Foto: Maria Lundström

Killans bönegård på Österlen

Killans bönegård är en plats för bön, reträtt och andlig vägledning.

Killans bönegård har ställt om

Bönegården är en till ytan liten plats där vi kommer varandra nära. Detta är normalt sett en god sak men inte i pandemitid. Från att ha vistats många personer samtidigt på gården till reträtter och Ora et labora, Killans kommunitetsdagar, erbjuds nu istället enskilda reträtter och Ora et laboradagar. Detta gäller tills vidare.

Under året har vi invigt och tagit i bruk Eremitaget som är ett Attefallshus i Bönegården trädgård. Vi har också återställt ett av köken på gårdens ovanvåning. För att kunna ta emot i pandemitid är det självhushåll som gäller för alla. Var och en tar med den mat som behövs för vistelsen och tillagar den i ”sitt” kök.

Alla har tillgång till bönerummet och biblioteket på Bönegården. De dagliga bönerna bes huvudsakligen uppe i Östra Vemmerlövs kyrka eller, vid de tillfällen då kyrkan är upptagen, i det egna rummet. Under sommaren ber vi också tillsammans under valnötsträdet i trädgården.

För den som är på reträtt ägnas dagarna åt bön, reflektion, lyssnade och åt samtal en gång om dagen, detta med en vägledare som kan föreslå olika redskap för den andliga fördjupningen.

Den som är medlem i Killan kan komma på dagar av Ora et labora - Killans kommunitetsdagar - och går då in i Bönegårdens givna rytm av bön och arbete.

Killan erbjuder också reträtter med personlig vägledning online i samarbete med Ekumeniska föreningen Kompass, www.foreningenkompass.se och även personlig vägledning i ignatiansk anda i vardagen online.

Du kan även vara med på bön online med hjälp av Zoom varje tisdag kväll klockan 20-21. Mejla Killan om du vill vara med och be så skickar vi dig en länk.

Kostnaden för att bo på gården är 600 kronor per dygn.
Du blir medlem genom att sätta in valfri årsavgift på mellan 200 kronor och 500 kronor till Killans bankgiro 5609-0129 eller Killans Swish 123 51 471 03. Ange din mejladress för medlemsutskick.

För mer information kontakta Killans kaplan Anna Alebo:
046-15 55 26, 0414-230 55, killan@telia.com

Föreningen Killan är en ideell förening och bönegemenskap som driver Killans bönegård. Killans medlemmar bär livet på Bönegården under ledning av Killans kaplan. Medlemmar samlas regelbundet under året till Ora et laboradagar. Vi bildar då en tillfällig kommunitet genom att gå in i bönegårdens givna rytm av bön, arbete, tystnad och andlig fördjupning.

Killan bjuder in till kortare och längre reträtter med personlig vägledning, helgreträtter, enskild vägledning i vardagen och en och annan kurs. Killans kaplan är också stiftsadjunkt för andlig vägledning i Lunds stift och har sin bas på gården.

Miljön på gården är enkel och avskalad. Du bor i ett av tio enkelrum med tillgång till toalett och dusch i korridoren. Maten är vegetarisk. Bönerummet är gårdens hjärta. Intill ligger Östra Vemmerlövs medeltida kyrka. Kartor med olika vandringsvägar finns att låna.

Bönegårdens bönetider
Laudes kl 08.00
Sext kl 12.00
Non kl 15.00 (fredagar)
Vesper kl 17.30
Completorium kl 20.30

Vill du komma och be? Hör gärna av dig först så får du veta när vi är på plats.

bli medlem i killan

Bli medlem i Föreningen Killan

Alla som vill stödja Killan är välkomna att bli medlemmar. Sätt in valfri summa mellan 200 och 500 kronor på Killans bankgiro 5609-0129 eller Killans swishnummer 1235147103 som årlig medlemsavgift. Ange ditt namn och din mejladress. Genom din anmälan godkänner du att finnas med i medlemsregistret och att regelbundet få brev från Killan. Du har också möjlighet till en personlig förbönsdag och att vara med på Ora et laboradagarna.

Kontakt Killans bönegård

Killans bönegård