Other languages with Google Translate

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon:+46(46)155500 E-post till Lunds stift

Kyrkospel 2009

Varför just jag? Sommarens kyrkospel i Lunds domkyrka handlar om Elisabet, som en dag får beskedet att hon lider av en svår och livshotande sjukdom. Det blir början på en resa genom vita korridorer och mörka rum.

Vänd därför, du vår Förespråkerska, vänd dina ömma blickar till oss.

"Det står en främmande bil på min parkeringsplats. Jag ser den när jag sitter vid köksfönstret. Den är full av lera, framrutan är trasig och ena sidan är krockskadad. Vid ratten sitter en sliten kvinna med en cigg i mungipan. Vem är hon? Är hon en underjordisk syster? Vad vill hon mig? Jag kan inte laga hennes bil.”

Den underjordiska förföljer Elisabet med sin bittra andedräkt. Men bredvid henne vandrar en annan gestalt. Hon har något viktigt att säga, om bara Elisabet vågar stanna och lyssna.

Manus: Oline Stig, Lena Ekhem
Regi: Lena Ekhem
Musik: Jens Ulvsand
Liturgisk ledning: Anders Moqvist
Skådespelare: Anette Lindbäck och vokalgruppen Andetag: Lena Jungmark, Helen Melin, Diana Nunez och Inger Ohlén–Reingold
Musiker: Inge Pettersson-Lindbäck.

Texterna om jungfru Maria är hämtade ur Lukasevangeliet och ur ”Ängelns diktamen” av Heliga Birgitta.
Oline Stig debuterade 1999 med novellsamlingen Ryggen fri och har sedan dess kommit ut med ytterligare två novellsamlingar. Hon har också skrivit dramatik för scen och radio och är verksam som kulturskribent i Sydsvenska Dagbladet och Dagens Nyheter. Oline Stig och Lena Ekhem har vid ett flertal tillfällen utvecklat manus tillsammans.