Mangatecknare möttes i Malmö

När du tecknar manga kan du skapa vad du vill. Fantasifulla hjältinnor, muskulösa monster, söta figurer eller en ny planet. Allt som behövs är penna och papper.

- Men det bästa med pencon är att träffa människor som också gillar att teckna.
Det gör Johan Jönsson från Skurup med sin ”Fist from the North pole”. En tuff tomte ger en snögubbe en rak höger. Manga kan också vara humor. Johan Jönsson skrattar. Han går på cybergymnasiet i Malmö med inriktning på bild och formgivning och är glad för priset.

Pencon börjar närma sig sitt slut. Det drar ihop sig till prisutdelning i dagens teckningstävling. Alla tecknar frenetiskt för att bli klara. Kolorna är snart uppätna och godispapper prasslar i högar bland välanvända pennor. Längst framme i salen sätts teckningar upp på en tavla. Kvalitén är hög. Här syns många illustratörsämnen. Men bara en kan vinna.
 
En snögubbe får en snyting
Theodora Gudjonsdottir är ansvarig för penpowers webbplats. Hon uppdaterar, lägger till nya medlemmar och hittar ställen där penpower kan synas med en länk eller information.
- Jag har koll på läget. Oftast, säger Theodora Gudjonsdottir som kallas Teo och har gått flera teckningskurser hos Gustaf Ström.
Teo går i ettan på gymnasiet i Malmö och har alltid tecknat. Hon skulle gärna vilja arbeta som illustratör i framtiden.
- När du tecknar kan du skapa en egen värld. Du kan fly från allting och leva i den. Antingen kan du välja att utvecklas inom din egen stil eller skapa något alldeles nytt, säger hon.
Teo tycker stämningen på pencon är skön. Även om inte alla känner varandra, så delar de samma intresse.
 
En bra teckning kräver eftertanke. Teo Gudjonsdottir tar en paus för att fundera.
När Gustaf Ström ordnar kurser får deltagarna inte använda suddgummi.
- Du kan inte se om ditt första streck är rätt, särskilt inte om du suddar ut det. Jag vill få deltagarna att tro på sig själva, säger Gustaf Ström, som själv började rita vid 16 års ålder.
Alla kan teckna, menar han. 95 procent är hårt arbete. 5 procent är talang.
 
Den japanska kulturen inspirerar till vackra kläder.
- Prioritet ett är att ha roligt. Vi gör detta för att vi tycker om att rita. När vi träffas sitter vi och pratar och hjälper varandra, säger Gustaf Ström.
Manga tillhör den japanska kulturen. Många tecknare är intresserade av japansk kultur och när de träffas äter de japanskt godis och inspireras i sin klädstil. Manga blir ett sätt att leva där kreativiteten är viktig.
Suddgummi förbjudet
Denna gråmulna decemberlördag sitter Gustaf Ström vid ett stort bord omgiven av djupt koncentrerade ungdomar, papper och pennor i regnbågens färger. Godis ligger utspritt över bordet och sakta växer bilder av blå-hudade män med spretigt hår, väna varelser med stora ögon och arga tomtar med breda bringor fram. Pencon och teckningstävling har lockat många. Det råder en avslappnad stämning. Några ungdomar spelar dataspel, andra sitter i mjuka soffor och samtalar under adventsstjärnornas mysbelysning. Manga betyder serie på japanska. Det är ingen speciell teckningsstil, utan alla tecknare har sitt eget sätt att rita.
Gemenskap bland pennor och dataspel

- Det sociala är viktigt. Det är en av grundförutsättningarna för oss människor och vi mår bättre när vi möter andra, säger Gustaf Ström.
Han driver företaget Penpower Media med inriktning på design och grafisk produktion. Gustaf Ström brinner för att teckna och ville uppmuntra och inspirera ungdomar med samma intresse. Därför startades penpower.se, en webbplats där unga tecknare kan gå interaktiva utbildningar, lägga ut sina bilder, läsa nyheter från Manga-världen och kommunicera med varandra. Siten har under en kort tid haft över 10.000 besökare. Penpower anordnar också lärarledda teckningskurser, utflykter och pencon. Pencon är tecknarfestivaler med manga- och fantasy-inriktning där ungdomar träffas för att teckna, umgås och spela dataspel. Sedan ett halvår samarbetar Gustaf Ström med Kraftstationen i Malmö, en mötesplats i Svenska kyrkans regi för ungdomar mellan 13 och 20 år.

Men att teckna är ett ensamarbete och det finns ungdomar som isolerar sig och bara umgås via datorn. Gustaf Ström, illustratör och utbildare, vill skapa mötesplatser där unga mangatecknare träffas på riktigt. 

Kristina Strand Larsson