Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Möbeldesigner Åke Axelsson: Vill skapa miljöer för de många människorna

- Projektet i Fredrikskyrkan i Karlskrona är unikt. Det här blir den första riktigt multifunktionella kyrkan i hela Sverige. Bara den målsättningen är storartad. Det konstaterar den kände möbeldesignern Åke Axelsson.

Sedan några år tillbaka händer det spännande saker i Fredrikskyrkan i Karlskrona. Församlingen har tagit krafttag. Det yppersta av design och tekniskt kunnande har engagerats för att hitta optimala lösningar. När kyrkan återinvigs den 25 mars i år kommer bland annat 400 stolar signerade Åke Axelsson att pryda rummet.

Åke Axelsson är känd framför allt för sina funktionella och stilsäkra stolar.

- Det är hedrande att få jobba med en kyrka ritad av Tessin på 1700-talet. Den här beställningen är stor, krävande och av en alldeles särskild dignitet, dels för funktionen som den ska fylla men också utifrån behovet av anpassning till gestaltningen av kyrkan. Jag har känt kravet att åstadkomma något som är extraordinärt, säger Åke.

Arbetet har varit en pågående process under två års tid och har gjorts i nära samverkan med församlingen och projekttrion kyrkoherden och kontraktsprosten Pamela Garpefors, administrative chefen Per Gustafsson samt tidigare länsantikvarien Leifh Stenholm.

Förutom stolar har Åke Axelsson ritat och tagit fram stolsvagnar, processionsljusstakar, processionskors, psalmhyllor och altarbord.

Hur började det? Hur blev du indragen i projektet?

- Det var Leifh Stenholm som kontaktade mig och undrade om jag var intresserad av att formge möbler till Fredrikskyrkan. Och det var jag såklart. Det finns så många fantastiska och smarta lösningar. Ta stolsvagnarna, de förvaras under jord och tas genom ett hål i golvet enkelt och smidigt ner i en hiss, svarar Åke i telefonen.

Vi ses några veckor senare på flygplatsen i Sturup. En man kommer gående med öppen blick och raska, målmedvetna steg. Åke Axelsson? Jag får ett ja och vi hälsar. På väg mot bilen stannar Åke till vid flygplatskaféet. Han kan symptomatiskt nog inte låta bli att närstudera en av stolarna. Inte så dum, konstaterar han.

En timme därefter sitter vi i ett konferensrum på företaget Gärsnäs. Gärsnäs, som ligger på Österlen i byn med samma namn, är familjeägt av Åke Axelsson och dottern Anna med man Dag Klockby, företagets vd. Sedan starten 1893 tillverkas här kvalititetsmöbler av trä.

Häftigt och utmanande uppdrag

Vi tas emot av Magnus Eriksson, platschef på Gärsnäs.

- Jag har besökt Fredrikskyrkan. Hela projektet är häftigt. Jag är väldigt glad att få jobba med detta i tät samverkan med Åke. Det har funnits rejält med utmaningar att lösa. Särskilt att ta fram stolen har varit en speciell upplevelse. Det är ett av de mest krävande uppdragen vi haft någonsin. 

Magnus Eriksson ska vara med när stolarna slutlevereras. Och han ser fram emot att delta på invigningen på Palmsöndagen i Karlskrona.

- Många av Åkes stolar har blivit designklassiker. Med utmärkt beröm godkända skulle jag säga.

Vad tycker du om stolen till Fredrikskyrkan?

- Det är en till synes enkel stol som är komplex att tillverka. Den utmärks av pergamentet i säte och rygg och de många finurliga lösningarna. Stolen är stapelbar och går att koppla både i raka linjer och i cirklar. Varje stol är unik, kohuden som använts gör stolarna till individuella och utsökta konstverk, menar Magnus.

Åke nickar och lägger till:

 - Jag har eftersträvat god komfort. Man vill sitta bra även i en kyrka idag. Akustiken är central, stolen har akustikdämpning i sitsen och stumljudsdämpning. Jag har också jobbat med att få fram den bästa möjliga fottassen, som är lätt att byta ut.

