Foto: Andreas Blomlöf

På Andrum Spa får både kroppen och själen ro

Nyhet Publicerad Ändrad

Stanna upp och ta en paus i vår tid som präglas av ständig rörelse och informationsbrus. På Andrum spa kan besökaren växa i styrka och öppenhet, både inåt och utåt.

Äntligen kunde biskop Johan inviga Andrum Spa på Åkersberg, den 6 december 2018. Efter flera års diskussion i stiftsgårdsstyrelsen och med en positiv inställning från stiftet står bygget klart. Stiftsfullmäktige gav lånelöfte på 30 miljoner kronor och stiftsstyrelsen har följt byggandet av Andrum Spa på Åkersberg. I samband med invigningen talade stiftsgårdschefen Pelle Sundelin och sa bland annat följande:

Poeten Karin Boye skrev: Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.

I juni 2014 beslutade dåvarande stiftsgårdsstyrelsen att tillsätta en grupp inom styrelsen för att utveckla verksamheten. Vi upplevde att vi stod inför tre olika alternativ: Förvalta, avveckla eller utveckla.

Här vill vi erbjuda både insyn och kringsyn: En glänta som öppnar sig i på livets väg och erbjuder vila för kroppen och ro för själen.

Pelle Sundelin

Det är 25 år sedan stiftsgården Åkersberg i Höör kunde öppna upp sina portar för alla de olika gäster som väljer att komma hit. Då, för 25 år sedan, lyftes tre ledord som signum för stiftsgården. Idag är dom lika aktuella. Stiftsgården ska vara en: Mötesplats, växtplats och en rastplats.

På resans väg upptäckte vi att stiftsgården är en mycket bra mötesplats. Här får gästerna möjlighet att dela tankar och erfarenheter kring arbete, vardag, mål och mening. Det kan vara på konferenserna, under en lunch eller i samband med några av våra läger. Här kan också djärva visioner formuleras och nya världar byggas. I mötet med andra och med sig själv kan vi erfara att vi i grund och botten är väldigt lika.

Vi såg också att vi är en hyfsat bra växtplats. Vi skapar utrymme för människor att växa i styrka och öppenhet, både inåt i empati och medkänsla och utåt för att ta sin rättmätiga plats och ansvar i världen. Nya kunskaper och nya perspektiv ger inspiration till växt och utveckling.

Så var det frågan om att vara en rastplats. Här fann vi att vi kan bli mycket bättre. Vi ville skapa en plats, ett komplement, där besökaren får lov att stanna upp, ta paus i en tid som präglas av ständig rörelse och informationsbrus. Här vill vi erbjuda både insyn och kringsyn: En glänta som öppnar sig i på livets väg och erbjuder vila för kroppen och ro för själen. På rastplatsen hoppas vi att det ska gå att ösa ur både kända och okända källor som ger ny kraft och där vi påminns om att livet djupast är en gåva.

Dagens visioner är också morgondagens verklighet. Det har varit en lång resa med oerhört många inblandade. Nu fortsätter den spännande resan.  

Pelle Sundelin
stiftsgårdschef Åkersberg

Foto: Andreas Blomlöf
Foto: Andreas Blomlöf