Biskop Johans predikan i Höör, efter visitationen i Frosta kontrakt

Biskop Johans predikan i Höör 12 nov 2016, efter visitation Frosta kontrakt.(söndag före domsöndagen)

Nu har vi rest omkring runt Frosta kontrakts fruktbara jord i nästan en vecka. Vi har besökt församlingar och vi har besökt arbetsplatser.

Fogdaröd, Örtofta sockerbruk och Hörby kommun har med värme och engagemang visat hur det är att bo och arbeta här. Fogdaröd visade hur man med engagemang kan möta vårdbehov hos gamla och unga och skapa förutsättningar för en god framtid genom anpassad skola. På sockerbruket har vi sett betans väg till att bli socker i olika former, och vi har fått olika smakprov på bakverk och sirap vi kan tänka oss att smaka igen och sirap vi aldrig vill smaka mer… I Hörby har vi samtalat om hur kyrka och samhälle integreras.

Vi har fått möta ett stort antal ungdomar från Svenska Kyrkans Unga och konfirmander från kontraktet. Då har jag även fått prova på att hamna i en ”talk show”.

I Höörs församling fick lära oss att lita på att gudstjänsten bär. Den behöver ständigt utvecklas och arbetas med, men de gamla ordningarna bär. Vidare har vi lärt oss att våga testa och prioritera bland nya och gamla arbetsformer och fått höra om tonårscafé som kan komma att resa någonstans vi inte vet vart…

Biskop Johan Tyrberg

I Eslöv har man orgelelever och påminner oss alla om behovet att arbeta med rekrytering i alla profiler. Man har en tydlig organisation där man arbetar processinriktat och planerar för hur man kan utnyttja kyrkorna bättre.

I Ringsjöförsamling har vi fått följa med på en vandring genom kyrkans år. Vi har fått en inblick i hur traditionen bär oss genom livets skiftningar. Dessutom har vi fått förstå vad en eldsjäl kan innebära. En kvinna på 1500/1600-talet gjorde att vi kan glädjas åt kyrkan idag.

I Löberöd har man fyllda barngrupper. Där är närheten mellan människor i församlingen en kraftkälla. Här kommer man att bygga Löberöds ”Turning Torso”. Det ska bli spännande vad det kommer att innebära för kyrkans hus i Löberöd.

I Hörby har man förstått att gudstjänsten är Guds egna andetag med Jesus i centrum. Man kan arbeta med gudstjänstutveckling, men det viktiga är att upptäcka att man andas tillsammans med Gud själv. I Hörby har man dessutom en mansgrupp som spelar innebandy med andakt i halvlek. Det vore spännande att uppleva!

I dagens evangelietext får vi höra om ljuset i lyktan.

I mitt biskopsvapen har jag bland annat en lykta. Jag tänker mig en lykta som man fyller på med fotogen eller olja. Det gäller att veta var man kan hämta ny fotogen så att man kan fylla på innan det tar slut. Vi är kallade att vara världens ljus. Då motsvaras fotogenet av Guds kärlek. Det gäller att fylla på med kärlek från Gud själv i Jesus Kristus. I texten påminns vi om mötet med Jesus själv. Detta möte sker i mötet med varje människa. Om jag dessutom förstår att mötet med Jesus sker varje dag mitt ibland oss kan jag fylla på med Guds egen kärlek så att jag kan möta mina medmänniskor med denna kärlek.

Ytterst påminns vi om att en dag kommer han tillbaka. Detta möte blir som brudens möte med brudgummen. Vilket fantastiskt sätt att beskriva det gudomliga mötet. Ett kärleksmöte att längta efter. Genom att rusta oss i församlingarna kan vi möta Kristus varje dag, och fylla på med kärlek till mötet med alla människor. Då kan vi med förväntan se fram emot det stora mötet med Brudgummen!