Nyheter

Här hittar du alla nyheter publicerade på Lunds stifts webbplats.

Prenumerera via RSS

Värm upp inför tio timmar psalmmaraton

Publicerad

Osäker på vad du ska göra i helgen? Testa psalmmaraton i Kirsebergskyrkan i Malmö. Under tio timmar kan den som vill sjunga med i första halvan av psalmboken (325 psalmer!) Detta samtidigt som församlingen samlar in pengar till Naturskyddsföreningen.

Varför kors i pannan på askonsdagen?

Publicerad

Torra videkvistar och torr aska. Det är huvudingredienserna inför askonsdagen den 6 mars. Men varifrån kommer traditionen med att teckna ett kors på pannan?

Jag kunde inte lämna bort honom

Publicerad

Efter tolv år i flyktinglägret har flerbarnsmamman Nadiwas hopp om att komma därifrån falnat, men livsglöden har inte brunnit ut. Med hjälp av en spargrupp har hon startat en mataffär och hennes omsorger räcker även för Mohammed - ett av många föräldralösa barn.

Humanitärt stöd som ser hela människan

Publicerad

Samma himmel. Samma rättigheter. Men verkligheten ser olika ut. Var med i kampen för människors rätt att få resa sig starkare ur en katastrof.  

Filmtajm! Dags för BUFF den 23-29 mars

Publicerad

En marsvecka i Malmö är det fokus på rörlig bild. Då äger BUFF, den årliga barn- och ungdomsfestivalen rum. På festivalen är Svenska kyrkan med och delar ut sitt fina pris på 100 000 kronor för bästa ungdomsfilm.

Prästlönefastigheten som är grodornas paradis

Publicerad

Spännande saker händer med natur- och kyrkreservatet i Baldringe. Området, som ägs av Lunds stifts prästlönetillgångar, har nu genom Länsstyrelsens försorg fått ett starkt och formellt skydd för all överskådlig framtid.

Flyktingar i Europa ses som börda snarare än resurs

Publicerad

Vilka upplevelser har flyktingar i Europa gemensamt? Hur kan de tillsammans påverka politikerna till en mer human flyktingpolitik? Under tre dagar i månadsskiftet februari-mars samlades deltagare från sex europeiska länder i Lund för att dela erfarenheter och ta fram förslag hur man kan förbättra flyktingpolitiken på nationell och EU-nivå.

Tollarp rustar för bröllopsmässa

Publicerad

En bröllopsmässa i Tollarp. Det blir verklighet nu på söndag. Då fylls församlingshemmet av solister, makeupartister, DJ, limousinservice och konditori. Tanken från början var en gudstjänst som förberedde giftassugna par inför vigseln. Men idén växte och nu är alla med på tåget.

"En bön kan i princip se ut hur som helst"

Publicerad

Skriv en bön, tänd ett ljus direkt i din mobil, det är väldigt enkelt. Det kan du göra på Bönewebben, en sajt som funnits i tio år. Här kan man lägga in sin egen bön och läsa alla andras.

Miljoner har drabbats av cyklonen Idai

Publicerad

NÖDROP! Närmare två miljoner människor har drabbats av cyklonen Idai i sydöstra Afrika. Många är i akut behov av humanitär hjälp och behovet av gåvor är stort. Tillsammans kan vi göra skillnad för våra medmänniskor.

Bönor och böner är centrala i Pers liv

Publicerad

Lantbrukaren Per Modig odlar bland annat bönor på gården Fagraslätt utanför Kristianstad. Förutom att odla ekologiska böner så ber han regelbundet. Hör honom berätta - om både bönor och böner.

Från akuthjälp till integrationsarbete i Trelleborg

Publicerad

Följ med till Västra kapellet i Trelleborg. Under den stora flyktingströmmen 2015 kom drygt 100 ensamkommande varje dag. Nu handlar arbetet i Trelleborg, liksom i Svenska kyrkan i stort, mer om integration än om akuthjälp.

Konstnären Johan Falkman missionerar med Bibeln som inspirationskälla

Publicerad

I ateljén intill den brusande gatan i Malmö råder full aktivitet. En tidsresa pågår. En maskör är i färd med att omvandla en grupp unga till bibliska figurer. Med hjälp av puder, peruker och borstar förflyttas Iphonegenerationen vid sminkbordet till mellanöstern för 2000 år sedan.

Röster om vinnarfilmen Zen in the Ice Rift

Publicerad

Under de glittrande kristallkronorna i Malmö rådhus fångade vi röster om Zen in the Ice Rift som vann Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2019. Hör medlemmar i juryn och några unga berätta om vad det är som gör filmen så bra.

Omvändelse är insikt och förståelse

Publicerad

Utbildning är mission. Att stödja konst och musik är mission. Att dela ut stipendier till ungdomar är mission. Att utbyta tankar med andra religionsutövare är mission. Att lära av varandra är mission. Lunds missionssällskaps kärna heter utbildning. Det är där de lägger krutet för sitt missionsarbete.

