Foto: Daniel Lönnbäck/IKON

Neurologen Jan Fagius: ”Musik är kyrkans framtid”

Varför berör musik? Hur hör musik och känslor ihop? Möt Jan Fagius som hela sitt liv varit hängiven musiken.

Berätta, vem är du?
- Jag är kliniskt verksam neurolog, alltså medicinare med inriktning på nervsystemet.

Vad gjorde att du valde detta yrke?
- Även om andra organ som hjärtat är livsviktiga så är nervsystemet kärnan i människan. Utan nervsystem vore vi intet. Det som fick mig att fängslas av detta under studietiden var den neurologiska diagnostiken. Genom att noggrant undersöka, dra slutsatser och lägga pussel kan man se vilken störning det handlar om. Den kliniska delen av yrket spelar en mycket stor roll för förståelsen av vilken sjukdom det är som sannolikt drabbat patienten.

Du har även en specialkompetens och ett specialintresse?
- Det stämmer. Jag är hängiven amatörmusiker. Jag har spelat och sjungit sedan barnsben. Jag har haft musiken som livselixir i hela mitt liv.

- Jag har haft ett stort nöje och gjort det till min uppgift att följa den forskning som finns när det gäller hjärnans sätt att hantera musik. Jag har föreläst på temat och också skrivit boken Hemisfärernas musik. Den kom i en andra upplaga för några år sedan.

Jan Fagius.

Musik och känslor - varför hör det ihop? Varför blir vi så berörda av musik?
- Det finns inget distinkt svar. Att vi berörs är dock uppenbart. Alla som ägnar sig åt musikens emotionella kraft vet att den har en genomgripande betydelse för mänskligheten. Vi tilltalas av ljud som harmonierar och vi tilltalas av att leka med ljuden och därmed skapa musik.

- Musik har effekt på belöningssystemen i hjärnan och framkallar dopamin. Signalsystemen blir så att säga extra glada. Musik stimulerar oss. Våra känslor berörs i positiv riktning. Varför är svårt att svara på, men att vi berörs vet och upplever vi.

- Redan spädbarn tilltalas av musik. För tidigt födda barn äter bättre om de får höra mjukt sjungen vaggsång. De suger på nappen mer intensivt när de får musikalisk underhållning. Vid oljud kan de reagera negativt och börja gråta.

För många är musik vägen in i kyrkan. Varför tror du?
- Vi lever i en sekulariserad tid där det inte är så lätt att locka folk att komma till kyrkan med bara Gud och nåd. Kyrkan har svårt att nå ut i dagens samhälle. Musik är något som drar på ett positivt sätt. Den kyrkliga repertoaren är himlastormande. Gospel är ett exempel på medryckande musik.

- Som jag ser det kan musikens kraft väcka intresse för kyrkans budskap. Musik kan vara ett verktyg för att nå människors själar. Musik är kyrkans framtid.

Vad tycker du själv om kyrkomusik och har du någon favorit i genren?
- Jag älskar Bach och är en stor Bachnörd. Jag har sjungit många av hans verk. Vissa av dem är rena himmelriket. Bachs h-mollmässa rekommenderar jag varmt som lyssning.

Maria Lundström