Gamla skatter ska fram i ljuset

Att datera gamla föremål är en viktig nyckel för att förstå vår historia. Just nu pågår stiftsprojektet "Historisk timmermanskonst i Lunds stift" för att lyfta fram och tillgängliggöra delar från våra kyrkor som ofta sitter gömda.

2015-01-21

Foto: Anna-Karin Olsson

Nyligen fotograferades den gamla Brågarpsplankan in i minsta detalj. Med blotta ögat kan man rent stilmässigt datera Brågarpsplankan till tidig medeltid med hjälp av ornamenten. Men nu vill man ha mer exakt svar än så.

– Troligen är plankan den äldsta medeltida byggnadsresten i stiftet, tror stiftsantikvarie Heikki Ranta.

Efter fotograferingen i Lund väntas nu magnetröntgen i Norge för den gamla plankan. Fördelen med fotograferingen och scanningen är att man slipper att föra fysiskt ingrepp som skadar träet.

– Den största faran är att den här typen av föremål försvinner vid renoveringar eller när man får ett ryck och röjer på vinden. Man kanske dammsuger upp mynt och kastar trädelar som man inte vet är gamla. Det går aldrig att återskapa informationen i byggskräpet, säger arkeolog och timmerman Kalle Melin.

Kalles råd till församlingarna är:
– Rensa inga vindar utan att ett kontakta en antikvariskt kunnig person eller muséet. Det kan handla om att rädda dörrkarmar, textilier, skulpturfragment och andra föremål som kan vara intressanta. Bland skräphögen kan det finnas jättestora skatter. I Farhults kyrka hittade jag exempelvis nyligen en bit av en fönsterbåge från omkring 1200-talet.

Den 3-4 februari arrangeras en konferens i Lund i kyrkornas timmermanskonst. Intresset är stort med fler än hundra anmälda. Arrangör är Lunds stift tillsammans med Hantverkslaboratoriet.