Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Limhamnsprästen som älskar actionfilmer

- BUFF-veckan i Malmö är suveränt bra. Barn- och ungdomsfilm får ofta stå tillbaka. Här på festivalen är istället filmerna i full fokus. Det är angeläget.

Det berättar Jonas Persson, församlingsherde i Limhamn, på det kvällsmingel som Svenska kyrkan var med och arrangerade den 20 mars på biografen Spegeln.

I församlingen i Limhamn finns en filmkonfirmandgrupp sedan några år. Förra året visades film under Stilla veckan, i kyrkan och i församlingshuset.

- Vi är "på" vad gäller film. Vi försöker alltid att vara här för att få inspiration. Det är ju perfekt att det äger rum i Malmö. Nu när vi har det runt knuten tycker jag nog att vi hade kunnat använda oss ännu mer av BUFF som en fortbildning för bland annat pedagoger och barnledare, säger Jonas.

- Jag har alltid sett mycket på film, men på senare år har intresset exploderat. Jag driver en blogg, Junofilm, tillsammans med min fru.

Varför film?

- Det är ett effektivt sätt att koppla av. Min arbetssituation är krävande. Att se in i en värld är enklare än att läsa. Jag vandrar runt i landskapet så att säga. När text, musik, bild, ljus, mörker och kameravinklar fogas samman erbjuder det en mer total upplevelse än en bok.

Jag vill slå ett slag för actionfilm och populärkultur, den har ett värde. Det är inte bara highbrowfilmer som är spännande teologiskt.

Jonas Persson

Filmmediet passar bra för bearbetning tycker han. Igenkänningsfaktorn kan vara stor. Jonas uppskattar action- och superhjältefilmer, mycket beroende på barndomskärleken till tecknade serier som Marvel.

- Idag ser jag på filmer ur ett teologiskt perspektiv. Det är ett intellektuellt nöje. Det finns få filmer som innehåller så mycket bibelreferenser som amerikansk B-klassfilm. Det står i paritet med Westernfilmer där männen har bibliska namn, spottar tobak och citerar flitigt ur King James bibel. Det är så sevärt!

- Ta till exempel Annihilation som handlar om gen- och dna-mutationer. Den har referenser till både skapelseberättelsen och Uppenbarelseboken. Jag vill slå ett slag för actionfilm och populärkultur, den har ett värde. Det är inte bara highbrowfilmer som är spännande teologiskt. För mig är Conan Barbaren lika intressant som Ingmar Bergmans Nattvardsgästerna.

Maria Lundström

Här kan du hitta mer information om konfirmation i Svenska kyrkan i Malmö 

 

 

 

 

 

Kommentera: