Foto: Maria Lundström

Utmaning att döpa i pandemitider - Södra Sandby församling satsar stort på dop

Nyhet Publicerad Ändrad

Drop-in dop, doputställning, inlägg på sociala medier, enkelt att boka. Södra Sandby jobbar intensivt med att sätta dopet på kartan. Utmaningar finns i dessa tider när vi ska hålla avstånd från varandra.

Mitt i byn ligger den vitkalkade medeltidskyrkan. Intill finns både församlingshem och kyrkogård omgivna av lummig grönska. Lugnet vilar över platsen förutom någon bil som susar förbi då och då. Vi möts inne i kyrkan – kyrkoherde Niclas Loive och komministern Sara Svensson placerar ut stolar intill den massiva dopfunten från 1100-talet.

- Vi vill rikta uppmärksamhet och folks engagemang mot dopet så att samtalet om dopets gåva i församlingen inte tystnar. Dopet är kyrkans viktigaste uppdrag och något vi måste värna och hålla högt, säger de två prästerna.

Hur har det sett ut med dopfrekvens här?

- Vi har haft länge haft en hög dopfrekvens men 2018-2019 märkte vi av att det dippade. Vi har försökt analysera varför. Ett skäl att trenden med namngivningsceremonier har ökat i popularitet. Man vill välja upplägg själv.

- På vår ort har vi fått en annan sammansättning av befolkningen. Andra folkgrupper har flyttat hit. Det har blivit vanligare att den ena föräldern inte har svenskkyrklig bakgrund och vill döpa barnet och då blir det inte av, förklarar Niclas. 

Sedan kom pandemin. Konsekvensen blev att det var stiltjé på dopfronten i kyrkorna i Södra Sandby och byarna Hardeberga och Revinge. Dopen ställdes in. Hur gå vidare?

Satsning på sociala medier ett sätt att nå ut

Beslutet togs att fokusera på dop och göra insatser för att stärka medvetenheten bland församlingsborna. Som ett led i det arbetet anställdes i februari 2021 prästen Sara Svensson.

- Jag brinner för dop. Det har jag gjort sedan studietiden. Jag vill sprida glädjen som dopet ger. Dop är fest, tradition och framtidstro.

- Vi måste jobba strategiskt med dopet. Vi behöver dopets vatten för att leva. Blir människor döpta så blir de sedda och bekräftade och känner sig välkomna i kyrkan. Då kanske de också kommer tillbaka, resonerar Sara.  

Bland det första som Sara gjorde var att ta fram en dopinbjudan som skickas ut till föräldrar till barn som är två månader. Det är kortfattat och lättförståeligt. En tid därefter följs inbjudan upp med ett telefonsamtal.

Målet är att få bort fördomar om att dop i kyrkan är stelt och stramt, att man inte får välja musik och psalmer med mera.

En ambitiös plan för inlägg på Facebook togs fram. Ett konto på Instagram startades av Sara i syfte att nå yngre åldersgrupper.

Att lägga ut bilder på dop går hem. Det finns många som vill bidra med bilder och det finns en stolthet i att få sin bild publicerad. Ett budskap som lyfts fram särskilt starkt i dessa tider är att dopet är öppet för alla oavsett ålder. Nu är det viktigare än någonsin att vi i alla sammanhang där vi möter människor upprepar om och om igen att det går bra att döpa större barn, unga och vuxna.

Dopfilm blev viral succé

I Södra Sandby vill man undanröja alla hinder för dop. "Vi är lyhörda, känner av och hör efter vad familjerna eller personen vill ha och behöver". Foto: Maria Lundström

Sagt och gjort. Korta filmer om dop producerades: Dop av en sex månaders bebis, en femåring, ung vuxen och en väldigt vuxen person, 70+.

- Filmen med dop av fem-åringen delades och fick över 2 000 visningar, säger Sara glatt och berättar att fem-åringen vars dop blev lite av en viral succé är hennes son.

- Ett grepp vi tagit till är att erbjuda drop-in dop. Då ställer vi till med dopfest! Kyrkan fylls med ballonger och blommor, poängterar Niclas.

- Vi gör allt för att undanröja alla hinder. Passar inte dopklänningen längre? Då har vi fått dopkläder uppsydda som vi kan låna ut, inflikar Sara.

