Lunds stift

Prata med oss

Kontakt

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Trädgårdsdiakoni - ett lyft för sjukskrivna

Med projektet trädgårdsdiakoni hjälper Allerums församling i nordvästra Skåne människor att läka till kropp och själ. Utmattade ges möjlighet att hämta ny kraft genom att landa i naturen och det gröna.


- Ett människoliv är som ett frö. Vi måste få rätt jordmån, rätt mylla, näring, vätska, omsorg och kärlek för att växa. Får vi inte detta förtvinar vi till slut. Det finns en djup symbolik i att det första vi gör med deltagarna är att så frön.

Det konstaterar diakonen Margareta Thomasson och kyrkvaktmästaren Eva Andreasson (se bilden ovan) som de senaste åren ansvarat för det framgångsrika rehabiliteringsprojektet.  

Ringar på vattnet

- Vi får ofta höra att människor är förvånade över att kyrkan driver ett sådant här projekt. Det har gett rejält med ringar på vattnet. Intresset är stort även från privatpersoner och församlingsbor. Antalet sjukskrivningar för psykisk ohälsa och stress ökar ju hela tiden. Hur ska vi leva hållbart? Det är en brännande aktuell fråga idag.

Församlingen har tagit emot många studiebesök, från andra församlingar men också från stift som Göteborg, Växjö och Västerås. Media har gjort reportage, berättar Eva Andreasson och Margareta Thomasson.

Men hur började allting? För tio år sedan blev annexet som ägs av församlingen hyresledigt. En tanke var att sälja huset, en annan att skapa meningsfulla nya aktiviteter. Kunde man gifta ihop trädgårdsskötsel med diakoni? Studiebesök på Lantbruksuniversitetet i Alnarp, där man arbetar med trädgårdsrehabilitering, gav inspiration och idéer som stöptes om i egen form.

Samarbete med många parter

Församlingen i Allerum valde att starta en verksamhet där man vänder sig till personer med diagnosen utmattningssyndrom. Kontakter togs med stora företag, arbetsförmedlingen och försäkringskassan i Helsingborgsområdet. Ett samarbete tog fart.

Vissa av deltagarna har varit sjukskrivna i ett till två år och den som varit nere för räkning längst hade varit borta från arbetsmarknaden i åtta år. Åldrarna har varierat från 18 till 63 år.

- Det är ruggigt att se vilka skador det blir av utmattning. Vi erbjuder ett sammanhang och en miljö där man steg för steg kan komma tillbaka. Vi bygger mycket på ett "vi" och på att mötas i ögonhöjd. Ordet dela passar in. Vi delar tankar kring hur livet har varit och hur drömmar inför framtiden ser ut.

Träning ute och inne

Projektet pågår i tolv veckor och startar varje år i mitten av mars. De som deltar har sagt ja och har en vilja att vara med. Måndag, tisdag, onsdag samt fredag ses man på förmiddagarna. Dagen börjar med en enkel frukost. På våren erbjuds arbetsträning med fokus på trädgård. På hösten är det dags för mer av innearbete utifrån yrke, kompetens och intresse.

Det är en poäng att ta emot på våren när hela skapelsen väcks till liv. Det sköna gröna är som gjort att landa i. När projektet startar i mars är färgerna bruna med barmark och fjolårslöv. Svalörten tittar fram följt av vitsippemattor. Träd och buskar får knoppar. Grönskan tilltar i färg och omfång. Fågellivet är rikt. I dammen simmar karpar.

Naturens läkande kraft

- Miljön talar till oss. Den har förmåga att läka. Det finns ett sådant lugn här. Naturen är full av skönhet. Det är en oas, konstaterar Margareta.

Eva och Margareta visar runt.

Antalet sjukskrivningar för psykisk ohälsa och stress ökar ju hela tiden. Hur ska vi leva hållbart? Det är en brännande aktuell fråga idag.

Bara några steg från annexet finns en skogsdunge, en damm och ett fält där det vissa år odlas solrosor. För fyra år sedan färdigställdes ett växthus. Fröer sås. Man odlar även i pallkragar. I några av dem växer morötter. Eva drar i den yviga gröna blasten och skördar en rejäl näve full. De olikfärgade morötterna gör sig bra mot den mörka myllan.

