Österlens unika orglar under lupp

Nyhet Publicerad Ändrad

Under torsdagen den 4 juni besökte representanter från stiftet och från länsstyrelserna i Skåne och Blekinge fyra kyrkor i sydöstra Skåne.

Bromma kyrkas vackra orgelläktare.
Bromma kyrkas vackra orgelläktare. Foto: Staffan Plantin

Varför gjorde ni denna orgeldag tillsammans?
‒ Länsstyrelsen har efterlyst en gemensam studiedag eftersom de handlägger vissa komplexa orgelärenden. Vi såg det som ett utmärkt tillfälle att visa upp sällsynta orglar som behöver hjälp och omvårdnad, säger stiftskonsulent Staffan Plantin som leder Lunds stifts orgelinventering.

‒ Samtidigt fick vi möjlighet att presentera vår orgelinventering och diskutera hur länsstyrelsen kan vilja använda sig av den framöver. Länsstyrelsen och vi har ett gemensamt intresse när det gäller vårt kulturarv. Dessutom har vi båda ett visst tillsynsansvar för det kulturhistoriska som rör våra kyrkor, säger Staffan Plantin.

Vilka orglar tittade ni på och varför valdes just de fyra?
‒ Det var orglarna i Glemminge, Bromma, Ingelstorp och Marsvinsholm. Dessa fyra är unika på så sätt att de är i princip i originalsskick från 1800-tal till början av 1900-tal. Samtliga är också i väldigt dåligt skick.

Vad hoppas du av mötet?
‒ Länsstyrelsen är ju med i vår referensgrupp när det gäller orgelinventeringen så jag hoppas att vi kommer att kunna se och dra nytta av varandras kompetenser.

Andrea Kollmann
andrea.kollmann@svenskakyrkan.se

Lyssna på ett reportage från dagen i Sveriges Radio. Klicka här.

Radio Malmöhus intervjuar Anders Johansson framför Glemmingeorgeln.
Radio Malmöhus intervjuar Anders Johansson framför Glemmingeorgeln. Foto: Staffan Plantin