Varje dag sker en stor mängd möten mellan barn och företrädare för Svenska kyrkan. Mötesplatserna ser olika ut liksom inriktningen på de verksamheter och aktiviteter där mötena äger rum. I Svenska kyrkans öppna verksamhet sker årligen över en miljon möten med barn i åldrarna 0-6 år. Drygt 70 000 barn i samma ålder finns i regelbunden gruppverksamhet eller kyrklig förskola.
Kyrkoordningen, Svenska kyrkans eget regelverk, anger att barnet har en
särställning i kristen tro. Det betyder att barnets erfarenheter, behov, lär- och utvecklingsprocesser ska beaktas i församlingens möte med barn och deras familjer.
Stiftet stöttar församlingarna genom fortbildningar, nätverk och rådgivning.
Kyrkomötet beslutade 2012 om en ändring i Kyrkoordningen som innebär att kyrkan ska genomföra en barnkonsekvensanalys innan ett beslut tas. Detta ska gälla i församlingar, stift och på nationell nivå från 1 januari 2013. En stor utmaning för kyrkan är hur barn och ungdomar ska bli delaktiga i besluten. För att underlätta arbetet, och säkra att barnkonsekvensanalyser genomförs med hög kvalitet utan att handläggningstiderna blir orimligt långa, har man tagit fram en Handbok för barnkonsekvensanalyser i Svenska kyrkan.