"En bön kan i princip se ut hur som helst"

Nyhet Publicerad Ändrad

Skriv en bön, tänd ett ljus direkt i din mobil, det är väldigt enkelt. Det kan du göra på Bönewebben, en sajt som funnits i tio år. Här kan man lägga in sin egen bön och läsa alla andras.

Gå in på Bönewebben och titta. Det är en märklig känsla att se så många böner samtidigt. En kort mening rymmer stor kraft, att läsa många på en gång är ett känslosamt nedslag i mänsklig nöd, värme, sorg och kärlek. Idag finns nära 100 000 böner läsbara på webben och över 160 000 ljus har tänts. Mängden böner säger en del om behovet som finns.

Bönewebben startades av kyrkokansliet för tio år sedan och en av de som modererar sidan är kommunikatören Liselotte Rogberg. 

Vad är det som är så bra med Bönewebben?
Jag har i flera år varit en av dem som modererat bönewebben och jag upplever att den spelar stor roll för många som skriver där – många återkommer, och relaterar till tidigare böner. Jag tror att det finns en styrka i att den är anonym och att det inte finns någon färdig mall. En bön kan se ut i princip hur som helst. Men vi modererar bort vissa personuppgifter och olämpligheter eller olagligheter. 

Jag tror att det finns en styrka i att den är anonym

Har aktiviteten förändrats under åren?
Jag har inga siffror från den första versionen men bönerna har hållit en stabil konstant nivå i många år. Ljusen tänds främst kring allhelgona; vissa år, då vi haft kampanjer har det tänds otroligt mycket ljus.

Har det skett någon förändring under dessa år?
Ja, från början fungerade bönewebben inte i mobilen. Den byggdes därför om för ett par år sedan och då blev det också möjligt att tända ljus – det gick inte från början.

Ser ni hur många som besöker sajten?
Ja, och det går att se direkt på sajten hur många böner och ljus som skrivs respektive tänds. Vi har även statistik på antalet besökare och ser att det är personer inne och läser bönerna utan att själv skriva.

Varför startades Bönewebben?
Den skapades som en kampanj inför kyrkovalet 2009, för att väcka uppmärksamhet med något lite nytt och oväntat – och att det blev så bra och uppskattat att bönewebben fick leva vidare även efter valet.

Vad var tankarna bakom?
Det var de första stapplande stegen mot att ”vara kyrka på nätet” och att fylla ett mänskligt behov av att få uttrycka och dela både glädje och sorg, även digitalt.
andrea.kollmann@svenskakyrkan.se