Be med tekniskt hjälpmedel

Tycker du det är svårt att be? Har du aldrig provat att be? Har du provat att be med mobilen eller läsplattan för? Det är värt att prova.

Det går bra med vilken typ av smarttelefon eller läsplatta som helst. Bönen kan användas i sin helhet eller delas upp och användas i sektioner. Oavsett om du väljer att dela bönen eller använda hela avsluta gärna med punkt 11.  

 1. Gå till startskärmen.
 2. Vad föreställer din bakgrund? Är det en bild på någon som du håller kär? En partner eller ett barn? Ett vackert landskap? En snygg abstrakt bild? Kanske är det bara en färg? Ta en stund och tacka Gud för vad än bilden föreställer eller vad än bilden påminner dig om.
 3. Öppna din kalender, tänk på alla möten du har, alla människor du kommer möta, på dina vänner, din familj och dina kollegor. Kanske finns det deadlines i din kalender, projekt som måste avslutas, roliga kvällar att förbereda sig för. Ta ett ögonblick och överlämna dessa saker till Gud så de är i säkert förvar.
 4. Gå till dina kontakter. Scrolla ner till bokstaven C och välj det första namnet där. (Har du ingen på C, scrolla vidare till D). Det kan vara någon du känner jätteväl eller någon du inte känner alls. Be nu för den personen eller organisationen.
 5. Har du en nyhetsapp? Öppna den, har du inte det gå in på en tidningssida som du annars brukar läsa. Titta på rubrikerna, välj en som tilltalar dig. Läs den första meningen i artikeln du valde och lyft den sen till Gud i bön.
 6. Gå nu till fotogalleriet, bläddra genom bilderna tills du ser en bild som du fastnar för. Tänk på platsen, personen, saken som bilden föreställer, ta ett ögonblick och tänk på det eller den bilden föreställer och lyft det/dem sedan i bön till Gud.
 7. Gå tillbaka till startskärmen, kolla på klockan, fundera över hur du använder din tid. Hur prioriterar du?
 8. Kolla batteristatusen, är batteriet lågt? Fullt? Be för dem som har låg energi, de som slåss mot psykisk och fysisk ohälsa.
 9. Har du en ficklampsfunktion? Tänd din ficklampa, nu ber vi för att Guds ljus når in på alla mörka ställen på vår jord.
 10. Gå in på Facebook, Instagram, Twitter eller en annan social media kanal, om du har en, och tänk på den första personen du möts av. Be för dem och det som de kommer möta under dagen, var i världen de än befinner sig.
 11. Gud i himmelen, ödmjukt och innerligt överlämnar vi våra böner till Dig, uppmuntra oss att använda teknologi för att föra människor närmre varandra och inte för att distansera människor och föra dem längre från varandra. Uppmuntra oss att vara uppmärksamma på hur vi använder teknologin och led oss oftare till platser av vila.
  Amen.