Penselmålad för hand i Ystad

Slutresultatet är en vacker stol i bokträ med pergament av kohud garvat i Tärnsjö, monterad i Småland och i Gärsnäs och penselmålad för hand i Ystad med miljövänlig lokalt producerad linoljevax.

Stolen som snart ska tas i bruk i Fredrikskyrkan är gjord av bokträ med pergament av kohud garvat i Tärnsjö, monterad i Småland och i Gärsnäs och penselmålad för hand i Ystad med miljövänlig lokalt producerad linoljevax. Bild: Maria Lundström

Stolen ligger i framkant vad gäller ekologiska krav och underhåll. Det har Åke månat mycket om.

- Redan från början har underhållet tänkts in. Det är viktigt idag. Vi ska uppmuntra till återbruk och återupprustning. Det är till exempel enkelt att skifta sits och rygg vid slitage.

Varför är det just stolar som du blivit känd för?

- Mitt intresse för stolar har formats av de inredningsuppdrag jag haft - att skapa funktionella stolar för de många människorna. Vi sitter ju en stor del av våra liv. Det ska vara bekvämt. Min första stol från 1963 är fortfarande i produktion, den är en storsäljare, säger Åke.

Genom åren har det blivit många uppdrag åt bibliotek, restauranger och alla typer av offentliga miljöer. Gärsnäs levererar få platta paket i motsats till Ikea, men företaget går trots det bra idag.

- Det kräver god funktion, kvalitet, långsiktighet och ekonomi. Vi jobbar i hård konkurrens med den inhemska och utländska marknaden, berättar platschefen Magnus.

Fottassar och trotjänare

Vi vandrar runt på fabriken. Här och var i de rymliga lokalerna ser vi de stolar som snart ska komma i dagligt bruk i Fredrikskyrkan bearbetas. Roland Eriksson arbetar med att montera sits, rygg och fottassar. Ett roligt jobb och en vacker stol tycker han.

Vi passerar prototyp- och snickeriverkstäder, syateljé och lager. De anställda kommer fram och hälsar vänligt på Åke. De flesta är trotjänare och har jobbat för Gärsnäs i 20, 30, ja till och med över 40 år. Men också några unga arbetar här. Vi möter en nyanländ kille från Afghanistan som lärs upp. Det gläder Åke mycket. Att arbeta är vägen in i samhället säger denne produktive och strävsamma smålänning. 

Var hämtar du inspiration?

- Det varierar från projekt till projekt. Vi som skolades in på 1940- och 50-talet fick lära oss att möbler skulle vara funktionella och hållbara. Skönhet och karaktär är ytterligare två kriterier.

- När det gäller Fredrikskyrkan har jag ansträngt mig för att hitta ett formspråk som harmonierar med kyrkorummet och Tessins arkitektur. För att formge stolsryggen har jag tittat på kyrkans valvbågar, fönster och dörröppningar.

Har du någon favoritkyrka?

- Det är faktiskt Fredrikskyrkan. Den är så mäktig.  Jag tycker mycket om kyrkor som en mötesplats. Att skapa mötesplatser för människor behövs mer än någonsin. Här har Svenska kyrkan ett viktigt uppdrag.

Innan turen går vidare till Sturups flygplats gör vi ett sista stopp och besöker företaget Byta yta i Ystad. Det är här de möbler Åke skapat får sin sista behandling.

Det doftar gott i lokalen där väggarna pryds av långa rader av burkar med ekologiskt framställda färger. Anna Jonback och Malin Allbäck Andersson möter upp och välkomnar.

- Det här är ett jätteroligt specialuppdrag. Att handmåla 400 stolar hör inte till vanligheterna kan jag berätta, säger Malin som besökt Fredrikskyrkan under arbetets gång.

Len som sammet

Två olika kulörer av linoljevax används, en till stolarna och en annan till de övriga möblerna.

