Foto: Maria Lundström

Hör orgeln i telefonen

Nyhet Publicerad Ändrad

Nu finns ljudguider för åtta av stiftets orglar. Läs reportaget och lyssna på orglarna.

Nya ljudreportage från Falsterbo kyrka och Gryts kyrka.

Nu kan du gå in i en kyrka och lyssna till storslagen musik från orgeln – fastän ingen sitter och spelar på den. Lunds stift har tagit fram så kallade platsspecifika ljudreportage i några av stiftets kyrkor. Reportagen innehåller musik framförda på respektive orgel men även fakta och anekdoter. 

Lunds stiftskansli genomför sedan 2012 en omfattande orgelinventering. Detta med anledning av att det tidigare saknats en komplett kunskapsbank om alla orglar i stiftet.  

För att ge någonting tillbaka till några av de församlingar vars orglar har inventerats, gör man som ett försök ett antal platsspecifika ljudreportage.

Reportagen innehåller främst musik framförda på respektive orgel, men man kan också höra fakta och anekdoter om instrumentet. Det var Fredrik Emmerfors, som tidigare gjort ljudguider för bland annat parker, som fick idén.

– Jag har ett stort musik- och orgelintresse och hoppas att de som får höra våra reportage också ska bli hänförda. Det ska vara som ett levande samtal med instrumenten.  

Alla reportage har olika karaktär och teman som ska lyfta det speciella med just den orgeln i just det kyrkorummet. I Carl Gustafs kyrka i Karlshamn blev temat ”Kyrka mitt i staden, mitt i folkströmmen”.

– Kyrkan här i Karlshamn dominerar stadsbilden genom sin placering mitt i centrum vid torget och gågatan. Det som är speciellt är bland annat att kyrkan och orgeln är väldigt stora och att både staden och församlingen har ett rikt musikliv, säger musikkonsulent Staffan Plantin.

Anders Johnsson, organist i S:t Andreas kyrka i Malmö, är den som spelar på Carl Gustafs kyrkas orgel i reportaget. Han menar att just denna orgel är stilbildande och påverkade utvecklingen av orglarna både i Lunds stift, men också i hela i Sverige. 
 
– Orgeln byggdes 1973 och dåvarande organisten Börje Tornborg spelade en avgörande roll för hur speciell den blev. Han har berättat att han vaknade en natt och visste att en del av piporna från den gamla 1800-talsorgeln skulle få finnas med i den nya. Detta medför att orgeln passar både för barock- och för romantisk musik. När orgeln stod färdig vallfärdade många organister för att få spela på den och det gjordes också en del skivinspelningar.  

Reportagen skänks till aktuell församling som datafiler som kan läggas på de lokala webbsidorna så att man kan lyssna via dem.

– Men för att man ska få en helhetsupplevelse är det främst tänkt att det ska finnas en QR-kod i kyrkorna så att man kan lyssna via sin smartphone i det rum där inspelningen gjordes, berättar Staffan Plantin, musikkonsulent på stiftskansliet och ansvarig för projektet.  

I Lunds stift finns det 514 kyrkor med uppskattningsvis 750 orglar. De flesta orglarna är skyddade och för att uppfylla kulturminneslagen är stiftet skyldig att ha ett register.

Camilla Lindskog
Anna-Karin Olsson