Other languages with Google Translate

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon: +46(46)155500 E-post till Lunds stift

Maria Hall sommarens konstnär Lunds domkyrka

- I sommar har vi glädjen att få presentera fyra helt nya målningar av konstnären Maria Hall i Lunds domkyrkas krypta, säger domkyrkokaplan Lena Sjöstrand.

Utställningen i kryptan öppnar med ett samtal mellan Maria Hall och Lena Sjöstrand direkt efter orgelkonserten lördagen den 14 juli 10.30. Den pågår till den 23 augusti.

Målningarna är gjorda speciellt för kryptan och utställningen har fått titeln Sous ses pieds (på svenska Under hans fötter). Konstnären har haft dessa tre ord med sig under arbetet med utställningen. Hon har tänkt på Kristus på korset, på hans såriga fötter, på människans utsatthet – på kropp, liv, död och uppståndelse.

På frågan om hur hon ser på samtidskonstens plats och funktion i kyrkorummet svarar Maria Hall:

- När man, i livets avgörande ögonblick, når språkets gräns kan konsten i bästa fall ta vid. Genom konsten, musiken, poesin och dansen kan vi ordlöst, eller ordknappt, mötas och beröras. Det är både vackert och förtröstansfullt.

OM KONSTNÄREN

Maria Hall är född i Göteborg, utbildad på Konsthögskolan Valand och Kungliga Konsthögskolan, och är sedan många år verksam i Stockholm. Under sommaren 2018 har hon, förutom utställningen i Lund, också en större separatutställning på Vandalorum i Värnamo.

Kommentera: