Other languages with Google Translate

Lunds stift Besöksadress: Kraftstorg 12 B, 22350 LUND Postadress: Box 32, 22100 LUND Telefon:+46(46)155500 E-post till Lunds stift

Kyrkospel 2007

Mot hjärtats mitt var titeln på kyrkospelet i Lunds domkyrka sommaren 2007. Kerstin Ekmans romansvit Vargskinnet inspirerade och manus av Lena Sjöstrand var baserat på boken Skraplotter.

I det liturgiska dramat möter vi Ingefrid och Elias och tog del av fragment ur två människors berättelser.

De söker ord och bilder för sin upplevelse. Berättelsen som växer fram flätas samman med berättelsen om profeten Elia i Första Kungaboken i Bibeln. Det är inte i stormen eller jordskalvet Elia möter Gud, men i ett stilla sus.

Det mirakulösa kan vara ögonblickligt, förspråkligt. Det kan röra vid en människa. I alla tider har det funnits människor som erfarit detta. Mystik brukar vi kalla detta. En rörelse rakt genom religioner och traditioner.

En människa berörs av det heliga. Hon förnimmer en verklighet som är större. En rörelse sker, mot hjärtats mitt. Något sker verkligen men kanske saknar hon språk eller ord för sin upplevelse. Var tar hon vägen med det hon varit med om?

Hon lever sin berättelse med dess glädje och smärta.

Kerstin Ekman skriver: ”När jag skrivit om sådana upplevelser har jag fått brev från människor, som till sin oerhörda häpnad har upplevt något som sedan ofta tycks ha gått förlorat. De som skrivit har inte varit i någon ordnad mening eller i någon mening alls religiösa. Himlen har rört vid dem ändå. Jag har alltid förstått kyrkan så att den är till för att påminna oss om de där ögonblicken. Om de ens är ögonblick. De kanske står helt utanför tiden.”

Manus av Lena Sjöstrand, baserat på Kerstin Ekmans roman Skraplotter.
Regi, Lena Ekhem Musik, Jens Ulvsand
Liturgisk ledning, Lena Sjöstrand
Medverkande: Celeste Jeronimo, Martin Kahnberg, Inge Petersson-Lindbäck, Karin Pålsson, Karin Sandén Berg, Christer Strandberg, Christofer Ståhle med flera.

Konst i kryptan

I Lunds domkyrkas krypta visades i en utställning med konstnären Bianca Maria Barmen.