Foto: Maria Lundström

Killans bönegård på Österlen

Killans bönegård är en plats för bön, reträtt och andlig vägledning.

Livet på Killans bönegård

Under våren tar Killan emot ett mindre antal deltagare än före pandemin till varje reträtt för att minska smittorisken. Vi förutsätter att man inte kommer till Bönegården om man har covidliknande symtom. De gemensamma tidebönerna sker huvudsakligen i Östra Vemmerlövs kyrka medan bönerummet på gården finns tillgängligt för den enskilda bönen. Varje gäst sitter vid markerad plats i matsalen och i kyrkan. Viktigt är förstås att hålla avstånd och att tvätta och sprita händerna. Allt detta för att vi ska kunna genomföra reträtterna på ett säkert sätt.

Under enskilda reträtter gäller huvudsakligen självhushåll, antingen i vårt nya Eremitage eller i det nyinredda köket på Bönegården ovanvåning.

Alla har tillgång till bönerummet och biblioteket på Bönegården. Under sommaren ber vi också tillsammans under valnötsträdet i trädgården.

För den som är på reträtt ägnas dagarna åt bön, reflektion, lyssnade och åt samtal en gång om dagen, detta med en vägledare som kan föreslå olika redskap för den andliga fördjupningen.

Den som är medlem i Killan kan komma på dagar av Ora et labora - Killans kommunitetsdagar - och går då in i Bönegårdens givna rytm av bön och arbete.

Killan erbjuder också reträtter med personlig vägledning både på Bönegården och online i samarbete med Ekumeniska föreningen Kompass, www.foreningenkompass.se och även enskild vägledning i ignatiansk anda i vardagen både på Bönegården och online.

Du kan även vara med Reflektion över dagen & Completorium online med hjälp av Zoom varje måndag kväll klockan 20-21. Mejla Killan om du vill vara med och be så skickar vi dig en länk.

Kostnaden för att bo på gården är 600 kronor per dygn.

Du blir medlem genom att sätta in valfri årsavgift på mellan 200 kronor och 500 kronor till Killans bankgiro 5609-0129 eller Killans Swish 123 51 471 03. Ange din mejladress för medlemsutskick.

För mer information kontakta Killans kaplan Anna Alebo:
0733-12 78 71, 0414-230 55, killan@telia.com

Föreningen Killan är en ideell förening och bönegemenskap som driver Killans bönegård. Killans medlemmar bär livet på Bönegården under ledning av Killans kaplan. Medlemmar samlas regelbundet under året till Ora et laboradagar. Vi bildar då en tillfällig kommunitet genom att gå in i bönegårdens givna rytm av bön, arbete, tystnad och andlig fördjupning.

Killan bjuder in till kortare och längre reträtter med personlig vägledning, helgreträtter, enskild vägledning i vardagen och en och annan kurs.

Miljön på gården är enkel och avskalad. Du bor i ett av nio enkelrum med tillgång till toalett och dusch i korridoren. Maten är vegetarisk. Bönerummet är gårdens hjärta. Intill ligger Östra Vemmerlövs medeltida kyrka. Kartor med olika vandringsvägar finns att låna.

Bönegårdens bönetider
Laudes kl 08.00
Sext kl 12.00
Non kl 15.00 (fredagar)
Vesper kl 17.30
Completorium kl 20.30

Vill du komma och be? Hör gärna av dig först så får du veta när vi är på plats.

Närmare… Utforska kristen spiritualitet

Närmare är en ettårig erfarenhetsbaserad kurs i kristen spiritualitet. Kursen erbjuder både ett utforskande av och ger erfarenhet av kristen spiritualitet.
Deltagarna kommer att:
- utforska och utveckla sin egen relation med Gud
- prova nya sätt att be
- lära sig om olika typer av kristen spiritualitet
- utforska andlig urskiljning och att ta beslut

21 januari                                      Vad är bön?
29 januari                                      Gudsbilder
19 mars                                          Olika sätt att be
21 maj                                            Olika sätt att be
24 september                             Andlig urskiljning och att ta beslut
22 oktober                                    Olika spiritualiteter
21 januari -23                               Fördjupning och återblick

Du behöver vara närvarande vid alla tillfällena och du kommer att uppmuntras att använda vad du lärt dig mellan mötena.

Plats:                  Liberiet vid Lunds domkyrka
Tid:                     Lördagar kl 10.30-15
Kostnad:           Självkostnadspris

Anmälan och mer information: Anna Alebo, kaplan för Killans bönegård, anna.alebo@svenskakyrkan.se

bli medlem i killan

Bli medlem i Föreningen Killan

Alla som vill stödja Killan är välkomna att bli medlemmar. Sätt in valfri summa mellan 200 och 500 kronor på Killans bankgiro 5609-0129 eller Killans swishnummer 1235147103 som årlig medlemsavgift. Ange ditt namn och din mejladress. Genom din anmälan godkänner du att finnas med i medlemsregistret och att regelbundet få brev från Killan. Du har också möjlighet till en personlig förbönsdag och att vara med på Ora et laboradagarna.

Kontakt Killans bönegård

Killans bönegård