Meny

En vandring bland berättelser från förr

Mission på ett annorlunda vis med visuella hjälpmedel. Utställningen "Vandra genom Bibeln" i Åryds kyrka syftar till att synliggöra några av Bibelns berättelser som vi kan ta lärdom från, där vi känner igenom oss och som förhoppningsvis ger oss ett "aha"!

Syskonrivalitet, avundsjuka, sökande, hjälpsamhet, dilemman är något som många av oss nog känner igenom oss i. Vi har nog alla sökt efter något som visade sig inte vara det vi först trodde att det skulle vara. Att vara avundsjuk eller tävla med ett syskon eller en nära vän är något som kan vara en del av ens uppväxt. Men de tär inget nytt. Människor har under tusentals år brottats med samma problem, utmaningar och upplevt samma glädje och lycka. Mycket har hänt under åren och vi människor har utvecklats och mycket är detsamma.

Uppleva budskapen på ett roligt vis
Utställningen ”Vandra genom Bibeln” syftar till att synliggöra några av Bibelns berättelser som vi kan ta lärdom från, där vi känner igenom oss och som förhoppningsvis ger oss ett ”aha”! Det började som en temasatsning för barn där pedagogerna vill lyfta budskap som dagens barn kan ta till sig och genom en visuell värld uppleva budskapen på ett roligt vis. När utställningen visades upp för första gången var intresset stort, både bland skolbarnen och bland allmänheten. Något som ledde till ringar på vattnet och under sommaren 2019 visas den upp i Åryds kyrka för alla.

Disckokula och arkens djur
Dockor håller på att kläs på, leksaksdjur har placerats ut på en träskiva och i hörnet ligger en diskokula som snart ska få komma upp på sin plats.

- Men stackaren kan inte ha på sig den här peruken, säger pedagogen Helena Wilhelmsson skrattandes.

Genom vårt medlemskap är vi alla lärjungar som kan föra vidare Bibelns berättelser.

Susanne Persson, pedagog

Helena, pedagog och musiker, försöker klä på en av änglarna som ska placeras på en draperad stege. De är änglarna från Jacobs dröm. Golvet är fyllt med kartonger av saker som kommer att bli visuella budskap. Just nu håller Susanne, Helena och Rolf på att fylla Åryds kyrkas bänkrader med utställningens delar. Moses vatten, arkens djur och Daniels lejongrop är några av de delar som kommer att byggas upp.

Fokus inte att värva nya medlemmar
En av berättelserna handlar om jakten på den perfekta pärlan. Det handlar om att man tror sig veta hur den perfekta pärlan ser ut, men när den väl uppenbarar sig visar det sig att den är något helt annat. Det är skrattet från de lekande barnen som är det vackraste och största som finns. Det man letar efter är inte alltid det man hittar eller behöver. Berättelsen om pärlan har berättats i urminnes tider och är lika aktuell i dag som för 10, 100, 1000 år sedan. Just detta vill pedagogen Susanne Persson förmedla till de som kommer och besöker utställningen.

- Trots att det handlar om mission, om att föra ut de kristna budskapen, ligger inte fokusen på att värva nya medlemmar. Det är snarare att bevara medlemmar och att genom vårt medlemskap är vi alla lärjungar som kan föra vidare Bibelns berättelser, berättar pedagog Susanne Persson.

Bild, text och dramatik
Många kända namn förekommer i utställningen och till nästa år kommer det bli fokus på Josef. Genom bilder, texter, dramatiska inslag och en konsert får besökarna lära känna Josef lite närmare. Tanken är att man ska fördjupa sig i en person och på så vis lära sig lite mer om honom eller henne. Varje år presenteras en ny person.

Utställningen går att se från den 29 juni till den 14 juli i Åryds kyrka, Karlshamns kommun. Detta är en del i att Åryds kyrka blir vägkyrka i sommar. Det är något kyrkan kämpat för och det innebär förutom ”Vandra genom Bibeln” att det kommer att finnas kaffeservering och andakt dagligen.

Emelie Paradis, kommunikatör
Karlshamn-Trensums pastorat

Bild: Emelie Paradis
Kommentera: