Lunds stift har ett nytt vänstift - i Tanzania

Nyhet Publicerad Ändrad

Lunds stift har tecknat ett nytt vänstiftsavtal, med det Nordöstra stiftet (NED) i Tanzania. Förhoppningen är att lära av varandra.

Under vecka 8 befinner sig en delegationen, under ledning av biskop Johan, i Tanzania. De lär känna delar av stiftet genom besök på utbildningsinstitutioner, lantbruk, gemensamma gudstjänster och besök ibland annat en Masaj-by. Lunds stift har sedan 2017 ett samarbete med det Nordöstra stiftet (NED) i den Evangelisk-Lutherska kyrkan i Tanzania ELCT. Det innebär att Lunds stift i samarbete med NED bland annat erbjuder praktikantplatser för unga 20 -30 år. 
Läs mer om praktikantprogrammet här

Möjligheter till erfarenhetsutbyte för församlingar
Förhoppningen är att stiften ska lära av varandra genom erfarenhetsutbyte och samtal. Att ett nytt vänstift etableras är inget som enbart rör stiftsnivån i Svenska kyrkan utan ambitionen är att församlingarna i hela stiftet involveras. Församlingarna erbjuds hjälp att få vänförsamlingar, präster och andra kyrkliga medarbetare kan erbjudas möjlighet till praktik i varandras länder, olika medarbetare och ideella erbjuds studieresor, biskopar besöker varandra, ömsesidig bön planeras och att Lunds stift bistår universitetet SEKOMU att utvecklas till ett självständigt forskningsuniversitet inom pedagogik, naturvetenskap och teologi. 
Läs mer om Lunds stifts vänrelationer

FAQ/ Tanzania blir nytt vänstift till Lunds stift

Varför blir Tanzania nytt vänstift till Lunds stift?

Lunds stift och Svenska kyrkan är en del i den världsvida kyrkan. Vänstift är en viktig del av det internationella arbetet och är samarbeten mellan stift, respektive församlingar i Sverige och deras motsvarigheter utomlands. Lunds stift inledde redan 2017 ett samarbete med det Nordöstra stiftet (NED) i den Evangelisk-Lutherska kyrkan i Tanzania ELCT. Det innebär att vi bland annat erbjuder praktikantplatser för unga 20 -30 år, i detta stift. Nu ser vi fram emot att fördjupa våra relationer genom en formell vänrelation. 

Vad innebär det att ha ett vänstift?

Förhoppningen är att vi ska lära av varandra. Vi kan utbyta erfarenheter och mötas för samtal. Vänstiften är inget som enbart rör stiftsnivån i kyrkan utan vi vill att församlingarna i Skåne och Blekinge involveras. Församlingarna får hjälp att få vänförsamlingar, präster och andra kyrkliga medarbetare kan erbjudas möjlighet till praktik i varandras länder, olika medarbetare och ideella erbjuds studieresor, biskopar besöker varandra, ömsesidig bön planeras och att Lunds stift bistår universitetet SEKOMU att utvecklas till ett självständigt forskningsuniversitet inom pedagogik, naturvetenskap och teologi. 

Varför behöver Lunds stift fler vänstift?
Lunds stift är Sveriges största stift med 165 församlingar och därför har bedömningen gjorts att Lund kan bära minst fyra formella vänstiftsrelationer. De olika vänstiften kan också ha lite olika inriktningar och svara upp emot något olika behov. 

Hur många vänstiftsavtal ska Lunds stift ha?
Just nu undersöks möjligheten att även finna ett vänstift i England. Biskopen ser ett behov av att ha en närmare relation med en kyrka i ett annat modernt sekulariserat land där kyrkan är en majoritetskyrka med en historisk roll i samhällsbygget. 

Hur länge sträcker sig ett vänstiftsavtal?
En tradition säger att man knyter ett vänstiftsavtal på 7-10 år med möjlighet till förlängning vid ett tillfälle. Ibland är dock långa relationer att föredra. När det gäller vårt tyska vänstift har det redan funnit en kontakt sedan 80-talet och våren 2018 förlängdes det befintliga avtalet på 10 år. 

Vilka vänstift har stiftet sedan tidigare?

Två - Luistiftet i Sydsudan och EKM, Evangelische Kirche in Mitteldeutchland. Dessa samarbeten har pågått under lång tid och har lett till mycket välsignelse och många bestående vänskapsband. Utöver de relationerna har stiftet också sedan länge en ekumenisk vänrelation med palestinska kristna och dessutom pågående och sporadiska kontakter i flera olika länder. Olika projekt i Palestina, praktikprogrammet i Tanzania, Ung i den världsvida kyrkan och några danska stift exempelvis.