största forum för mänskliga rättigheter och Svenska kyrkan är en medarrangör sedan många år. Den 23-25 november 2023 är platsen för MR-dagarna Helsingborg och Svenska kyrkans seminarier täcker ett brett spektrum – från mödravård i Etiopien till etiska frågor kring AI.

Betraktelse i Lunds domkyrka 30 juni 2023

Publicerad

I samband med morgonmässan i domkyrkans krypta höll biskop Johan Tyrberg nedanstående betraktelse. Mässan firades vid altaret som invigts det datumet 900 år tidigare.

– Jag vill vara kyrka i samhället 

Publicerad

Årets diakonvigning i Lunds stift närmar sig och Kristina Klingberg är en av de sju som ska vigas. Hennes väg till vigning har inte varit spikrak utan har inneburit stegvis utforskande av kallet. Möt Kristina Klingberg från Torhamn utanför Karlskrona som bor och arbetar i Malmö. 

Föreläsningsserie om kyrkans roll i samhället

Publicerad

Hösten 2023 bjuder stiftskansliet i Lund in till en föreläsningsserie om kyrkans roll i samhället. Hör Patrik Hagman prata om kyrkans engagemang i samhällsfrågor, Frida Mannerfelt om vad det innebär att vara kyrka i en digital kultur och David Thurfjell om religionens roll i samhället. Varje föreläsning följs av ett samtal.

Vad och vem ska mätta de fattiga i tider av matsvinn och matbrist?

Publicerad

Diakonin uppmärksammas i september då det är diakonins månad. Diakonen Elinn Leo Sandberg bedriver brännande aktuell forskning kring matbistånd - något som allt fler är beroende av i dessa tider. Hennes rön visar att hela 86 procent av församlingarna jobbar med detta. Hur har det blivit så - och vad skulle hända om kyrkan skulle sluta med att dela ut mat?

Dagligt böneliv som berikar - Lilla kommuniteten fyller fem år

Publicerad

Under flyktingkrisen 2015 växte en längtan fram efter en klostergemenskap inspirerad av den franska förebilden i Taizé. 23 september firar Lilla kommuniteten fem år i Malmö. Mitt i stadens brus finns rum för ett liv i enkelhet och bön.

Våga skruva - för klimatet

Publicerad

Hösten 2023 erbjuds fastighetsskötare i Lunds stifts församlingar utbildning i energioptimering: "Pannrumssafari – Våga skruva!". Projektet ingår i Svenska kyrkans "Färdplan för klimatet".

Tikva - populär kristen träning som ger hopp och kraft

Publicerad

Har du hört talas om tikva? Det är en form av kristen rörelseträning som lockar allt fler. ”Kropp, själ och ande är viktigt för mig”, säger Erika Heil-Utbult, församlingspedagog i Hässleholms församling, som leder välbesökta tikvapass i kyrkorummet. 

Om vi läker själen helas världen?

Publicerad

Hösten 2023 bjuder stiftskansliet i Lund in till en föreläsningsserie om kyrkans roll i samhället. Först ut var docenten Patrik Hagman som pratade om kyrkans engagemang i samhällsfrågor och om människans längtan efter botgöring.

Genial idé: Bokhyllor, pant och solrosor skapar engagemang för Ukraina

Publicerad

”Tänk att några hyllor och bra idéer kan göra sådan skillnad!” Det säger en dam som bläddrar i skänkta böcker i församlingshemmet. Följ med till Norra Nöbbelöv i Lund där kreativiteten sprudlar och viljan att bidra och göra gott för drabbade medmänniskor ger resultat.  

Ung trio från Ängelholm på upplevelserik resa till Rom

Publicerad

”Det var absolut värt 60 timmar på en buss!” Det konstaterar tre ungdomar från Ängelholms församling som varit med på en ekumenisk resa till Rom. ”Höjdpunkten var mässan på Petersplatsen med Påve Franciskus där tusentals människor från hela världen samlats.”

Stefan Kamensky blir ny stiftsgårdschef

Publicerad

8 januari 2024 tar Stefan Kamensky över efter Pelle Sundelin som chef för stiftsgårdarna Åkersberg och Södra Hoka. Stefan kommer närmast från en tjänst som diakon i Svedala församling.

Jul och nyår på stiftsgårdarna

Publicerad

Stiftsgårdarna Åkersberg i Höör och Södra Hoka i Asarum ordnar kostnadsfritt julfirande för vuxna samt nyårsläger för familjer med barn under 16 år. Platserna är behovsprövade och du ansöker via din hemförsamling. Senast 3 november måste ansökan ha kommit till stiftsgårdarna.

Välkommen! Du är väntad!

Publicerad

Som att stiga in i en festsal eller att krypa upp i en förälders knä? Hur det är att verkligen lämna detta livet vet ingen av oss. Vågar vi hoppas på att döden inte är slutet? Att vi kanske till och med är väntade?