Psalmer på nya sätt i Psalmbanken

För att skapa intresse för psalmer hos nya grupper spelas nu nya arrangemang in. Från en studio i ett av Malmös mest ruffiga områden hörs tonerna av "Hosianna, Davids son". Häng mer när Simrishamns pastorat spelar in psalmer till Psalmbanken.

Det är kväll i studion Flow music i Malmö. Lina Spets och kyrkomusiker Nadja Eriksson har kört hit från Simrishamn för att spela in två psalmer. Vid mixerbordet sitter Tobias Forsberg som driver studion. Nu är det dags för kvällens andra psalminspelning - "Hosianna, Davids son".

Barn och unga sjunger nya arrangemang

Lina sätter tonerna i stort sett direkt och gåshuden är ett faktum. Bakom de nya arrangemangen, som är tänkta att nå en ny målgrupp, står Nadja Eriksson som arbetar som kyrkomusiker i Simrishamns pastorat. Musiken kring arrangemangen hämtas från all slags musik. Jazz, pop, film och teatermusik, klassisk, rock, folkmusik, världsmusik med mera. Bakom mikrofonerna står alltid barn och unga.

– Vi försöker ge lite mer fantasi till musiken. Men vi försöker inte göra pop av det, för det är inte pop, säger Tobias Forsberg.

Nadja Eriksson är initiativtagare till Psalmbanken.

– Nej, vi tänker inte poppa upp något utan göra en ny ton. Det handlar inte om att göra om bara för att göra om, fyller Nadja i.

Bland rösterna finns olika dialekter och språkbrytningar.

Alla stilar får rymmas

– Jag ser kyrkan som en kraft, en källa där alla får plats och där alla stilar får plats. Där ingen har rätt att säga att någon är mer troende än någon annan utan alla är välkomna, säger Nadja Eriksson innan det är dags för henne själv att gå in i studion och sjunga in stämmor.

Psalmbanken är tänkt att användas av exempelvis församlingspedagoger eller under konfirmationsstudier, men framförallt av allmänheten. Nadja letar röster genom auditions men vill också gärna ha församlingarnas hjälp i jakten.

– Min förhoppning är att nyinspelningarna ska spridas i hela landet, säger Nadja Eriksson.

Anna-Karin Olsson

Nadja Eriksson diskuterar arrangemanget med Tobias Forsberg som driver studion Flow music i Malmö. Bild: Anna-Karin Olsson