Foto: Charlotta Bäckström

Uppskattat traineeprogram taggar unga att satsa på framtida jobb i kyrkan

För att inspirera fler yngre att söka profiltjänster inom Svenska kyrkan satsar Lunds stift nu på traineeprogram. Unga människor erbjuds en möjlighet att få arbeta i en församling under tio månader. "Min plan är att bli församlingspedagog. Intresset fanns redan tidigare men jag hade nog inte varit lika säker på vad jag vill, om jag inte hade fått prova", säger Vera Fandrey, trainee i Asarums pastorat.

I samlingslokalen Hjärtat i Asarum är Vera Fandrey (se toppbilden) och hennes handledare Karin Nordin i full färd med att packa upp kartonger och göra fint i skyltfönstren ut mot Storgatan. Det är mycket som inte blivit som planerat den här hösten, men Vera har ändå hunnit med en hel del sedan traineeprogrammet startade i september. Hon har sin fasta punkt i pedagogteamet men har också fått följa musikerna i deras arbete.

- Jag har varit med i ett körprojekt med gospelinriktning. Här finns tre sådana körer, en för barn, en för ungdomar och en för vuxna. Projektet går ut på att sjunga tillsammans och göra rörelser samtidigt. Eftersom jag har hållit på mycket med dans, har jag fått göra koreografin, berättar Vera entusiastiskt.

Tanken var ett framförande med alla tre gospelkörerna vid en ljusgudstjänst under Luciahelgen, men på grund av pandemin får det sparas till framtiden.

- Mest har jag varit med pedagogteamet. Jag har haft konfirmandgrupper och varit med på Eftis i Svängsta. Dit kommer låg- och mellanstadieelever efter skolan för att pyssla och äta mellis. Och så har jag varit med och haft prins- och prinsesstema med fyraåringar som vi bjuder in från dagis. Då leker vi och sjunger och samtalar om hur man är en bra kompis och om hur man kan vara modiga tillsammans, berättar Vera.

På frågan om vad som är det roligaste med att jobba i Svenska kyrkan svarar Vera tveklöst:

- Att man får göra så många olika saker och att man får träffa människor i alla åldrar.

Kvalificerade arbetsuppgifter

Sedan konfirmationen har Vera varit Ung ledare i sin församling. Att man är eller har varit aktiv i Svenska kyrkan och har en tanke om att man vill jobba i en församling i framtiden är två av kriterierna som ställs när man söker en traineetjänst. Anställningen är begränsad till tio månader och är på 75%. Som trainee får man lön. Man ska ha minst en grunduppgift under sina månader i församlingen, men man ska också få följa flera olika yrkeskategorier för att få se bredden. Trainee ska inte ersätta ordinarie personal men ska ändå få kvalificerade arbetsuppgifter.

”Det här är en helt fantastisk satsning. Att få en ung människas perspektiv på verksamheten är guld värt för oss”, säger Karin Nordin, handledare till Vera Fandrey, trainee. Foto: Charlotta Bäckström

Kristina Berlin, stiftsadjunkt för prästrekrytering, är en av dem som jobbat för att satsningen på trainee ska kunna genomföras i Lunds stift.

Samarbete mellan Lunds stift och församlingar

- Vi som jobbar med rekrytering av profiltjänster i Lunds stift har sett att Växjö stift, som har haft traineetjänster i cirka 3-4 år, har lyckats väldigt bra med det. Så vi bestämde oss för att göra samma sak. Stiftet bidrar med 100.000 kronor till församlingen som anställer en trainee. Rekryteringen sköts sedan av församlingen, förklarar Kristina Berlin.

- En del församlingar har gjort en rekryteringsprocess med annons och intervjuer för att vänja de unga vid hur det är att söka jobb.

I år är det fyra församlingar i Lunds stift som har en trainee och det är vad budgeten medger.

- Det känns jätteroligt. Jag har träffat ungdomarna nyligen och det är ju så kul att ha med unga människor att göra för de är så sugna och taggade, säger Kristina Berlin.

Värdefullt att bli sedd

Kristina minns själv när hon var ung och en präst som betydde mycket för henne frågade om inte hon ville bli präst.

- Jag minns frågan. Att bli sedd som ung betyder något.

Efter jul kommer Vera att få följa med en präst och en diakon för att se hur deras arbetsvardag ser ut. Veras handledare Karin Nordin, som är församlingspedagog, tycker att det är väldigt värdefullt för församling att få ha en trainee.

Fantastisk satsning

-Det är en helt fantastisk satsning. Det ger minst lika mycket till församlingen som till den som innehar traineetjänsten. Det är annorlunda jämfört med Ung ledare på det sättet att trainee är med hela tiden, även i planeringsarbetet. Och att få en ung människas perspektiv på verksamheten är guld värt för oss, säger Karin Nordin.

Charlotta Bäckström

Följ på instagram

Följ gärna traineearbetarna i Lunds stift på Instagram om du vill veta mer om deras vardag: @traineelundsstift

Kommentera: