Nya sätt att fira gudstjänst

För att nå ut till trogna kyrkobesökare som sitter hemma i karantän har flera församlingar i Blekinge valt att spela in kortare helgsmålsböner eller livesända söndagsgudstjänsterna. Tittarna får följa med upp på orgelläktaren och till körrepetitioner i parken. Och intresset är stort. -Det känns som att vi håller på att bygga en stor församling på nätet, säger Patrik Magnusson, kyrkoherde i Jämjö pastorat.

Det läggs ut bilder, reportage, filmer och berättelser. Sociala medier, främst Facebook, Instagram och Youtube används flitigt.
- Många filmar eller livesänder, andra hänvisar till SVT:s gudstjänster eller andra församlingars webbsändningar. Varje pastorat gör vad de förmår. Jag är fascinerad av alla förmågor som våra anställda besitter, i hela landet. Det är mycket nytänkande och nyskapande, konstaterar Henrik Lindén, kyrkoherde i Karlshamn-Trensums pastorat och kontraktsprost för Listers-Bräkne samt Karlskrona-Ronneby kontrakt.

I Karlshamn-Trensums pastorat har man valt att göra förinspelade helgsmålsböner som sedan sänds på lördagar. Man har även filmat en körövning utomhus och på så sätt låtit församlingen delta i den. Och de positiva reaktionerna har inte låtit vänta på sig.
- Det är otroligt mycket folk som tittar. Dels är det de som är utflyttade som nu får en möjlighet att följa sin gamla församling och så är det många äldre som undviker att gå till gudstjänster i kyrkan nu under coronaperioden. De följer hemifrån istället och är väldigt tacksamma över den möjligheten. Vi har fått rätt mycket positiv feedback, berättar Henrik Lindén.

Kyrkoherdarna i Blekinge har hittat ett bra samarbete där de kontinuerligt rapporterar till varandra vad som görs, hur man löser olika problem och delar med sig av idéer. En annan positiv effekt för Karlshamn-Trensums del är att man tvingats jobba mer i projekt.
- Vi testar olika saker och funkar det inte så behöver vi inte fundera så mycket på det utan då provar vi någon annan metod eller modell. Pilgrimsvandring, till exempel, är något som kan komma att växa hos oss. Detta att gå tillsammans i tystnad och bön är något vi gör mer frekvent nu. Vi har även en del tillresande så uppenbarligen finns det ett intresse för detta, säger Henrik Lindén.

I Jämjö pastorat hjälper volontärer till med att livesända söndagsgudstjänsten på Facebook varje vecka från Jämjö kyrka.
- Vi har bestämt att vi ska göra det så enkelt som möjligt. En mobilkamera med enkla mikrofoner och sedan rakt upp och ner. Enkelhet och att nå ut med budskapet är det som vi har prioriterat, berättar Patrik Magnusson, kyrkoherde.

Enligt statistiken har pastoratet mellan 1000 och 1500 tittare varje vecka.
- Man blir ju helt tagen av detta. Vilken möjlighet vi har att nå ut nu. Någon har berättat för oss att de gjort det till sin nya söndagsritual att sitta på altanen och titta, och någon följer gudstjänsten från sängen. Och så har vi också märkt att nya och gamla bekantskaper hittar varandra i kommentarsfälten. Alla är inte från vår egen geografiska församling, vi har tittare från Kalmar, Skåne och Stockholm bland annat.

Vid pingst filmade man en orgelkonsert uppe ifrån orgelläktaren. Tittarna fick följa med till en plats där de annars, som traditionella kyrkobesökare, aldrig befinner sig.
- Det var ju full action där uppe med organisten bland manualer och pedaler och hans två medhjälpare som vände notblad och drog i reglagen. Det var många som skrev att det var spännande att få se detta, det är ju inget man tänker på annars när man sitter nere i kyrkbänken, förklarar Patrik Magnusson.

Gudstjänsterna som livesänds (liksom övriga gudstjänster i pastoratet) får besökas av 50 personer, inklusive personal och andra gudstjänstmedverkande.
- Vid ett tillfälle har vi fått neka folk att komma in. Det var på påskdagen. Det gjorde nästan lite ont i själen, men vi hade ju inget val. Det kändes ändå bra att då kunna hänvisa till vår livesändning, som faktiskt många skyndade hem till. Inte minst konfirmanderna som var ivriga att få sin rosa lapp, beviset på att de besökt gudstjänsten. De blev förvånade över att de kunde få sitta hemma och fira gudstjänst och att det räknades. Men så är det ju, och på detta sättet tog de gudstjänsten med sig hem till sin familj också.

I Ronneby pastorat firar man också alla planerade gudstjänster och man är noga med att följa restriktionerna.
- Mässor gör vi däremot inte för närvarande på grund av nattvardsutdelningen. Smittorisken blir ju större när man står nära varandra och tar emot nattvardsgåvorna även om prästen är spritad om händerna eller använder plasthandskar. Och vi låter kollektskålen stå vid utgången. Sedan så tar vi inte människor i hand längre, vilket ju känns konstigt, men så är det, säger Gunnel Alvhäll, kyrkoherde i Ronneby pastorat.

Det som är nytt i Ronneby pastorat är att man varje vecka filmar en lördagsbön på 5-10 minuter. Den spelas in i veckan och läggs ut på Facebook på lördagen. Man har även startat en youtubekanal som man bland annat använder som arkiv för lördagsbönerna så att alla som vill kan gå in och se dem även senare.
- Vi spelar in i olika kyrkor i pastoratet med olika präster, musiker och medarbetare. Det blir ett sätt för oss att visa upp vilka vi är och var vi finns. Just nu håller vi på att spela in lördagsböner för hela sommaren så att det ska fungera med semestrarna. Det blir lite planering för att få det att fungera. Men vi har väldigt roligt faktiskt och vi blir bättre och bättre på det. Det har varit ett stort, positivt gensvar.

/Charlotta Bäckström