Foto: Albin Hillert

Andlighet i en tid av oro

Hur kan man vara kyrka i en tid då fysiska möten mellan människor begränsats kraftigt? Hur kan man förmedla hopp och tröst när oro och ovisshet dominerar vardagen?

- Jag talade häromdagen med en äldre man som kommit på, att om han satte sig på en bänk precis intill kyrkan, så kunde han höra hela gudstjänsten som pågick där inne genom slingan i hörapparaten. På så sätt kunde han delta. Det tycker jag var klurigt av honom, säger Karin Sundmark, stiftsadjunkt för gudstjänstutveckling i Lunds stift, och skrattar.

Det har visat sig att såväl församlingsbor som församlingar visat extraordinär klurighet sedan restriktionerna kom. För det andliga behovet är lika stort som vanligt, kanske större, när tiderna är oroliga.

- Samtal kring andliga frågor har ökat mycket skulle jag säga. Vi blir ju uppmanade att hålla avstånd till varandra och det gör att folk i stor utsträckning spenderar mer tid med sig själva. Det väcker tankar och frågor som: Vilket liv lever jag nu? Hur var mitt liv innan? Varför händer detta? Vad är det med detta viruset som får sådan spridning? Tankarna får större plats, menar Karin Sundmark.

Hon mötte nyligen ett par damer som klädde tankarna i ord. De menade att det var som om det pågick ett krig fast att man inte kan se fienden, bara förödelsen den lämnar efter sig bland människor och företag. Som att leva under ett krig fast att det inte är krig.

Restriktionerna om max 50 personer i samma lokal kom någon vecka innan påsk, en av kyrkans absolut största högtider då mängder med gudstjänster och mässor firas. En svår ekvation, men inte omöjlig.

- Jag har deltagit digitalt i flera livesända gudstjänster under påsken och jag tycker att medarbetarna i stiftet är bra på att fånga upp tiden vi lever i. Kristus har uppstått, vad betyder det för oss nu!?

Karin Sundmark följer vad som händer på nätet i stiftet, men även inom Svenska kyrkan nationellt, de nordiska länderna, England, Tyskland och USA för att se hur de går till väga och få tips att dela med sig av.

- Det är faktiskt till och med så att en svensk forskare vid namn Jonas Kurlberg just nu samlar in material om videosända gudstjänster och ska forska i detta på universitetet i Durham, så det blir spännande att följa.

När restriktionerna kom var Sofia Lindstrand, kommunikatör i Lunds domkyrkoförsamling, och hennes kollegor förberedda på att det kunde hända, men det blev ändå bråda dagar då påsken stod för dörren.

- Vi tog beslut om att livesända tre av påskens gudstjänster för att få med hela dramaturgin. Eftersom domkyrkan är stor tog vi in ett professionellt team. Att sätta upp en mobil skulle inte ge oss en a

cceptabel kvalité på bild och ljud. Vi fick också två musikgudstjänster under stilla veckan inspelade till vår youtubekanal, berättar Sofia Lindstrand.

Domkyrkoförsamlingens största kanal är Facebook med drygt 8.000 följare. De har själva spelat in och klippt kortare andakter enbart för Facebook. De har också producerat en mikropod med bibeltexter och reflektioner med tillhörande bildspel och tvärflöjtsmusik av en av församlingens musiker. Studentprästerna har gjort videohälsningar till universitetsstudenterna som sitter hemma.

- Vi har tagit tillvara all den kunskap vi har i arbetslaget så att vi snabbt skulle kunna nå ut under just påsken och stilla veckan. Det har tagits emot positivt. Bara positivt faktiskt. På påskdagen fanns en livechat öppen under sändningen som konfirmanderna blivit rekommenderade att följa. Och det blev världens samtal där på chatten vilket gav oss en värdefull inblick i vad konfirmanderna tycker och tänker. Det är också svenskar som bor utomlands som har uttryckt sin tacksamhet över att kunna delta i påskens gudstjänster i domkyrkan på det här sättet, live.

- Över huvud taget har detta gett oss många nya kunskaper och idéer att utvärdera, utveckla och ta med oss i framtiden. Vi kommer med all säkerhet att livesända mer, säger Sofia Lindstrand.