- En annan strategi vi har är att vi ställer upp och döper överallt, hemma hos folk, ute i naturen – var de nu passa dem bäst, förklarar Niclas.

Högtidligt och samtidigt enkelt

- Ja, fyller Sara i, vi vill verkligen undanröja alla hinder. Vi är lyhörda, känner av och hör efter vad familjerna eller personen vill ha och behöver. Det ska vara stort och högtidligt fast samtidigt enkelt. Min dröm är att återkommande bjuda in till drop-in dop. Man ska inte behöva boka en tid.  

I församlingshemmet sitter dopbilder på väggarna. I kyrkan har man satsat på doputställning. Församlingsbor har uppmanats att bidra och ställa ut minnen och föremål i form av foto, dopskålar och dopkläder.

De som delat med sig av sina dopminnen och ställt ut i kyrkan har varit entusiastiska och berörda. De har tipsat sina vänner och nära och kära om utställningen, berättar Niclas.

Jättedopklänning fascinerar

Bland det första man ser när man kommer in i kyrkan är en jättedopklänning som är flera meter lång. Klänningen hänger ner från orgelläktaren och är broderad med ord som trygg, avbild, leende, betrodd, älskande och bärande. 

Många har hört av sig och är fascinerade av dopklänningen i storformat. Plagget är en symbol för hur vi aldrig är färdiga, vi växer i tron så länge vi lever. Den jättelika dopklänningen har församlingen tillfälligt fått låna av prästen Anders Friberg i Sankt Pauli, Malmö som också sytt den.

Vattenkannor ger delaktighet

Intill den gigantiska dopklänningen finns en plats där barn kan leka dop med bland annat en barndopskål. Ett annat grepp är att församlingen investerat i många vattenkannor. På så vis vill man skapa delaktighet och ge dopgästerna möjlighet att hjälpa till att fylla dopfunten.

Utanför kyrkan växer ett vackert äppleträd som bär frukt. Det är församlingens dopträd. Efter att dop ägt rum bärs det välsignade dopvattnet ut från kyrkan och tillsammans vattnar man trädet.

- Dopträdet växer och frodas och är ett synligt tecken på dopets kraft och Guds närvaro i våra liv, säger Niclas.

Vi pratar om den generation som är föräldrar nu. Hur upplever Sara och Niclas dem?  

- 90-talisterna tänker lite annorlunda. Namngivningsceremonier har som sagt fått fäste men de vi möter ändrar sig snabbt vad gäller attityder och det finns helt klart öppningar, de flesta är intresserade av att diskutera det mesta – politik, pengar, liv, död, Gud och Jesus. Att prata om tro upplever de inte som genant, menar Sara.

- Jag tror att närvaron av invandrargrupper i samhället påverkar och gör att vi pratar mer om tro. Det ger hopp om framtiden, anser Niclas.

maria.c.lundstrom@svenskakyrkan.se

Så här gör man i Södra Sandby församling:

*Hela personalstyrkan är involverade i doparbetet. Dopdagar uppmärksammas och firas. Man avsätter tid för att ta fram nya arbetssätt.

*Dopuppvaktningar görs med hembesök och de döpta får en liten gåva.

*På dop tänker man in delaktighet och involverar syskon, släkt och familj på olika sätt. Då blir det mer personligt.

*Dopbevisen ramas in av församlingen. Att de är inglasade uppskattas och gör att många sätter upp bevisen på väggen.

*Dop kan enkelt bokas, antingen per telefon eller på webben. På webben ser man vilka tider som är tillgängliga.

*De tre kyrkorna har fått varsin enkel och förklarande broschyr om dopfunten. Den finns väl synlig i kyrkorna och delas ut vid behov.

*I Hardeberga kyrka har man fått loss pengar till en försköning. Här har man valt att lägga medlen på att sätta in ett blyinfattat fönster med tema dop vid dopfunten. Fönstret är tillverkat av en konstnär som är glasmästare.

dopsajten kan du läsa mer dop! 

Här hittar du biskopsbrevet om dop. Brevet från Svenska kyrkans biskopar visar på skäl för dopet, försöker tydliggöra dess innebörd och talar om vad liv och växt i dopet innebär.

En liten kyrkmus kikar nyfiket fram i dopfunten. Foto: Maria Lundström