Hässleholms församling arrangerar Pride

Publicerad

I juni blir det Pride för första gången i Hässleholm. Initiativtagare är Hässleholms församling som arrangerar festligheterna med en Pridepromenad som höjdpunkt den 8 juni. Det har till och med skrivits en särskild Pridelåt som presenteras officiellt i maj.

Föreläsning 2019: Vad är en människa?

Publicerad

21 maj 2019 hölls en föreläsning i Lunds domkyrka om artificiell intelligens och maskininlärning inom vården, vad robotar lär sig av människor och vad roboten lär oss om människan. Föreläsare var Elin Trägårdh, läkare vid klinisk fysiologi och nuklearmedicin samt Christian Balkenius, professor i kognitionsvetenskap.

Hur man får till den perfekta pilgrimsstaven

Publicerad

Varje pilgrimsvandrare med självaktning har förstås en vandringsstav med sig på färden. Det gäller bara att ta med sig rätt käpp. Så hur gör man, var letar man, hur ska pinnen se ut?

Universitetsprästen finns för alla

Publicerad

Maria Bergius träffar massor av studenter på Malmö universitet varje vecka. Hon gillar att vara i en miljö som inte är kyrkans egen.

Paradis första pilgrimsvandring

Publicerad

Emelie Paradis har just gått sin första pilgrimsvandring. Sträckan Matvik, Trensum till Carl Gustafs kyrka i centrala Karlshamn. Till vardags arbetar Emelie som kommunikatör i Karlshamn-Trensums pastorat.

"Smörj dina fötter dagligen"

Publicerad

Hur viktiga är fötter? Vilka är de bästa fotvårdstipsen? Möt Anette Hemark som arbetar som fotvårdare.

Webb-TV: På besök i Temo sjukvårdsaffär

Publicerad

Fötterna är viktiga för pilgrimsvandraren. Men vad ska man tänka på innan man ger sig ut på en vandring? För att få tips besökte vi Temo i Lund.

"En spellista för pilgrimsvandraren"

Publicerad

Till pilgrimsveckan har stiftsadjunkt Fredrik Beverhjelm satt ihop några av sina favoritlåtar till en spellista på Spotify som utmanar, väcker tankar och som passar bra till pilgrimsvandring!

Kloka huvuden samlade till AI-spaning i Lund

Publicerad

Att kyrkan intresserar sig för artificiell intelligens väcker uppmärksamhet. Vad har AI med kyrkan att göra? En hel del menar Johan Tyrberg, biskop i Lunds stift.

Kyrkospelet ”Någon som du” i Lunds domkyrka

Publicerad

Sommarens kyrkospel 2019 är ett kollage med skiftande scener på temat förebilder. Spelet vänder och vrider på temat. Att ha förebilder, någon man ser upp till, varför behöver vi det?

Världspremiär för Church Keys Sweden

Publicerad

Lördagen den 7 september väcker vi Ignaberga nya kyrka till liv igen. Boka upp eftermiddag och kväll för ett musikevent med workshops, familjeunderhållning, servering och rockkonsert i kyrkan.

Humoristiska figurer till stiftskansliet i Lund

Publicerad

Bo Ahlberg i Lund skänker ett konstverk i gips till stiftskansliet i Lund. De humoristiska figurerna tros föreställa de första vigningarna av kvinnliga präster i Svenska kyrkan. Konstverket är gjort av Birgitta Ahlberg-Lindkvist, som är kusin till Bo.

En vandring bland berättelser från förr

Publicerad

Mission på ett annorlunda vis med visuella hjälpmedel. Utställningen "Vandra genom Bibeln" i Åryds kyrka syftar till att synliggöra några av Bibelns berättelser som vi kan ta lärdom från, där vi känner igenom oss och som förhoppningsvis ger oss ett "aha"!

"På besök i Bibelns värld"

Publicerad

VIDEO: Vi är på en resa in i böckernas bok. Ungefär en mil utanför Ängelholm hittar vi den. I Starby har prästen Urban Lennartsson kommit en bit med sitt livsverk. Häng med på ett besök i Bibelns värld.

På Andrum Spa får både kroppen och själen ro

Publicerad

Stanna upp och ta en paus i vår tid som präglas av ständig rörelse och informationsbrus. På Andrum spa kan besökaren växa i styrka och öppenhet, både inåt och utåt.

Nu återinvigs Liberiet

Publicerad

Har du undrat över den röda tegelbyggnaden mellan Domkyrkoforum och Domkyrkan i Lund? Det är Liberiet som har en spännande historia ända tillbaka till 1400-talet. Efter nära fem år av renoveringar öppnar Liberiet som ett centrum för andlig fördjupning, mitt i Lund, mellan Domkyrkan och Domkyrkoforum.

75,8 miljoner till kyrkorna i Skåne och Blekinge

Publicerad

Lunds stift tilldelas drygt 75,8 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2020. Störst andel, drygt 15,3 miljoner, går till fasadrenovering på Heliga Trefaldighets kyrka i Kristianstad.