Foto: Andreas Hillergren

Pop- och gospelkören Embrace under ledning av Karolina Larsson i Skanör Falsterbo församling, har inte kunnat träffas på ett tag men var ändå sugna på att göra något tillsammans, på avstånd. Så alla i kören filmade sig själva under en digital körövning och en professionell filmredigerare kontaktades. Resultatet blev en video som gillats och delats stort i sociala medier.

- Vi hade redan innan krisen en stor närvaro på Facebook med många följare även utanför församlingen. Vi har hälsningar från tjänstgörande präst inför helgen, små böner för att inge hopp, det handlar om filmer på ett par minuter. Under påsken började vi livesända gudstjänster. Framöver kommer vi att livesända gudstjänster varje onsdagsmorgon och vi kommer att ha förinspelade andakter på söndagarna. Det är många som har hört av sig faktiskt och tycker det är skönt att se sin egen kyrka och präster de känner igen, säger Johan Törnqvist Sandelius, kommunikatör, som är den som producerar allt digitalt material i Skanör Falsterbo församling.

 

På Killans bönegård märker man också av en mycket större aktivitet på Facebook och hemsidan än vanligt. Anna Alebo, stiftsadjunkt för andlig vägledning samt kaplan för bönegården, har tillsammans med några av medlemmarna formulerat böner, en för varje dag i veckan, och lagt ut. Varje vecka delar de en förbön och de har också gjort en ordning som de som vill fira gudstjänst hemma kan följa.

-Jag har fått väldigt mycket respons och återkoppling från människor i hela landet och från Danmark och Tyskland också. Det är människor som jag inte känner sedan tidigare och aldrig har träffat. De är väldigt tacksamma att få den här möjligheten till bönegemenskap, berättar Anna Alebo.

För någon månad sedan fick hon en förfrågan från Arkus förlag om hon kunde skriva en bok om hopp och tröst. Och redan nu i dagarna finns boken att köpa från Arkens bokhandel i Lund, illustrerad av Catharina Hansson.

- Texter om tröst och hopp är skriven just för den här tiden och den innehåller elva vardagliga berättelser och böner som handlar om den situation som vi nu befinner oss i. När man vågar vara i sorgen och se hur illa det är, så finns det en tröst i det också, Guds närvaro kommer fram. Vi blir nakna, avklädda, säger Anna Alebo.

Killans bönegård drivs ideellt av volontärer. Just nu är alla ordinarie verksamheter inställda. 

- Vi litar på att Gud visar oss nya vägar under tiden nu när våren inte blev som planerad. Vi håller stängt fram till midsommar sedan får vi se hur det ser ut.

I Hässleholms församling har man tagit ett annat grepp. En präst och en musiker åker hem till församlingsbor i Hästveda och håller andakt i trädgårdarna.

- Det är ett sätt att hålla kontakt med församlingsborna. Det har blivit mycket uppskattat. Vi är en församling som är van vid friluftsgudstjänster och det är ju precis vad detta är, om än i liten skala, förklarar Klas Sturesson, kyrkoherde i Hässleholms församling.

De håller fortfarande gudstjänster i kyrkorna även om restriktionerna innebär att de inte kan vara så många.

- Vi håller nere antalet körsångare till fyra - fem stycken åt gången till exempel. Det är ändå viktigt för liturgin och andakterna att sången är med. Det finns en poäng i att behålla den normalitet vi kan i vardagen. Man får göra det med klokskap och följa restriktionerna. Det uppskattas här, att vi firar gudstjänst även om alla inte kan vara med.

Man noterade att det plötsligt börjat gå åt ovanligt mycket ljus i kyrkan i Hässleholm och lät därför en präst närvara under lördagarna när det rör sig mycket folk på stan.

- Vi ser att människor gärna vill gå till kyrkan och vara stilla en stund i dessa oroliga tider. Att kontakta en präst kan kännas som en stor sak, men om där nu är en på plats i kyrkan så känns det  kanske lättare. Det har blivit många goda samtal, berättar Klas Sturesson.

- Det är lätt att ordinarie verksamheter bara rullar på. Det som händer nu har gett oss en möjlighet att reflektera över detta. Vi tar oss nog inte tiden i vanliga fall. När kyrkan tvingas till andra kommunikationsvägar så når man församlingsborna på ett annat sätt. Jag tror säkert att detta kan få betydelse för hur vi kommer att arbeta i framtiden.

Charlotta Bäckström

Foto: Felicia Glimmergård