- Den färg vi använt är av samma slag som den som ursprungligen användes i kyrkan. Ur miljösynpunkt är den också mycket skonsam och innehåller varken plast eller kemikalier, poängterar Malin.

Åke guidas runt och får se hur processen går till, han är mycket nöjd med resultatet. Den målade ytan på de färdiga stolarna är len som sammet.

Det har blivit dags för Åke att sätta punkt för Skånebesöket. Nu väntar han spänt på att vara med på Fredrikskyrkans återinvigning i slutet av mars.

- Det ska bli stort att få se det hela på plats, säger han.

- Jag har ägnat hela mitt vuxna liv åt slöjd, hantverk, produktion och företagande. Uppdraget för kyrkan i Karlskrona har varit ett av mina mest utmanande och givande. Att få ägna sin kraft åt att skapa miljöer för de många människorna känns både viktigt och betydelsefullt, summerar Åke när vi skiljs åt. 

Maria Lundström

FAKTA Åke Axelsson

Aktuell: Har ritat stolar, flexibelt altare och viss övrig inredning i nyrenoverade Fredrikskyrkan.

Bakgrund: Född i Urshult, Småland 1932 som en av åtta syskon. Hantverksutbildad på Visby stads verkstadsskola för möbelsnickeri följt av Konstfack i Stockholm. Hemmahörande i Vaxholm i en 44 meter lång kombinerad bostad och verkstad. Inpå knuten betar de egna fåren.   

Karlskrona för dig: - En av Sveriges vackraste städer där jag gärna tillbringar tid. Jag har haft förmånen att få göra flera intressanta inredningar där till bland annat Marinmuseet och Karlskrona Läsesällskaps bibliotek.

Största förebild: - Folkskolläraren Karl Håkansson, utan hans stöd hade jag inte varit där jag är idag. Han såg att jag hade en fallenhet för slöjd och uppmuntrade mig att följa den här yrkesbanan.  

En stol du önskar att du ritat: - Michael Thonets böjträstol från 1850-talet. Den är formfulländad.

FAKTA Fredrikskyrkan  

Fredrikskyrkan är en barockkyrka som invigdes 1744. Nicodemus Tessin d.y. ritade kyrkan och byggandet av tog över 20 år. Kyrkan är en del av Örlogsstaden Karlskrona som 1998 upptogs på UNESCO:s världsarvslista.

Den senaste renoveringen påbörjades 2015 och färdigställs 2018. Invigningen äger rum på Palmsöndagen den 25 mars klockan 11. Hela programmet för återinvigningsveckan finns att läsa här.

En omfattande renovering genomfördes 1913-1915. Då tillkom kyrkans altaruppsats och bänkinredningen som nu ersätts av nya möbler.

Den snart färdiga renoveringen inleddes av en antikvarisk förundersökning som tidigare länsantikvarien Leifh Stenholm sammanställde. Därefter påbörjade arkitekten Ole Drachmann sin planering och tog fram ritningar som länsstyrelsen i Blekinge tillståndsprövade. Länsstyrelsen gav tillstånd till nästan alla föreslagna ärenden, dock inte till borttagning av bänkinredningen. Efter rättsligt efterspel fick pastoratet sin vilja igenom och då kunde den mycket omfattande renoveringen genomföras.

Altarbordet i Carraramarmor och dopfunten i svensk diabas är skulpterade av den kända konstnären Pål Svensson. Stolinredningen med mera har skapats av möbelformgivaren Åke Axelsson.

Kyrkans äldre, på 1980-talet nedmonterade, Åkerman & Lund–orgel har renoverats och satts upp i spelbart skick på kyrkans norra korsarmsläktare. En ny orgelfasad gömmer den mycket stora orgeln vars pipor fyller nästan hela läktaren.

Lunds stift har beviljat närmre 20 miljoner i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkobyggnadsbidrag till delar av renoveringen av Fredrikskyrkan.