Foto: Gustaf Hellsing/IKON

Vuxen väg till tro - katekumenat

Längtar du efter en tro? Söker du ett sammanhang där dina frågor och erfarenheter är utgångspunkten, inte de färdiga svaren? Här kan du hitta församlingar som har katekumenatsgrupper.

Katekumenat

Varje människa har något att bidra med! Så skulle man kunna sammanfatta den pedagogiska hållning som genomsyrar katekumenatet. Ordet används inom Svenska kyrkan för samtalsgrupper med nyfikna på kristen tro. Person som går i katekumenatsgrupp benämns ”katekumen”.

Ordet är grekiska och betyder ”person som genomgår undervisning”. Katekes (undervisning) är nära besläktat.

Det var större än jag trodde. Nu vet jag mot vilket håll jag ska växa. Man blev tagen på allvar.

Några röster från katekumener

Nyfiken, tveksam, intresserad...

Kanske blev du aldrig döpt eller konfirmerad? Kanske funderar du på att bli det som vuxen istället? Eller vill du helt enkelt veta vad kristen tro är? Vare sig du känner dig osäker eller tveksam, nyfiken eller redan har en tro kan du vara med i en katekumenatsgrupp.

Så här går det till
Undervisningen och samtalen utgår från de frågor som du och de andra i gruppen har, och det finns gott om tid för gemensamma samtal. På så sätt kan du i den egen takt ta ställning till om den kristna tron och kyrkan är en plats där du kan finna fördjupning. Lärandet sker genom delande av erfarenheter mer än genom direkt undervisning.
 
Katekumenatet leder till dop, doppåminnelse eller konfirmation, men det innebär inte att du som deltagare förbinder dig till något av detta. Meningen är att du ska få den tid du behöver för att själv kunna ta ställning.

Flera församlingar i Lunds stift har katekumenatsgrupper. Kontakta Eva Wulff för information, se nedan.

Är du osäker på vilken församling du tillhör? Här nedan kan du söka din församling. 

En man sitter i bilen med händerna knäppta på ratten.

Sök din tro

I Svenska kyrkan finns plats för dig som är nyfiken på kristen tro. För dig som vill göra andliga upptäckter och undrar över livet som kristen.