Foto: Claus Grue

Ny podd vill nå ut med den musikaliska mångfalden i Lunds stift

Hallå där … Staffan Plantin, musikkonsulent i Lunds stift. Grattis! Du kan numera titulera dig ”poddare”. Berätta!

- Precis! Lunds stifts musikpodd har just startat och kommer ut en gång i månaden under hösten. Det är inte jag som sköter snacket i podden, det gör Fredrik Emmerfors, men jag finns med i bakgrunden för planering, innehåll och sådant.

Varför en podd om musiklivet i stiftet?

- Det görs så otroligt mycket musik i stiftet, som av naturliga skäl inte alla kan uppleva. Med en podd kan kanske lite fler nås av den musikaliska mångfalden. Och externa aktörer, som till exempel Sveriges Radio, har såklart begränsade resurser för att spegla den musikaliska verksamheten i Lunds stift.

Hur kom idén upp?
- Tanken på en podd väcktes av journalisten och producenten Fredrik Emmerfors. Det händer så många intressanta musikaliska saker i vårt stora stift som fler borde kunna ta del av. Varför inte starta en podd för att nå fler, en breddad lyssnarskara, speciellt i dessa dagar, menade Fredrik. Och det tyckte vi att han har rätt i. Och vi är Kyrkosångsförbundet i Lunds stift och Lunds stiftskansli som är uppdragsgivare åt Fredrik.

Vad är fördelen med en podd? Vad tycker du att det tillför?
- Poddlyssnandet är otroligt utbrett idag. En podd kan berätta och förklara varför man gör viss musik, vem som gör den, hur de tänker och vad lyssnaren känner och tänker. En podd ger en rikare bild helt enkelt.

Bara i Lunds stift finns över 14 000 körsångare som sjunger i församlingarnas körer. År ut och år ut, nästan varje vecka året runt. Vi tror att de kan vara en målgrupp för musikpodden, men det finns såklart även andra grupper som har intresse av kyrkans musikliv, säger Staffan Plantin. Foto: Jan Nordin

Målgrupp för podden? Vem tror du kan ha glädje av att lyssna?
- Bara i Lunds stift finns över 14 000 körsångare som sjunger i församlingarnas körer. År ut och år ut, nästan varje vecka året runt. Vi tror de kan vara en målgrupp, men det finns såklart även andra grupper, inte minst alla de som besöker våra gudstjänster, eller de som är speciellt nyfikna på kyrkans musik.

Den första podden ligger ute nu. Hur många avsnitt till blir det?
- Vi gör sex avsnitt under hösten och lite beroende på utfallet hoppas vi kunna fortsätta under nästa år. Nästa avsnitt kommer i slutet på oktober.

Vilka teman lyfts?

- Vi försöker lyfta teman kring saker som är på gång just nu och saker som vi tycker är viktiga i kyrkans musikliv.

Tror du att det kan blir fler musikpoddar framöver?

- Vem vet? Nu provar vi ett tag, men det är klart att det hade varit kul!

Maria Lundström

Här hittar du en länk till podden

Kommentera: