Domkyrkoorganisten Robert Bennesh
Foto: Maria Lundström

Robert Bennesh: Från barnkör i Bjärred till domkyrkoorganist

Nyhet Publicerad Ändrad

"Jag älskar det jag gör. Mitt yrke är mitt största fritidsintresse och min passion", säger Robert Bennesh som fått det prestigefyllda uppdraget som kyrkomusiker i Lunds domkyrka.

När vi möts har Robert varit på plats en dryg månad på sin nya tjänst och har hunnit göra sig bekant med de som bidrar till domkyrkans musikverk. Han har försökt lägga ett pussel för att se hur det har sett ut de senaste trettio åren här och i församlingarna i Lund som helhet. Och funderat mycket på dåtid, nutid och framtid och vad han vill han driva.

- Det viktigaste är att kyrkomusiken i Lund blir en stark kraft och att vi gör det tillsammans och i samverkan med andra musiker och körer i staden. Det är en stor förmån att befinna sig i denna väldigt rika musikaliska miljö som sträcker sig långt utanför kyrkans murar.

- Det som är så kul med min tjänst är att få leda och inspirera andra. Det jag brinner för är just att samverka. Kyrkan behöver det. Jag vill att kollegorna ser mig som en resurs. Det vill jag ska bli kännetecknande för min tid här.

Varför föll valet på att jobba med musik i kyrkan?

- Det är en fantastisk värld. Jag får en chans att arbeta med olika genrer och människor i en kreativ miljö. Jag får använda mig av både förnuft och känsla. Jag kan självständigt vara med i hela kedjan från att tänka ut ett konstnärligt koncept till genomförande.

- Som kyrkomusiker får du social input hela tiden. Du träffar människor i olika livssituationer, i glädje och i sorg, och du kommer dem nära. De flesta dop, vigslar och begravningar planeras i dialog med dem det berör. 

Robert menar också att yrket ger goda möjligheter till en stimulerande arbetsmiljö med trygga anställningsvillkor.  Det var när han vikarierade som organist i S:t Andreas kyrka i Malmö som han bestämde sig fullt ut för att satsa på yrket.

Gemenskap i gudstjänsten

- Jag fick uppleva vad en församling kan betyda. Det fanns en gemenskap i gudstjänstfirandet som drevs av församlingsborna.  Det fanns en omsorg om varandra som jag mötte där. Det byggde på djupa rötter, personliga relationer och ett stabilt arbetslag.

Att vara med och bygga församling lockar Robert. Och som domkyrkoorganist har han unika möjligheter att göra det.

- Att vara församling i en katedral är speciellt. Vi har tjugo gudstjänster i veckan och ett brett utbud. Alltid är det något som händer. Det enskilt viktigaste med tjänsten är att leda församlingen i psalmsång. När alla sjunger tillsammans i kyrkan blir det en stark upplevelse.

) – Att få ett toppjobb som trettioåring är stort. Jag känner mig ödmjuk inför uppgiften. Jag ser fram emot att växa och utvecklas, säger Robert Bennesh, landets yngsta domkyrkoorganist. Foto: Maria Lundström

Var hittar du inspiration?

- Mina tidigare piano- och orgellärare har varit mina främsta inspiratörer. Sedan älskar jag engelsk katedralmusik. Filmklipp med fullsatta kyrkor med församlingssång berör mig mest. Då ryser jag. Ett klipp på youtube som jag ofta återkommer till är från prinsessan Dianas begravning där församlingen med kör sjunger psalmen  ”I vow to thee my country”.

Hur hamnade du här Robert?

- Jag kommer från Bjärred. Det började med att jag sjöng i barnkören där och i domkyrkans gosskör. Jag spelade trumpet på den kommunala musikskolan och tog privata pianolektioner av en kantor. Då hade jag ingen aning om att jag skulle bli kyrkomusiker.

Pianoläraren rekommenderade Robert att han skulle lära sig att spela orgel eftersom det skulle vara lätt att få vikariat och extrajobb längre fram. Robert följde rådet. Även om familjen inte alls var särskilt kyrklig var kyrkans miljö inte främmande för honom.

- Jag tog själv kontakt med församlingen. Min relation till kyrkan djupnade. Min far dog när jag var tolv år. Jag hade börjat med orgel ett halvår innan. Att spela orgel var ett sätt att bearbeta sorgen. Jag hade egen nyckel till kyrkan och spelade jättemycket, särskilt psalmer.

Egen nyckel gav förtroende

Att få förtroendet att ha en egen nyckel var häftigt. Det är viktigt att ha mentorer som tror på dig och som visar vägen för att du ska nå dit du vill, betonar Robert.

Gunnar Lindgren, organist i församlingen, betydde mycket för Robert. Men det fanns flera vägvisare: Körledaren Eva Bolin, Izolda Lindberg-Suslak från Malmö symfoniorkester, Hans Pålsson, professor i piano, med flera.  

Robert var inne på många spår vad gällde yrkesval. Barndomsdrömmen var att bli operasångare. Mycket riktigt var han barnsolist på Malmö Opera. I takt med att pianokunskaperna växte ville Robert bli konsertpianist istället. I och med studenten var det dags att fatta ett beslut. 

Orgelns mäktiga ljud

Kärleken till musik i bred mening gjorde det tilltalande att bli kyrkomusiker. Tanken på att fylla kyrkorummet med orgelns mäktiga ljud och toner såväl vardag som helg tilltalade. Robert tog organistexamen.

Efter organistexamen från Musikhögskolan i Malmö följt av Masterexamen i kyrkomusik från Det Kongelige Danske Musikkonservatorium i Köpenhamn öppnade sig nya möjligheter.  Med början 2012 studerade Robert vid universitetet Yale i New Haven, USA. Att få uppleva miljön på ett prestigeuniversitet är något han bär med sig. Det var tufft på många sätt men också berikande.

- Det var positivt att inspireras av studiekamraterna. Jag lärde mig lika mycket av mina medstudenter som av professorerna. Den största lärdomen från de åren var att inse sin begränsning och att våga ta tillvara på andras kompetens. Att tvingas uttrycka sig på ett annat språk ger perspektiv på den egna kulturen. Mina uppfattningar blev utmanade.

Det är sedan en tid tillbaka en utmaning att få unga att vilja arbeta med musik i kyrkan. Det är en lång utbildning och det krävs hängivenhet.

Hur ser du på detta?

- Det gäller att hela tiden tänka rekrytering. Vi ska jobba med skolkontakterna fortlöpande i samverkan med andra. Vi ska berätta om och visa upp det rika arv som kyrko- och orgelmusik är. Om jag säger organist är det få som vet vad yrket innebär. Kyrkomusiker måste bli bättre på att synas, höras och marknadsföra sig själv, tycker Robert.

Vill locka unga till orgeln

Robert har planer på att arrangera lördagskonserter för barn och vill också se till att det regelbundet ges program som riktar sig specifikt till barn och unga. På Roberts arbetsplats finns Sveriges största kyrkoorgel. Här vill han kunna ta emot orgelelever.

- Jag vill visa dem orgeln så att de kan höra, uppleva och såklart provspela detta instrument. Tänk om varje musiker i kyrkan hade haft en elev. Varje elev är ju en potentiell blivande kyrkomusiker.

Innan Robert tillträdde tjänsten i Lunds domkyrka arbetade han i Skanör-Falsterbo församling. Där var han med om att skapa sensommararrangemanget ”Festival of Sacred Arts” där han var konstnärlig ledare. Men nu är det den musikaliska verksamheten i stiftskatedralen i Lund som ska utvecklas under Roberts ledning. Och det är ett spännande uppdrag som kräver sitt!

Maria Lundström

FAKTA

Robert Bennesh är den yngsta domkyrkoorganisten i Sverige. Han har kollegor landet runt. Det finns ett nätverk för de som jobbar i domkyrkor och de träffas minst en gång per år.

Som kyrkomusiker finns det många stipendier att söka. Robert har tagit emot en lång rad. Av Yale Institute of Sacred Music tog han emot  ”The Richard Paul DeLong Prize” som varje år tilldelas den student vars arbete bäst exemplifierar de egenskaper en god kyrkomusiker behöver.

När hela församlingen sjunger psalmer tillsammans är det en stark upplevelse.
När hela församlingen sjunger psalmer tillsammans är det en stark upplevelse, tycker Robert. Foto: Maria Lundström

Utöver sin tjänst frilansar Robert. Han bidrar ofta på olika sätt vid fortbildningar på stiftsnivå. Bland annat planerade och genomförde stiftets musikkonsulent Staffan Plantin och Robert en resa till USA med kontraktskonsulenterna i orgelpedagogik. Robert bedriver konsertverksamhet med orgel-, piano-, sång- och ensembleframträdanden. Sedan 2005 är Robert även extramusiker i Malmö Symfoniorkester på orgel, piano, cembalo, celesta och keyboard.

Kantor och organist

Det finns många ord som kanske kräver förklaring för en oinvigd. Kantor (av latinets cantor, sångare) är i Sverige ett ofta använt begrepp för alla former av kyrkomusiker.

I Sverige är organist benämningen på en tjänst inom Svenska kyrkan som inbegriper bland annat orgel- och pianospel samt körledning och får innehas av personer med utbildning i kyrkomusik från musikhögskola. Domkyrkoorganist kallas en organist i en domkyrkoförsamling.

 Så här blir du kyrkomusiker - läs mer om utbildningsvägar

Mer om musik

Att bli kyrkomusiker

Att arbeta som kyrkomusiker i Svenska kyrkan är ett mångfacetterat arbete. Du arbetar aktivt med människor i alla åldrar och i livets alla skeenden.

Lunds stifts musikpodd

Du har väl inte missat Lunds stifts musikpodd? Varje program tar upp ämnen med anknytning till Lunds stifts musikliv. Ta på dig hörlurarna, lyssna och njut!

Musik som läker - med sången som redskap

Är sång bara något vackert eller finns det fler dimensioner? En som högst påtagligt vet att sång kan läka djupa sår och trauman är Ellinor Ingvar-Henschen, operasångerska och musikterapeut.