Träffa prästen under shoppingturen på Väla

Nyhet Publicerad Ändrad

Kanske man hajar till. Varför sitter det en präst lugnt och stilla mitt i lunchrushen på Väla köpcentrum?

Sneglar du snett uppåt ser du skylten: ”Samtalsbänk för medmänskliga samtal”. Kan man alltså prata med en präst mellan skoköp och matkassar?

Så är det. Allan Sjöstedt heter prästen från närliggande Kropps församling som erbjudit tjänsten i flera år nu. Under ett par timmar mitt på dagen finns han till hands för dem som mitt bland shoppingbestyren kommer på att de vill byta några ord.  

Foto: Andrea Kollmann

Vad vill folk prata om?
– Allt möjligt, från oro för pengar, kriser av olika slag, praktiska problem. ”Vem är gud?” är också en fråga som dyker upp ibland. Det här att jag är så lättillgänglig gör att jag får frågor som ofta är kopplade till något aktuellt. När frågan om böneutrop var på nyheterna var det en del som kom fram med upprörda frågor. De hade ju inte tagit sig för att komma till församlingsexpeditionen med samma ärende. Tröskeln hit till mig är betydligt lägre, det är bra för spontana frågor, säger Allan.  

Lunchtiden närmar sig, det börjar röra på sig mer och mer i gångarna. Äldre par, unga föräldrar med barnvagnar, några släntrar sakta mellan butikerna, andra har ett bestämt mål i ögonen och skyndar på. Det strömmar ut musik från varje butik, olika låtar på hög volym men att det är rätt stökigt rent ljudmässigt är inget Allan störs av. Han står en stund och byter några ord med de förbipasserande som saktat in vid bänken. En äldre man med käpp och keps dimper ner i soffan och vill prata.  

Vem vill prata?
– Jag vet inte om det beror på att jag är man men det kommer fram flest män och pratar. De är i väldigt olika åldrar. Jag uppfattar det som att det rätt ofta är män som följt med sina fruar för att handla och att de kommer fram till mig medan de väntar. Då och då kommer tonåringar fram, i gäng helst, och de är nog på Väla på håltimmar. De flesta är spontana men ibland märker jag att man har väntat in mig. En och annan vill berätta om glädje och tacksamhet över livet vilket kanske inte alltid verkar vara lätt att lufta med vänner, säger Allan.  

Fint erbjuda medmänskliga samtal 
Prästen på Väla har funnits i flera år. Allan har suttit på bänken sedan i höstas. Både Väla och Svenska kyrkan betonar hur viktigt det är att finnas i den här miljön. Marknadschefen Ulrika Nordström tycker att Svenska kyrkans närvaro bidrar till deras grundtanke.  ​

– Vi är ju en plats där folk möts. Och då känns det fint att också kunna erbjuda medmänskliga samtal. Tanken är att vi ska fungera som en liten stad där man kan få gjort vad man behöver. Handla kläder, köpa mat, nya krukväxter, vaccinera sig inför utlandsresan och laga tänderna på ett och samma ställe. Och så kunna snacka med en vettig person när livets små och stora frågor pockar på, det kan ju ske var som helst, inte minst medan du shoppar. Att vi valt just Svenska kyrkan beror på att vi ser det som en trovärdig part, öppen och med hög integritet. Det finns en stark symbolik av trygghet med Svenska kyrkan, säger Ulrika Nordström.  

Ulrika Nordström, marknadschef på Väla Foto: Andrea Kollmann

Bra att vara där folk är
– Jag tror det är bra att vara där folk är. Det har betydelse att vara präst på Väla. Det är inte ovanligt att folk stannar och säger att de tycker det är bra att Svenska kyrkan är här. Jag tänker att det kanske hade varit bra att vara här också på kvällstid eftersom det är mer blandade åldrar då. Steget till prästen är kortare här eftersom man bara kan dyka upp. Om det behövs kan jag ju alltid lotsa vidare till deras egen församling om de behöver prata mer. Det känns väldigt meningsfullt att vara här, säger Allan Sjöstedt. 

Andrea Kollmann
andrea.kollmann@svenskakyrkan.se  

Prästen på Väla
Varje torsdag kl 11-13. Har funnits sedan 2013. Prästen har tystnadsplikt.

Jag tror det är bra att vara där folk är. Det känns väldigt meningsfullt.

Allan Sjöstedt, präst