Other languages with Google Translate

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift

Teologi och kyrkligt kulturarv lyfts på internationell konferens

Hur ska våra fantastiska kyrkobyggnader kunna bevaras, användas och utvecklas på bästa sätt i framtiden? Många letar efter svar på den heta och aktuella frågan. Henrik Lindblad och Heikki Ranta, stiftsantikvarier i Lunds stift, laddar just nu inför vårens stora happening.

Berätta, vad händer i Lund den 25-26 april i år?

- Då hålls den första internationella konferensen om det kyrkliga kulturarvet i Sverige med fokus på utveckling och användning. Det är ett unikt tillfälle att hämta inspiration och få exempel på kreativa lösningar för underutnyttjande kyrkor.

Lunds stifts driver linjen att kyrkorna ska användas för gudstjänstfirande men i kombination med annat utnyttjande.

- Av det skälet kommer fokus inte bara att vara på kulturarvet. Det kommer även i hög grad att handla om teologiska aspekter på användningen av kyrkorum.

Varför denna konferens?

- Anledningen är pilotprojektet Framtidens kyrka 2020 som pågått i Lunds stift sedan 2014. Resultaten från projektet kommer att presenteras på konferensen. Deltagande kyrkor är Virke kyrka i Kävlinge församling, Östra Nöbbelöv utanför Simrishamn och Odarslövs kyrka i närheten av Lund.

- Vi lanserar också den metod som Lunds stift tagit fram för att bevara, använda och utveckla det kyrkliga kulturarvet. Metoden har döpts till Virket. Tanken är att hitta byggnadsmaterial för framtidens goda, flexibla och mångfunktionella kyrkor.

Vem har nytta av att vara med på konferensen?

- Alla församlingar i Lunds stift och alla som är engagerade i framtiden för våra kyrkobyggnader.

Var äger konferensen rum?

- På Kulturen i Lund och även i Odarslövs kyrka i närheten av i Lund.

- Odarslövs kyrka är ett lysande exempel på hur sakernas tillstånd kan förändras. Kyrkan var länge stängd eftersom den låg i ett utkantsområde med få boende. Sedan fick Lund i hård konkurrens med andra länder den gigantiska forskningsanläggningen ESS där byggnation pågår som bäst. Plötsligt hamnade Odarslövs kyrka i ett hett utvecklingsområde mitt i händelsernas centrum. Det visar hur viktigt det är att vara flexibel.

Smakprov ur programmet?

- Vi har glädjen att få lyssna till Peter Aiers, chef för engelska CCT, Churches Conservation Trust. CCT är en organisation som är ledande när det gäller att i samverkan med andra utveckla användningen av kyrkor. Lunds stift har sedan ett antal år ett samarbete och utbyte med dem.

- Riktigt intressant blir det också att höra professor Luc Noppen från Kanada. Han är en internationell auktoritet inom fältet övertaliga kyrkor och hur det går att hitta nya sätt att nyttja kyrkorummet i syfte att bevara ett levande kulturarv.

Spektakulär ljus- och ljusinstallation

- Kvällen den 25 april blir spektakulär med vernissage av det häftiga slaget. Vi bjuder på en ljus- och ljudinstallation av konstnärerna Jesper Wachtmeister och Jerome France. Alex Bloom kommer direkt från Los Angeles, Kalifornien för att göra ett musikaliskt framträdande. Dessutom presenteras satsningen Church Keys där rockmusiken bereds plats i kyrkorummet.

Något mer som kan vara bra att veta?

- Konferensen kommer att hållas på engelska eftersom många spännande utländska gäster är inbjudna som talare.

Maria Lundström

Här hittar du information om konferensen Preserve, Use and Develop i Lund den 25-26 april. OBS! Det går inte längre att anmäla sig. Konferensen är fullbokad.