"Barn och unga kan påverka kyrkomötet"

Publicerad

Hallå där… Cornelia Henrysson, 19, från Lund på väg till De Ungas Kyrkomöte, DUK19, i Uppsala. "Det är årets höjdpunkt! Jag känner mig taggad på att diskutera och träffa människor. Jag tycker att det är fantastiskt att det ges möjlighet för barn- och unga att påverka besluten."

Dans + kyrka = Sant

Publicerad

Nu kan unga dansare i Kävlinge få samtalsstöd av en diakon. Församlingen inleder ett samarbete med LL Dance studio på orten. Detta då man upptäckt att allt fler unga mår dåligt psykiskt.

Slå knut på revolvern - en omöjlig vision?

Publicerad

Den som tror att vapenmakt kan leda till fred borde lära av historien. Vapeninnehav leder till krig, och ofred blir alltid följden med ofattbart lidande för civilbefolkningar världen över. Inte minst drabbas barnen, säger KG Hammar, tidigare ärkebiskop.

Klimatmöte om jord och skog – ”Vi gillar när det blir verkstad”

Publicerad

En vecka efter att det reviderade biskopsbrevet om klimat getts ut på nytt, samlade egendomsförvaltningarnas samarbetsorgan (ENSO) förtroendevalda och tjänstemän till klimatmöte. "Vi kan vara ett lok som drar den samhällsförändring som måste ske", menade Ulf Carlsson, ordförande i ENSO, när mötet inleddes.

Svenska kyrkan en tydlig aktör på Råängen i Lund

Publicerad

När området Råängen på Brunnshög norr om Lund ska exploateras är Svenska kyrkan en aktiv part. Lunds domkyrka äger marken och har bestämt att satsa på en trädgård som första fasta installation på plats. Så småningom kommer här att byggas runt 1 000 bostäder. Varför är Svenska kyrkan närvarande i det här projektet?

Kören där gemenskapen är viktigare än sången

Publicerad

Ett körprojekt med fokus på integration och gemenskap? Eller ett integrationsprojekt där sången är en av flera lika viktiga delar? Ja, frågar man Kristina Furbacken, kyrkomusiker i Heliga Trefaldighetskyrkan i Malmö och en av initiativtagarna bakom körprojektet Come Together, så är svaret givet. ”Det här handlar mer om att träffas och lära känna nya människor än att sjunga vackert!”

Om uruppförande vid stiftshögtiden 2019 

Publicerad

Kyrkosångsförbundet i Lunds stift är ett delförbund inom Sveriges Kyrkosångsförbund och har som uppgift att stödja, uppmärksamma och inspirera de sångare som engagerar sig i den mångfacetterade körverksamhet som bedrivs över hela stiftet

Stöd Act Svenska kyrkans julinsamling

Publicerad

Act Svenska kyrkans julinsamling pågår mellan Första advent den 1 december 2019 till Trettondagen 2020. Årets julinsamling handlar om de orättvisor och övergrepp som en flicka drabbas av bara för att hon är flicka. Det kan vi aldrig acceptera. Vi lever alla under samma himmel och har samma rättigheter. Varje flicka har rätt till ett värdigt liv.  

Legenden om Lucia - om alla flickors rätt till ett värdigt liv

Publicerad

Legenden om helgonet Lucia bär på många viktiga budskap. Ett budskap handlar om att en flicka ska få säga ja till det hon själv vill. En flicka har rätt till sin egen kropp och sitt eget liv. Hon ska kunna skriva sin egen historia.

Utbildning är ett vapen för oss flickor

Publicerad

Samtidigt som rätten till utbildning är en självklarhet för många är den något som ännu fler måste kämpa hårt för. Ofta är det extra tufft om du är flicka.

Andrum Spa får pris som Årets omväg

Publicerad

Magasinet Skåne ger pris till Andrum Spa i Höör för ”Skånes bästa 2019” i kategorin Årets omväg. ”Det är jättekul. Man vet aldrig var sådana här projekt tar vägen. Man har sina visioner och drömmar och sen plötsligt blir man nominerad och får pris”, säger en glad Pelle Sundelin, stiftsgårdschef.

Framtidsmål - alla pilgrimsvägar ska bära till Rom 

Publicerad

Spännande saker är på gång som rör pilgrimsvägarna i Europa. Målet är binda dem samman. "För att vi ska komma vidare i utvecklingen i Sverige är det viktigt att vi även medverkar i de internationella sammanhangen", säger stiftsantikvarie Henrik Lindblad.

Stiftet stöttar utsatta svenskar i Köpenhamn

Publicerad

Allt fler svenskar hamnar på glid i Köpenhamn. Gustafskyrkan vände sig till Lunds stift för att se om vi kunde ställa upp med diakonalt stöd. Från och med 2020 kommer stiftsdiakon Carita Ibarra Kristensen att tjänstgöra i Köpenhamn en dag i veckan.