Pesto och ogräs

- Det gäller att skapa, det stimulerar välmåendehormonerna, och också att se resultat, att man åstadkommer något konkret, säger Eva.

På programmet står att utrustas med en kamera för att ta ögonblicksbilder. Fläta pile, tova ull, måla mandala, baka bröd och pajer. Ta till vara på ogräs och göra till exempel pesto eller soppor på nässlor och kirskål. Andra inslag i projektet är att vandra på Kullaberg eller i trakten, att vara på kyrkogården, ta sig an rabatter eller åka på studiebesök till ställen som Fredriksdal eller Slottsparken Sofiero.

Deltagarna, som brukar vara mellan fyra till sex stycken, har en yrkesbakgrund och det är en stor resurs förklarar Eva och Margareta. Denna höst är en person på kyrkogården, en på ekonomisidan och en tredje jobbar med kommunikation, webb och layout.

Gruppdynamiken är viktig. De som deltar delar med varandra, berättar vad som utlöst deras tillstånd. Det handlar om utsatta livssituationer - hårt tryck, tuffa krav, utsatthet eller mobbing på jobbet, skilsmässa, eller att vara förälder till ett funktionsnedsatt barn.

År av slitage

- Generellt är det ambitiösa människor som spänt sin båge för mycket. Det är ofta många år av slitage som ligger bakom och det kan ta mycket lång tid att komma tillbaka igen. Det finns läkare som konstaterar att det är ett hårt arbete att värna om de mjuka värdena och om medmänskligheten idag, påpekar Margareta. 

Att den ekonomiska pressen är stor gör det inte lättare. Den som är sjukskriven får bara en bråkdel av sin lön.

- Det är inte konstigt att människor klappar ihop. Det är så tufft på arbetsplatserna i vårt samhälle. Där man tidigare hade en utvärdering på årsbasis kan det istället röra sig om veckoavstämning. Det är fokus på prestation, måluppfyllelse, flexibilitet och stresstålighet. Det gäller vara på topp på alla plan, lägger Eva till.

Sann diakoni

- Trots att vi är en liten landsortsförsamling har vi många yrken representerade bland de anställda. De ger mycket att kunna ta emot människor för rehabilitering och arbetsträning. Det har vi fått många kvitton på. Och att se våra deltagare bli starkare och komma tillbaka till livet igen är obetaltbart. Det här är sann diakoni, avslutar Margareta.

Maria Lundström

Läs intervjun med Anna, en av deltagarna i projektet här

Missa inte bildspelet från Allerums församling längre ner på sidan

Lärdomar från projektet i Allerums församling

* Att bli utmattad kan drabba vem som helst. Något kan när som helst hända som rycker undan marken under fötterna.

* En styrka är att kunna skapa ett kravlöst sammanhang. De som är utsatta har ofta levt under press med tuffa krav under lång tid.

* Att bli lyssnad till, få vara den man är, säga som det är och vara med i en grupp där man kan bära varandra är betydelsefullt och gör skillnad.

* Låt samtalet ta tid. De djupa existentiella samtalen kan man inte skynda fram.

* Kyrkorummet är en resurs, det är ett av de få tysta rum som finns idag. Att tända ett ljus, sitta en stund med sina egna tankar, att lyssna till kontemplativ musik.

* De kristna värderingarna borde lyftas och höras i samhället i mycket högre grad. Du är inte bara ditt arbete och vad du producerar. Människovärdet är okränkbart.

* Alla dessa policies i pärmar med fina välformulerade värdegrundsord. Se till att beslutade riktlinjer hålls levande och påminns om på arbetsplatsen.

Maria Lundström

FAKTA

Trädgårdsdiakoni i Allerum är en del av ESF-projektet. Allerum är en av de tio församlingar som är med i ESF-satsningen i Lunds stift.

ESF står för Europeiska Socialfonden och finansieras av medel från EU. Projektet är tre-årigt och det som pågår för tillfället avslutas i augusti 2018. Allerums församling har sedan 20 år tillbaka tagit emot personer som haft behov av att arbetsträna.

Från början fanns fyra handledare; en präst, en diakon, en kyrkogårdsföreståndare och en kyrkvaktmästare. Det antalet blev sedan tre och de senaste åren är det Margareta Thomasson och Eva Andreasson som ansvarar för vars två dagar i veckan.

Läs mer om Nätverk i Lunds stift och ESF här