Foto: Gunnar Menander/GMPP/Ikon

Migration och integration

Att vara kyrka i dagens Sverige är att leva och verka i ett självklart mångreligiöst samhälle. Att människor av olika tro möts och samarbetar är avgörande för vår förmåga att leva tillsamsanns. Det bidrar till en fredlig utveckling.

Följ med till Svenska kyrkan och Västra kapellet i Trelleborg. Under den stora flyktingströmmern 2015 kom drygt 100 ensamkommande varje dag. Kläderna låg i plastpåsar och i stora högar på borden i det lilla kapellet. Nu hänger allt snyggt och prydligt på galgar och arbetet ser annorlunda ut. Kyrkans arbete handlar nu mer om integration, exempelvis att lära ut svenska och svensk kultur och att hjälpa till vid myndighetskontakter.

Varför engagerar sig Svenska kyrkan i flyktingfrågan?

När Svenska kyrkan engagerar sig för den människa som flytt från svåra omständigheter och för att den som kommit till Sverige ska få en verklig chans att bli en del av det svenska samhället så är det ett uttryck för kärleken till medmänniskan, nästan.

Kyrkan betyder trygghet för familjen.

Familjen gick under jorden efter avslag

Fabio och Ariana och deras två barn är en av många familjer som lever papperslösa i Sverige. Vi träffar dem i en av Svenska kyrkan Malmös många kyrkor. "Kyrkan är vårt första hus", säger de.

Pensionären Inger Orrgren är en av de idéella som hjälper de nyanlända med språket. Idag genom att beskriva känslor med hjälp av motiv på olika vykort.

Känslor på svenska på språkkafé

Sedan ett par månader tillbaka arrangeras ett informellt språkkafé på S:t Tomasgården i Fosie kyrka, i stadsdelen Hermodsdal i Malmö. Inklämt bland höghusen ligger församlingshemmet där nyanlända och volontärer nu sitter runt ett långbord.

Kyrkan bröt Nadas isolering

Nada lever utanför samhället. Trots nio år i Sverige har hon och hennes familj inte fått uppehållstillstånd. Hon får varken studera eller jobba, vilket lett till isolering och utanförskap.”För mig blev kyrkan räddningen”, säger Nada.

”Jag vill bidra i det nya landet”

Väntan, osäkerhet och viljan att bidra i det nya landet.
Möt Sohair Osman som kom till Sverige som flykting från Syrien.

Symbol för ekumenik.

Med andra kyrkor och religioner

Svenska kyrkan samtalar med andra kyrkor i Sverige och världen, och med människor av annan tro. Läs mer om ekumenik – kyrkor som samarbetar – och religionsdialog.

Illustrerad bild där två kvinnors samtalar över en kopp kaffe.

Migration och integration

Idag är miljontals människor på flykt undan konflikt, våld och misär. Vi ger stöd både i Sverige och utomlands. Här kan du läsa om vad vi gör, och hur du själv kan bidra.