Foto: Charlotta Bäckström

Gospel som en väg till Gud

Musik och körsång är för många en viktig väg in i kyrkan. Det är ett kraftfullt redskap för att missionera och sprida Guds ord och evangelium. När gospelkören i Karlshamn-Trensum med 40-talet personer sjunger ”Jesus lever, Jesus lever” är det en stark upplevelse.

- Det händer något när kören är med i gudstjänsten. Musiken tilltalar lite andra sinnen och många tar den till sig direkt. Den breddar och förstärker upplevelsen av gudstjänsten, säger Mari Sundås, organist och körledare i Karlshamn-Trensums pastorat.

- I gospelkören sjunger vi ofta på engelska, kanske vågar man leva ut orden mer då. Man förmedlar med röst, kropp och miner till församlingen. Man sjunger med hela sig själv, och eftersom vi inte har noter finns heller ingen barriär mellan sångare och församling utan det är en direkt kontakt, förklarar Mari.

Oerhört medryckande

Det är svårt att sitta stilla när gospelmusiken drar igång. Många upplever den som oerhört medryckande. Mari tror det beror på att den har utvecklats parallellt med populärmusiken.

- Jazz, blues, soul, rock och hip hop har utvecklas med människorna i takt med att samhället förändras. Jag får ofta höra från mina körsångare att de känner igen någon stil, till exempel hip hop, i gospelmusiken.

Mari har jobbat som organist i snart 25 år. Hon leder Carl Gustafs Motettkör, som sjunger klassisk kyrkomusik, och Carlshamn Gospel.

- Jag är ju utbildad klassisk kyrkomusiker och att förvalta den klassiska musiken är viktigt för mig. Det är fantastiskt att få jobba med musik som är 300 år gammal, att få framföra Händels Messias, Mozarts Requiem och Bachs Johannespassion där varenda ton sitter precis där den ska och där det är helt omöjligt att göra den till något bättre.

Skräckblandad förtjusning

För tio år sedan bestämde man sig dock i församlingen för att bredda musikutbudet genom att starta en gospelkör. Det var med skräckblandad förtjusning Mari åtog sig uppdraget.

- I början undrade jag vad jag egentligen hade gett mig in på! För den klassiska musiken hade jag ju en hel utbildning i ryggen, nu fick jag lära mig mycket själv främst genom att lyssna på musiken. Och idag, efter tio år känner jag fortfarande att det finns så mycket mer att lära. Det är verkligen fascinerande.

Vid ett par tillfällen har hon fått möjlighet att åka till USA och gästa gospelkörer. Många av kyrkorna är frikyrkor, till exempel baptistkyrkor, och gudstjänsterna är mer fria i formen än Svenska kyrkans, där reglerna om hur en gudstjänst ska vara uppbyggd och vad den ska innehålla är mer tydliga.

Stå upp och dansa

- Mitt under predikan kan musiken plötsligt smyga sig in som en effekt. Det är ett samspel som de är vana vid och som förstärker gudstjänsten. Bara detta att församlingen ställer sig upp rätt som det är och dansar och sjunger med… det är ju något vi är väldigt ovana vid. Så jag har ju fått göra avvägningar av vad jag kan ta med mig från detta till våra gudstjänster, vad som passar vår församling.

Mari tycker det är viktigt att kören också får synas och höras utanför kyrkan. Därför medverkar de ibland i Centrumföreningens arrangemang på stan, på långlördagar, adventssöndagar och vid liknande tillfällen.

- Där når vi människor som kanske inte kommer till kyrkan. Det händer också att vi träffar på folk som är sugna på att sjunga själva och som sedan blir medlemmar i kören. Och när man väl börjat sjunga i kyrkans kör så deltar man ju i gudstjänster och medverkar i kyrkans liv.

Friskvård och endorfiner

Att körsång fungerar som friskvård är något Mari fått höra många gånger av sina sångare. Hur trötta de än är när de kommer hem från jobbet, så blir de pigga bara efter en liten stunds sång.

- Det är ju detta med att endorfinerna kickar igång, så kommer glädjeruset och man blir pigg. Att det finns glädje i musicerandet är viktigt. Man ska inte känna att man är rädd för att göra fel eller något sådant. Att musik byggs av glädje är jätteviktigt!

Charlotta Bäckström

Magnus Andersson, gospelkörsångare sedan sex år.

Hur kommer det sig att du började sjunga i kören?

- Min hustru var redan med och så hängde jag på och sedan dess är jag fast.

Vad ger det dig?

- Det är en otrolig glädje! Det ger energi. Man blir stärkt också inombords, känner att detta är något som man kan göra och att kören låter bra. Det är en väldigt fin grupp med så mycket gemenskap.

Vad tycker du att musiken har för roll i kyrkan?

- Kören tillsammans med församlingen binder ihop gudstjänsten och gör den levande. Gospelsång är nog lite avdramatiserande, det är så glädjefull musik. Ibland börjar folk klappa takten när vi sjunger. Mari måste också få en eloge för att hon bjuder så mycket på sig själv. En gång kom hon utklädd till Whoopi Goldbergs rollfigur som nunna. Vi sjunger nämligen en låt från filmen En värsting till syster.

Susanna Ribman, gospelkörsångare sedan åtta år.

Hur kommer det sig att du började sjunga i kören?

- När jag var barn sjöng jag i kyrkans barnkör och senare i ett lovsångsband i Oskarshamn. När jag hade flyttat hit kom ett reklamblad i brevlådan om den här gospelkören. Då tänkte jag att det måste jag ju testa. Det är ett bra sätt att lära känna folk när man är ny på en ort.

Vad ger det dig?

- Både jag och min man jobbar inom sjukvården så det kan bli långa dagar. Vi har två små barn. Kören ger mig ny energi. Jag är alltid mycket piggare när jag går härifrån än när jag kommer hit.

Vad tycker du att musiken har för roll i kyrkan?

- Jag är själv kristen men ibland tycker jag att predikan kan kännas långsam. Musiken lyfter!

Charlotta Bäckström 

FAKTA MUSIK I LUNDS STIFT

I Lunds stift finns det 654 körer. Av dessa körer är 339 vuxenkörer med 8125 medlemmar, 65 ungdomskörer med 675 medlemmar och 250 barnkörer med 3142 medlemmar.

Under 2018 anordnades 533 konserter och 2752 musikgudstjänster i Lunds stift. Sett till antalet besök så gjordes 79 279 besök vid konserter och 286 256 vid musikgudstjänster.

Källa: Svenska kyrkans verksamhetsstatistik